Foto: Shutterstock
Štovēti kāposti vislabāk smeķē tieši gada aukstajos mēnešos, kad aiz loga gaudo salti vēji, bet iekšā mājīgi sprakšķ kamīns, ir silti un no virtuves vējo mājīga smarža. Kā zināms, gada nogalē ir gana daudz svētku, un kas gan tie par godiem, ja galdā netiks celts nacionālais lepnums – štovēti kāpostiņi.

Kā jau daudziem ēdieniem, arī štovētiem kāpostiem nav vienas īstās un pareizās receptes, kas garantētu izdošanos. Viena no svarīgākajām lietām, protams, ir paši kāposti – tos ieteicams izvēlēties stingrus un kraukšķīgus, bet skābuma pakāpe un kāpostu piedevas, protams, ir gaumes jautājums. Vieni uzskata, ka štovētiem kāpostiem vajadzētu izmantot tikai "plikus" kāpostus bez jebkādām piedevām, citiem, savukārt, garšo kāpostiņi, kam skābēšanas procesā pievienotas ķimenes, burkāni vai dzērvenes, bet vēl kāds uzkata, ka visgardākie štovētie kāposti izdodas, ja tiem pievieno arī kādu daļu svaigu kāpostu.

Arī par gaļas izvēli vienprātības nav. Štovētus kāpostus var gatavot gan no svaigas gaļas – šķiņķa, kājas, ribiņām vai cauraudzīša, – gan no kūpinātas. Kaut lielākoties kāpostu štovēšanai ierasts izmantot cūkgaļu, ir receptes, kur ieteikts izmēģināt arī citus gaļas veidus vai gatavot bez kripatiņas gaļas – sutinot ābolu, apelsīnu sulā vai pat baltvīnā un šampanietī.

Štovētiem kāpostiem nav arī viena pareizā gatavošanas ilguma, jo tas ir atkarīgs gan no kāpostiem un gaļas, gan no ēdāju gaumes. Skaidrs ir viens – process ir ilgs, dažādās receptēs iesaka sutināšanu no 2–3 stundām līdz pat vairāku dienu garumā.

Štovētu kāpostu krāsa var variēt no aristokrātiska bāluma līdz piesātināti brūniem toņiem, ko panāk, pievienojot kāpostiem dedzinātu cukuru vai karamelizētus sīpolus.

Atliek tikai atrast sev tīkamāko štovētu kāpostu gatavošanas veidu, uzzinot, kā panākt, lai kāpostiņi būtu īpaši gardi – ko tiem pievienot, cik ilgi sutināt, un kā piešķirt skaistu krāsu. To visu uzzināsi, lasot tālāk un smeļoties daudzus noderīgus padomus, ar ko pieredzējušas saimnieces dalījušās portāla "Cālis.lv" virtuves forumā.

Kā pagatavot izcili gardus štovētus kāpostus ar gaļu


Foto: Shutterstock

Noskaidro, kādus pārbaudītus kāpostu štovēšanas knifus iesaka portāla "Cālis.lv" virtuves foruma pieredzējušās saimnieces, lai izvēlētos sev tīkamāko variantu

"Vajadzīgi labi kāposti, daudz gaļas – es parasti izvēlos ribiņas, un medus. Liek katlā un sautē. Es parasti pievienoju arī ķimenes un pašās beigās – medu."

"Ielieku katliņā kāpostus, pielieku ķimenes, smaržīgos piparus, lauru lapas, pārleju ar ūdeni tā, lai kāposti pārklāti, un vāru. Kad gatavi, pielieku medu un saceptu cauraugušu žāvētu gaļu."

"Ja kāposti ir ļoti skābi, tad notecinu sulu, ko neizmantoju, ja par maz skābuma piešauju kādu sauju dzērveņu. Lieku klāt rīvētus burkānus, ķiplokus un svaigu cūkgaļas cauraudzīti – bet, ne pārāk daudz. Gaļu sagriežu mazos gabaliņos, lai gatavošanas laikā tā izšķīst. Kad kāposti jau gatavi, tad pēc garšas pievienoju cukuru un sāli."

