Foto: Shutterstock
Cēzara salāti, kas mūsdienās dažādās variācijās atrodami katra sevi cienoša restorāna ēdienkartē, esot radīti pavisam nejauši 1924. gada kādā jūlija vakarā Meksikas pilsētiņā Tihuanā, kad tolaik populārais "Cēzara restorāns" bijis pārpildīts ar klientiem. Arī virtuves krājumi bijuši krietni vien patukšoti, un salātus no produktu pārpalikumiem pagatavojis pats apķērīgais restorāna īpašnieks Cēzars Kordini. Viņš romiešu salātlapām pievienojis ļoti mīksti novārītas olas, mazliet rīvēta siera, olīveļļu, Vusteras mērci un grauzdētas maizes šķēlītes.

Tiek uzskatīts, ka viena no salātu panākumu un izcilās garšas atslēgām slēpjas tajā, ka Cēzara salātos romiešu salātlapas, kas ir tradicionāla šo salātu sastāvdaļa, netiek smalcinātas, bet gan atstātas veselas. Citas versijas par Cēzara salātu izcelsmi un klasisko recepti atradīsi te.

Lai vistas filejas gabali izceptos vienmērīgi, tos noteikti nepieciešams saplacināt. Izmanto gaļas āmuriņu, mīklas rulli vai citu cietu priekšmetu. Izdauzi vai nopresē vistas filejas tā, lai tās viscaur būtu vienmērīgā biezumā. Šādā veidā izvairīsies no tā, ka kāds vistas stūrītis var piedegt, vidus var būt jēls, vai otrādi – malas pārāk sausas.

Foto: Shutterstock

Vēl viens virtuves palīgs, kas palīdzēs cepeškrāsnī ceptai vistas filejai nekļūt sausai – cepamais papīrs! Uzklāj to pa virsu traukam tā, lai cepamā papīra virsma viegli pieskartos vistas gabaliņu virsmai. Papīrs novērsīs mitruma izgarošanu un tā viegli sutināsies zem papīra pārklājuma. Kas vēl jāievēro, lai Cēzara salātu gatavošanai nepieciešamo vistas fileju izceptu nevainojami, uzzināsi te.

Savukārt šis padomraksts tev lieti noderēs, ja vēlies ceptu fileju aizstāt ar nepārspējami sulīgu vārītu fileju.

Tāpat kā variācijas par Cēzara salātiem, arī to mērces receptūras ir daudz un dažādas. Tiek uzskatīts, ka Cēzara salātu mērcē obligāti jābūt anšoviem, ķiplokiem un olas dzeltenumiem, jo šīs sastāvdaļas veido mērces neatkārtojamo garšu. Ja vēlies pagatavot autentisku un dievīgi gardu Cēzara salātu mērci, ņem vērā ''Thekitchn'' sniegtās norādes, ko atradīsi šajā rakstā.

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi maizes grauzdiņi Cēzara salātos ir kā punktiņš uz "i" Cēzara salātos, kas padara šo ēdienu pilnīgu. Vēl jo vairāk, ja grauzdiņi ir mājās gatavoti. Kā to izdarīt? Grauzdiņus vari gatavot gan pannā, gan cepeškrāsnī – galvenais, lai tie būtu zeltaini brūni un kraukšķīgi. Kādu maizi izvēlēties grauzdiņiem, cik ilgi tos cept un kādas garšvielas pievienot, noskaidrosi šeit.

Tagad tev atliek tikai salikt kopā visas sastāvdaļas un Cēzara salāti būs gatavi, bet, ja vēlies būt drošs, kā tas darāms, noskaties šo īso videopamācību.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!