Foto: Shutterstock
Vai vēlies sākt gatavot, bet nezini, ar ko sākt? Atceries, ka mācīšanās gatavot ir nepārtraukts process, bet ir dažas pamatprasmes, kas var atvieglot dzīvi. Lai gan šīs prasmes ir noderīgas pašas par sevi, tās ir vēl noderīgākas, ja tās apvieno. Piemēram, ja zini, kā pagatavot buljonu, kā sagriezt dārzeņus un kā sagriezt veselu vistu, tu jau esi ceļā, lai pagatavotu lielisku zupu. Nesatraucies, ir pilnīgi pieņemami, ja tavas virtuves prasmes aprobežojas ar mikroviļņu krāsns pogas nospiešanu vai pajautāšanu mammai, kas būs vakariņās. Tomēr ir pienācis laiks kaut ko uzlabot, apgūstot dažas, pašas vienkāršākās virtuves prasmes.

Kā pareizi sagriezt sīpolu?

Šis būs pats galvenais ēdienu gatavošanas stūrakmens. Tātad, iemācoties efektīvi sakapāt sīpolu, var būtiski paātrināt vakariņu pagatavošanu. Velti savu laiku un uzzini, kā pavāru pasaules spīdeklis Gordons Remzijs sakapā sīpolu. Ja labpatīk lasāmviela, tad, lūk, šajā rakstā "Mācies no šefpavāriem – kā smalki sakapāt sīpolus" atradīsi pa soļiem izskaidrotu instrukciju.

Kā uzvārīt olu?


Izklausās pavisam vienkārši, taču perfekti mīkstais dzeltenums var pazust vienā mirklī. Olu cietība ir atkarīga no vārīšanas ilguma. Un vārīšanas ilgums ir atkarīgs no tā, cik stingras olas vēlies.

Aiziet – uzvārām olas! Zemā katliņā uzvāra ūdeni. Lai olas nepārplīstu un neizplūstu, ūdenim var pielikt tējkaroti sāls. Kad ūdens sācis vārīties, ar putu karoti olas liek katliņā un atkal uzvāra. Olām jābūt pilnīgi pārklātām ar ūdeni.

Ja vāra trīs minūtes, tad baltuma virspuse būs cieta, bet daļa no tā un dzeltenums paliks šķidri. Pēc piecu minūšu vārīšanas baltums kļūst ciets, bet dzeltenums vēl ir šķidrs. Ja vēlas cietu olu, tā jāvāra 10 minūtes. Pavisam vienkārši, jo ilgāk vārīsi, jo stingrāka būs ola. Lai uzzinātu vairāk par olu gatavošanas laiku un detaļām, kas jāņem vērā, lasi mūsu rokasgrāmatu "Stingras un viegli lobāmas olas: kā pareizi vārīt".

Zini trīs veidus, kā pagatavot olas


Bez šaubām, katru rītu ēdot ceptas olas, ātri vien brokastis šķitīs garlaicīgas. Bet tiklīdz pagatavosi to pašu cepto olu, piemēram, maizes garoziņā (recepte šeit!), rīta maltīte šķitīs interesantāka. Un kur nu bez omletes, piemēram, ar sieru, desu un pienu (recepte šeit!), vai vārītas olas, kas sajaukta ar majonēzi un sinepēm. Būs garda olu salātu maizīte (recepte šeit!). Lūk, ja apgūsi pavisam vienkāršas receptes, neviena diena nebūs tāda pati kā iepriekšējā.

Foto: Shutterstock

Atceries, ka plaucētas olas (recepte šeit!) un omlete ir divas vismodernākās formas, kā baudīt olas mūsdienās. Iemācies pagatavot, un tu noteikti atstāsi iespaidu uz jebkuru draugu, ja viņiem paveiksies atrasties pie tevis brokastu laikā.

Pareiza makaronu izvārīšana


Makaroni ietilpst to produktu kategorijā, ko var pagatavot pat neprasmīgākie, taču nereti kāds kļūdīgs solis, un pat tas neizdodas, kā nākas. Ievēro šos padomus un esi drošs, ka tev sanāks novārīt makaronus, kas pēc nokāšanas nesalips vienā lielā pikucī.

Tātad, vispirms atceries, ka gardu makaronu šķīvi veido trīs lietas: sāls, atbilstoša izmēra katls un laiks.