"Ja kāposti šķiet pārāk skābi, vienu vai divas reizes noskaloju tos aukstā ūdenī. Lieku klāt pāris sauju miežu putraimu, tad iznāk tumīgāki. Garšīgi ir, ja kāpostus sautē kopā vienā katlā ar žāvētu cūkas stilbiņu. Kad viss gatavs, gaļu atkaulo, sagriež gabaliņos un vai nu liek atpakaļ kāpostos, jeb ēd atsevišķi, pasniedzot ar kāpostiem un vārītiem kartupeļiem. Ja šķiet, ka kāposti ir pārāk šķidri, tos var uztumēt ar apceptiem miltiem. Sausā, uzkarsētā pannā apbrūnini miltus, līdz tie ir gaiši brūni un iemaisi kāpostos – šis triks piešķir štovētiem kāpostiem īpaši patīkamu garšu un konsistenci. Arī pāris sakapātus, labi saceptus, palielus sīpolus noteikti vajag iemaisīt kāpostos, kad vārīšana iet uz beigām."

"Vispirms apcepu uz pannas kāpostus cūku taukos, tad lieku katlā, pārleju ar ūdeni, pielieku cauraudzīti un sautēju 2–3 stundas. Uz beigām iemaisu vīriešu zapti vai adžiku un vēl drusciņ pasutinu. Kāposti sanāk trekni un diezgan kreptīgi."

"Es apcepu žāvētu gaļu ar sīpoliem, tad "šauju" klāt kāpostiem. Tad pievienoju garšvielas – sāli, cukuru un tomātu mērci."

"Mana mamma kāpostus izvāra mīkstus, tad lieko šķidrumu nospiež un lej pannā, kur pirms tam ir sviestā apbrūnināts cukurs. Kad šķidrums uzvārās, to lej kāpostos, tad tie sanāk karamelizēti un, protams, arī trekni, bet svētkos jau var. Visi, kas reiz pagaršojuši, jautā pēc receptes."

"Es gatavoju šādi: apcepu cauraudzīti vai ribiņas, tad tajos pat taukos apcepu skābētos kāpostus. Tad tos lieku katlā, pielieku prāvu, sasmalcinātu sīpolu, kādu ēdamkaroti cukura, pārleju ar ūdeni un lieku sautēties. Kad ūdens sāk vārīties, pielieku sāli, piparus. Vienmēr ir sanākuši skaisti brūngani un gardi."

"Katlā apcepu cauraudzīti ar sīpoliem, tad pievienoju svaigus kāpostus (aptuveni 1/4 daļu no skābo kāpostu svara). Apcepu, pieleju ūdeni un sautēju aptuveni 15 minūtes. Tad lieku klāt skābos kāpostus ar visu sulu, pievienoju ķimenes, apelsīnu sulu un medu vai grauzdētu cukuru. Ja cepeškrāsnī cepas cepetis, tad beigās kāpostiem pieleju arī cepeša sulu."

"Man tīk, ja kāposti ir riktīgi brūni, tāpēc ņemu tos skābākos, kas jāiebrūnina ar lielāku daudzumu cukura. Norādītais produktu daudzums ir paredzēts uz 3 kg kāpostu. Lieku kāpostus savā sulā jau sautēties. Pieberu pāris tējkarotes ķimeņu. Cūkgaļas krūtiņu ņemu nedaudz vairāk kā kilogramu. Rupji sagriežu, apcepu ar garšvielām, sāli un lieku pie kāpostiem. Izmaisu. Apcepu ļoti tumšus trīs sīpolus, pievienoju kāpostiem un izmaisu. Sutinu 3-4 stundas. Ik pa laikam apmaisu. Kad kāposti gandrīz gatavi, karamelizēju uz pannas aptuveni 350 g cukura, lai tas ir gandrīz melns. Lieku klāt kāpostiem, izmaisu, un tad, biežāk apmaisot, sutinu bez vāka, lai iztvaiko liekais šķidrums. Gaļa beigās ir gandrīz izjukusi un kāposti skaisti brūni."

