Foto: Shutterstock
Izvēloties dārzeņus salātiem, gudri būtu ievērot sezonalitātes principu, jo, piemēram, ziemā salāti no pareizi uzglabāta, sulīga pašmāju burkāna vai rutka noteikti būs daudz uzturvērtīgāki, veselīgāki un arī lētāki nekā aizjūras bezgaršīgais gurķis vai tomāts.

Veselīgu salātu pamatu jāveido lielākoties dārzeņiem, jo tie visi ir lielisks šķiedrvielu un vitamīnu avots, turklāt tie nepārslogo organismu, jo ir viegli sagremojami. Nav mazsvarīgs arī fakts, ka dārzeņi sniedz ilgstošu sāta sajūtu, tādēļ dārzeņu salāti, piemēram, kreftīgais vinegrets, būs lieliska izvēle atslodzes dienām bez gaļas, bet, ja tomēr nevēlies pat uz dienu atteikties no gaļas ēdieniem, tad liela porcija Korejas burkānu, sulīgu rutku vai kraukšķīgu kāpostu salātu lieti noderēs grilētas vistas filejas vai vārītu teļa gaļas šķēļu papildināšanai veselīgās ikdienas maltītēs.

  • Šajā rakstā atradīsi padomus, kā salātos un citos ēdienos izmantot Latvijas ziemas sezonas superdārzeņus – kāli, rutku un rāceni.


Protams, salātiem vispareizākā izvēle būs tieši svaigi dārzeņi un ideālā variantā – vietējas izcelsmes. Nav mazsvarīgs arī ēdiena vizuālais faktors, tādēļ vienā šķīvī sakomplektē dažādus dārzeņus, lai gala rezultātā salāti izskatītos krāsaini, dzīvespriecīgi un apetītlīgi. Košumu pat visparastākajiem kāpostu salātiem piešķirs dažādu krāsu paprikas, burkāni, bietes, blanšēti brokoļi vai zaļie zirnīši. Vēl lielākam raibumam vari pievienot arī konservētas kukurūzas graudiņus vai čili piparu ripiņas.

Ziemas sezonas salātos lieliski iederas ne vien dārzeņi, bet arī dažādi augļi. Tie piešķirs salātiem sulīgumu un jaunas garšu nianses. Šis padoms nebūt nenozīmē, ka augļiem jābūt galvenajai salātu sastāvdaļai, tomēr pāris šķēlītes apelsīna, pomelo vai saldskāba ābola, dažas vīnogas, sauja granātābola sēkliņu vai daži ananasa kubiņi salātus pavisam noteikti var padarīt daudz garšīgākus un vizuāli pievilcīgākus.

Veselīgos dārzeņu salātos pilnīgi noteikti nav vietas majonēzei. Tās vietā labāk izmanto bezpiedevu jogurtu, kura garšu uzlabo, pievienojot tam nedaudz sinepju vai mārrutku, citronu sulu, šķipsnu sāls un šķipsniņu cukura. Atceries, ka ēdamkarote olīveļļas satur vismaz 100 kalorijas, tādēļ nepārspīlē ar šīs taukvielas pārāk dāsnu izmantošanu salātos, lielāko daļu eļļas mērcē aizvietotojot ar citrusu, ābolu vai granātābolu sulu.

Lūk, idejas veselīgiem ziemas sezonas dārzeņu salātiem bez gaļas!

14 idejas, kā izmantot sarkanos kāpostus krāsainos un figūrai draudzīgos salātos

Foto: Shutterstock

Kaut salātu gatavošanai visbiežāk izmantojam baltos galviņkāpostus, izrādās, to radinieki – sarkanie kāposti – ir pat veselīgāki. Liesi un figūrai draudzīgi sarkano kāpostu salāti lieliski palīdzēs "izbirstēt" gremošanas traktu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām, turklāt, salikumā, piemēram, ar oranžām burkānu strēmelītēm, saulaini dzelteniem paprikas gabaliņiem un koši zaļām salātlapām, uz šķīvja izskatīsies tik dekoratīvi, ka iemantos gana daudz piekritēju arī tavā "Instagram" profilā.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti – veselīgi un figūrai draudzīgi: 12 receptes īpaši sulīgai maltītei

Foto: Shutterstock

Sulīgie un saulaini košie burkāni ir īsts pašmāju superprodukts, kas vai plīst pušu no vitamīnu pārbagātības. Mēs piedāvājam svaigu, kraukšķīgu, turklāt vienkārši un ātri pagatavojamu burkānu salātiņu receptes, kas palīdzēs spert pirmo soli veselīga dzīvesveida un ideālas pludmales figūras virzienā.