Viens no svarīgākajiem likumiem, kas jāņem vērā makaronu vārīšanā, ir laika uzņemšana jeb norādītā pagatavošanas laika ievērošana. Ja uz iepakojuma rakstīts, ka jāvāra 6-7 minūtes, tad tā arī dari, nevis drošības labad vāri 10 minūtes. Ne velti norādīts ieteicamais laiks, tāpēc šo norādi neignorē.

Ja nelīdz pat vārīšanas laika ievērošana, iespējams, iegādāts ne tas kvalitatīvākais produkts. Bieži vien pie vainas arī tas, ka makaronos ir par maz cietes, tāpēc tie vāroties izšķīst un neizbēgami salīp pēc ūdens nokāšanas. Tāpēc izvēlies augstākas kvalitātes makaronus, un tie neliks vilties.

Foto: Shutterstock

Kad ūdens katliņā burbuļo, pievieno šķipsnu sāli un ieber makaronus. Kamēr tie vārās noteiktās minūtes, ik pa brīdim tos noteikti apmaisi. Tad, kad makaroni pietiekami vārīti, nokās caurdurī un tad var tos vai nu noskalot zem auksta ūdens vai arī apviļāt kādā taukvielā. Nedaudz eļļas vai sviesta nenāks par ļaunu, turklāt tad makaroni būs spīdīgāki un apetītlīgāki. Izmanto kādu aromātisku olīveļļu vai garšaugu sviestu, un būsi nošāvis divus zaķus ar vienu šāvienu – makaroni iegūs arī papildu aromātu un garšu.

Bet varbūt ir luste pamēģināt ko jaunu un aukstās dienas aizvadīt omulīgā rosībā virtuvē? Tad noteikti ir jāpamēģina pagatavot makaronus pašam. Kā? To uzzini "Tasty.lv" sagatavotajā rakstā "Vieglāk nekā šķiet: mājās gatavoti makaroni un to variācijas".

Kā sagriezt dārzeņus?


Ko tas nozīmē, ja receptē tiek noteikts, ka sīpols vai burkāns jāsagriež kubiņos? Kas ir kubiņi? Kā panākt, lai visi gabaliņi būtu vienādā izmērā? Lūk, tāpēc ir vērts apgūt pamatus, un zināt, kā tad īsti dārzeņu kubiņi, daļiņas, ripiņas un citi brīnumi jāsagatavo. Katrs no sagrieztajiem veidiem ir piemērots konkrētiem ēdieniem un to pagatavošanas veidiem. Tāpat – būtiski arī visus dārzeņus nesagriezt, kā vien gribas.

Šajā rakstā atradīsi, ko tad īsti nozīmē sagriezt dārzeņus "salmiņos jeb dārzeņi žuljēnā", "stienīšos jeb smalkais žuljēns", "kubiņos", "daļiņās", "šķēlītēs" un "ripiņās".

Foto: Shutterstock

Kā izcept dārzeņus?


Sakņu dārzeņu, piemēram, kartupeļu un sarkano biešu cepšanai nepieciešams ilgāks laiks nekā citu veidu dārzeņiem, piemēram, sparģeļiem vai Briseles kāpostiem. Uzzini pareizo temperatūru, pannas veidu, garšvielas un gatavošanas laiku dārzeņu cepšanai.

Pirms gatavošanas iepazīsties ar sešiem vienkāršiem likumiem perfekti izceptiem dārzeņiem. Šajā padomu vācelītē atradīsi, kāpēc dārzeņus jācep karstā cepeškrāsnī, kas ir labi iesildīta, kāpēc līdzīgus dārzeņus jāgatavo kopā, kāpēc nevar pārspīlēt ar eļļu, ko nozīmē dod dārzeņiem 'telpu', kāpēc jāapmaina pannas vietām un kāpēc svaigās garšvielas jāpievieno vēlāk...

Tāpat ielūkojies "Tasty.lv" sastādītajā sarakstā no ātrāk pagatavojamajiem dārzeņiem līdz tādiem, kuri augstās temperatūrās cepeškrāsnī jāpatur pat pusstundu. Tas ir būtiski! Jo, piemēram, sparģeļi ir jācep 5 līdz 10 minūtes, savukārt sarkanās bietes, selerija un kartupeļi 25 līdz 30 minūtes.

Lai gan mēs labprāt katru vakaru gatavotu izsmalcinātas vakariņas, katru rītu izsmalcinātas brokastis, būsim reāli – tas vienkārši nenotiks! Risinājums? Lūk, vienkāršas receptes, kas prasa minimālu piepūli (un noteikti ne smalkas šefpavāra prasmes) un garšo lieliski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!