"Kaut kur vienā raidījumā par to, kā ļaudis dzīvo reģionos, pirms pāris gadiem atminos tādu frāzi, ka kāpostus vislabāk nolikt (uz malkas plīts) kādā stūrī un aizmirst kaut uz visu dienu. Doma acīmredzot tāda, ka jāsutinās ilgi un uz lēnas uguns. Un vēlams, kādā čuguna pīlē/podā. Kopš tā laika tā arī gatavoju. Kādreiz sacepu to gaļu, ar kādu nu gatavošu, liku kopā ar kāpostiem katlā un sautēju ilgi uz lēnas uguns, pie beigām apcepu sīpolus, sabrūnināju cukuru un liku klāt tomātu pastu. Tagad pārbaudīts variants – apcepu jebkādu gaļu (tas var būt arī liellops vai pīle), tad kopā ar kāpostiem, sīki sagrieztiem sīpoliem, ķiplokiem lieku grāpī un vai nu cepeškrāsnī vai uz plīts ilgi un uz lēnas uguns sautēju. Pievienoju arī mazliet brūno cukuru, bet to es lieku kā garšas pastiprinātāju visiem gaļas ēdieniem. Un viss. Ir labāk, nekā ar brūnināšanu, jo kāposti, ilgi sautējoties, iegūst taisni to pašu krāsu un stipri saldskābi kreftīgo garšu. Kāpostus vienmēr pērku ar ķimenēm, bet, ja tās nav klāt jau kāpostiem, tad pieberu pirms sautēšanas. Protams, pievienoju arī lauru lapas, melnos un smaržīgos piparus. Atslēgas vārds ir "ilgi" (ar to saprotot vismaz stundas 3–4, kāpostiem nekas nenotiks un nekāda putra nebūs) un uz lēnas uguns."

Knifi, kā pagatavot gardus štovētus kāpostus bez gaļas


Foto: Shutterstock

Tie, kuru garšas kārpiņām štovēti kāposti ar krietnu gaļas piedevu, šķiet pārāk trekni, var pagatavot gardum gardus kāpostiņus bez kripatiņas gaļas. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan kā piedevu cepetim, kotletēm vai desiņām. Kādi tad ir portāla "Cālis.lv" virtuves foruma dalībnieču ieteikumi:

"Sautējot kāpostus, leju klāt apelsīnu sulu. Tad, kad Latvijā parādījās "Svara vērotāji", parādījās arī šī recepte. Neatceros vairs oriģinālo versiju un proporcijas, tādēļ taisu savā versijā, beigās vēl pieliekot kādu karotīti brūnā cukura. Pat opis, kas savās mājās taisa treknos kāpostus, manējos ēd laizīdamies."

"Uz puskilogramu kāpostu vajag apmēram viena apelsīna sulu un 1 ēdamkaroti medus. Iznākums atkarīgs no kāpostiem – vai ņemti saldi, skābi vai saldskābi. Reizēm kāpostus sutinu arī ābolu vai balto vīnogu sulā."

"Novārītiem kāpostiem leju klāt vai nu paku apelsīnu sulu vai spiežu no īstajiem augļiem. Tad pieberu sāli, maltus melnos piparus, saldās paprikas pulveri un maisot vāru, līdz apelsīnu sula iztvaicējas. Procesa vidū pieberu brūno cukuru, tomātu mērci, sāli un piparus un viss. Ķimenes, burkānus, taukus, eļļas, gaļu un citas "šausmas" klāt nelieku, jo, kā vēsta sena ķīniešu gudrība – visus rīsus vienā maisā nesabāzīsi."

"Kāpostiem nospiežu lieko sulu un apcepu tos eļļā, tad lieku katlā sutināties, pievienojot nedaudz ūdens. Apcepu sagrieztus sīpolus un burkānus arī, ja tie jau nav klāt kāpostiem. Beigās lieku pannā garšvielas – melnos graudu piparus, karija lapas, kuminu, ķimenes – ja tās nav klāt jau kāpostiem, fenheli, saberztus smaržīgos piparus, krustnagliņas un kanēli. Visu metu katlā pie kāpostiem, piespiežu nedaudz apelsīnu sulu, nedaudz brūno cukuru un sautē, kamēr gatavi."

"Es kāpostus ar visu sulu lieku katlā, pievienoju padaudz brūno cukuru un sutinu kādas divas stundas, vai kamēr vairs nav iespējams izturēt garšīgo smaržu. Kāpostus parasti ēdam klāt kādai gaļiņai un kartupeļiem, tāpēc nelieku nekādas gaļas vai treknumus klāt pašiem kāpostiem."