Lasīt vairāk

Vinegrets – rudens salātu karalis: 10 receptes un padomi, lai tas garšotu izcili

Foto: Shutterstock

Vinegrets ir pelnījis rudens sezonas salātu "karaļa" laurus, jo tieši šobrīd, izmantojot nule kā no dobes nākušos, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošos dārzeņus, izdosies pagatavot visgardāko un aromātiskāko vinegretu. Tālāk skaidrosim, kas vēl jāņem vērā, lai šie salāti izdotos tik apetītlīgi, ka tie varētu būt ne vien tavas ikdienas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, bet tos droši varētu celt galdā arī svētku reizē.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti korejiešu gaumē - garšīgi un dziedējoši: Četras pikantas receptes

Foto: Shutterstock

Korejas burkāni ir daudzu iecienīts produkts – asi, pikanti un sildoši, ar koriandra sēkliņām, kuras patīkami nokraukšķ starp zobiem, atklājot savu spēcīgo aromātu. Bet, vai zināji, ka korejieši marinē, sāla un fermentē ne tikai burkānus? Izrādās, šinī valstī valda savdabīgs fermentētu dārzeņu jeb kimči kults un tie ir ļoti būtiska Korejas virtuves sastāvdaļa - it īpaši aukstajās ziemās, kad, gluži kā pie mums, svaigie nav plaši un pieejami. Kamēr citas Āzijas tautas dārzeņus cep un sutina, korejieši tos konservē. "Kimči" tulkojumā no korejiešu valodas tieši to arī nozīmē – "dārzeņi".

Lasīt vairāk

Sulīgi kāpostu salāti: 14 vienkāršas, garšīgas un maciņam draudzīgas receptes

Foto: Shutterstock

Rudenī, kad kāpostgalvas teju vai sprāgst pušu no sulas pārpilnības, salāti labākais veids, kā izgaršot šo veselīgo dārzeni. Pagatavojot tos lielā bļodā vai pietūcījot pilnu trīslitru burku, varēsi ar kāpostu salātiņiem mieloties vairākas dienas, jo iestāvoties tie kļūs vēl sulīgāki un gardāki.

Lasīt vairāk

Ziemas superprodukts – bietes. Veselīgu salātu receptes organisma attīrīšanai pēc svētkiem

Foto: Shutterstock

Sarkanās bietes tiek uzskatītas par visefektīvāko dabīgo organisma attīrītāju, tādēļ viegli un veselīgi biešu salāti ir īstais ēdiens, kas pēc bagātīgajiem svētku mielastiem palīdzēs "izbirstēt" sārņus, stiprināt imunitāti un atgūt pievilcīgas ķermeņa aprises. Pamēģini kādu no "Tasty" plašās pavārgrāmatas receptēm jau šovakar!

Lasīt vairāk

Vērtīgā selerijas sakne: 5 figūrai draudzīgi salāti pašmāju superdārzeņa novērtēšanai

Foto: Shutterstock

Gadalaiku mijā, kad garo ziemas mēnešu un tumsas novārdzinātais organisms alkst pēc vitamīnu trieciendevas, sulīgi salāti ir lielisks veids, kā smelties enerģiju. Tomēr, ja vēlies ievērot sezonalitātes principu un izvēlēties pašmāju dārzeņus, izvēle nav īpaši liela. Ko iesākt, kad apnikuši burkāni, bietes, kāļi, un āboli dažādās variācijās? Mums ir risinājums – selerijas sakne, kas dārzeņu salātiem piešķirs gan patīkami riekstainu garšu, gan vērtīgas uzturvielas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!