Štovēti kāposti: pārbaudīti knifi, lai tie izdotos sulīgi un gardi
Foto: Shutterstock

Štovēti kāposti vislabāk smeķē tieši gada aukstajos mēnešos, kad aiz loga gaudo salti vēji, bet iekšā mājīgi sprakšķ kamīns, ir silti un no virtuves vējo mājīga smarža. Kā zināms, gada nogalē ir gana daudz svētku, un kas gan tie par godiem, ja galdā netiks celts nacionālais lepnums – štovēti kāpostiņi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Kā jau daudziem ēdieniem, arī štovētiem kāpostiem nav vienas īstās un pareizās receptes, kas garantētu izdošanos. Viena no svarīgākajām lietām, protams, ir paši kāposti – tos ieteicams izvēlēties stingrus un kraukšķīgus, bet skābuma pakāpe un kāpostu piedevas, protams, ir gaumes jautājums. Vieni uzskata, ka štovētiem kāpostiem vajadzētu izmantot tikai "plikus" kāpostus bez jebkādām piedevām, citiem, savukārt, garšo kāpostiņi, kam skābēšanas procesā pievienotas ķimenes, burkāni vai dzērvenes, bet vēl kāds uzkata, ka visgardākie štovētie kāposti izdodas, ja tiem pievieno arī kādu daļu svaigu kāpostu.

Arī par gaļas izvēli vienprātības nav. Štovētus kāpostus var gatavot gan no svaigas gaļas – šķiņķa, kājas, ribiņām vai cauraudzīša, – gan no kūpinātas. Kaut lielākoties kāpostu štovēšanai ierasts izmantot cūkgaļu, ir receptes, kur ieteikts izmēģināt arī citus gaļas veidus vai gatavot bez kripatiņas gaļas – sutinot ābolu, apelsīnu sulā vai pat baltvīnā un šampanietī.

Štovētiem kāpostiem nav arī viena pareizā gatavošanas ilguma, jo tas ir atkarīgs gan no kāpostiem un gaļas, gan no ēdāju gaumes. Skaidrs ir viens – process ir ilgs, dažādās receptēs iesaka sutināšanu no 2–3 stundām līdz pat vairāku dienu garumā.

Štovētu kāpostu krāsa var variēt no aristokrātiska bāluma līdz piesātināti brūniem toņiem, ko panāk, pievienojot kāpostiem dedzinātu cukuru vai karamelizētus sīpolus.

Atliek tikai atrast sev tīkamāko štovētu kāpostu gatavošanas veidu, uzzinot, kā panākt, lai kāpostiņi būtu īpaši gardi – ko tiem pievienot, cik ilgi sutināt, un kā piešķirt skaistu krāsu. To visu uzzināsi, lasot tālāk un smeļoties daudzus noderīgus padomus, ar ko pieredzējušas saimnieces dalījušās portāla "Cālis.lv" virtuves forumā.

Array ( [id] => 49415363 [title] => Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi [is_paid] => [lastnews_mostread_disabled] => 0 [short_title] => [custom_small_title] => [lead] => Galvenais, kas nepieciešams, lai štovēti kāposti izdotos patiešām garšīgi, ir ne jau liels gaļas gabals, ko tiem pievienot, bet kvalitatīvi skābie kāposti. Štovēšanai labāk izmanto mammas vai lauku radu ieburkotos kāpostiņus, bet, ja šādas iespējas nav, tad pērc tos tirgū pie zināma pārdevēja, kur tos iespējams iepriekš nogaršot. Šī recepte ir ģeniāli vienkārša – bez nogurdinošiem priekšdarbiem un liekām kalorijām, bet rezultāts būs tik gards, ka par gaļas trūkumu kāpostos noteikti nebūs jāsūdzas. [url] => https://www.delfi.lv/tasty/receptes/bezgreka-stovetie-kapostini-saldskabi-un-ipasi-gardi.d?id=49415363 [publish_date] => 2017-11-06 15:45:17 [picture_alt] => Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi [targetblock_name] => [podcast_id] => [pictures] => Array ( [736x320] => https://g3.delphi.lv/images/pix/659x295/bFdG7jTdMn8/jolo-virtuve-39-49415371.jpg [768x438] => //g.delfi.lv/images/pix/768x438/74DIL1kBS1o/jolo-virtuve-39-49415373.jpg [418x240] => //g.delfi.lv/images/pix/418x240/CHL7rBYOAv0/jolo-virtuve-39-49415373.jpg [360x240] => //g.delfi.lv/images/pix/360x240/ujz9esD-cco/jolo-virtuve-39-49415369.jpg [235x160] => //g.delfi.lv/images/pix/235x160/_u3XfqDsI4A/jolo-virtuve-39-49415369.jpg [150x150] => //g.delfi.lv/images/pix/150x150/4Orj6A5S7Tw/jolo-virtuve-39-49415367.jpg ) [icons] =>
[icons_array] => Array ( ) [children] => Array ( ) )
Bezgrēka štovētie kāpostiņi – saldskābi un īpaši gardi 

Tags

Ziemassvētki Ziemassvētku receptes Lāčplēša diena 18. novembris Tradicionālā latviešu virtuve Svētku galds Svētki Ēdiens Mārtiņdiena Skābēti kāposti Kāposti
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form