"Es kāpostus vāru ūdenī, kad kādas divas stundas vārījušies, pielieku klāt dedzinātu cukuru. Viss! Nav trekni – it īpaši, salīdzinot ar vīramātes kaloriju "bumbu" – un garšo labi.

"Mūsu mājās kāposti tiek sautēti kāposti bez gaļām un lieliem treknumiem. Recepte pavisam vienkārša: ābolu sula, kagors un medus."

"Es kāpostus lieku vārīties uz mazas uguns, tikmēr sarīvēju burkānus un sagriežu pāris sīpolus. Dārzeņus lieku sakarsētā eļļā apcepties, līdz tie sāk patīkami smaržot, tad pievienoju kāpostiem. Kā garšvielas izmantoju lauru lapas, maltus piparus un ķimenes. Ja vēlies, lai kāposti ir pikantāki, tad burkāniem un sīpoliem cepšanas beigās pievieno arī tomātu pastu. Gaļu kāpostos nelieku – gatavoju cepeti, karbonādes vai arī pasniedzu kāpostus ar desiņām."

Kā piešķirt kāpostiem skaisti brūnu nokrāsu


Štovētiem kāpostiem raksturīgo brūnumu var piešķirt dažādos veidos – lūk, daži ieteikumi!

"Es štovētiem kāpostiem gatavošanas beigās lieku klāt izkausētu cukuru. Bet cukuram jābūt tādam tumši brūnam, gandrīz jau sadedzinātam (līdzīgi, kā gatavojot piparkūku mīklu, bet vēl brūnākam). Tad kāposti paliek skaisti brūni un mazinās izteiktais kāpostu skābums."

"Cukuru iepriekš apbrūnina, nevis vienkārši piešauj virumam klāt – tas dod smuku krāsu, spīdīgumu un nobalansē skābumu. Karamelei (man parasti tā patīk visai patumša) uzmanīgi jālej klāt verdošs ūdens, jāizšķīdina karamele un jāpievieno kāpostiem."

"Man garšo maigi, bet skaisti brūngani kāpostiņi, tāpēc pirms vārīšanas tos kārtīgi noskaloju. Pārleju ar ūdeni tā, lai tie ir knapi nosegti, un vāru uz mazas uguns aptuveni 2–3 h. Aptuveni vārīšanas vidū pievienoju cukurā apceptus, karamelizētus sīpolus, vēl pēc pusstundas medu, un sautēju, kamēr liekais ūdens iztvaikojis."

"Es cukuru nekaramelizēju, pielieku tāpat. Bet kāpostiem krāsu piešķiru, saulespuķu eļļā uz pannas apcepot sīpolus, burkānus, tomātu pastu un visu pievienojot kāpostiem."

"Mans knifs ir kvass - štovējot kāpostus, vienmēr pieleju pāris glāzes nesalda kvasa (esmu iecienījusi "Ulmaņlaika kvasu" vai, ja ir, tad kvasu aizstāju ar pāris ēdamkarotēm iesala ekstrakta. Abi šie produkti piešķir kāpostiņiem gan skaistu krāsu, gan vieglu saldumiņu un izcili labu garšu."

Nu, kad visi kāpostu štovēšanas noslēpumi tev zināmi, atliek tikai izvēlēties brangam svētku mielastam kādu no septiņām "Tasty" piedāvātajām receptēm.

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu

Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu gardi gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi

Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas.

Lasīt vairāk

Skābie kāposti bavāriešu gaumē

Skābie kāposti bavāriešu gaumē - kārtīgām saimes pusdienām.

Lasīt vairāk

Baltvīnā sautēti kāposti

Ziemas sezonā uzturā ieteicams lietot rudenī ievāktos vietējos dārzeņus – kāpostus, bietes, burkānus, kā arī ievestos sezonas augļus mandarīnus. Šajos produktos esošās uzturvielas palīdzēs uzlabot veselību un stiprināt imunitātes sistēmu. Izmēģini šo oriģinālo un vienkārši pagatavojamo ziemas recepti no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Bigošs jeb sautēti kāposti poļu gaumē

Bigošs jeb sautēti kāposti ar bagātīgu gaļas piedevu, kas papildināti ar āboliem un sālītiem gurķiem, ir ziemas sezonai īsti atbilstošs, sātīgs poļu tradicionālās virtuves ēdiens, kas būs tīkams arī latvisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!