Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kaut salātu gatavošanai visbiežāk izmantojam baltos galviņkāpostus, izrādās, to radinieki – sarkanie kāposti – ir pat veselīgāki. Liesi un figūrai draudzīgi sarkano kāpostu salāti lieliski palīdzēs "izbirstēt" gremošanas traktu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām, turklāt, salikumā, piemēram, ar oranžām burkānu strēmelītēm, saulaini dzelteniem paprikas gabaliņiem un koši zaļām salātlapām, uz šķīvja izskatīsies tik dekoratīvi, ka iemantos gana daudz piekritēju arī tavā "Instagram" profilā.

Tieši salāti ir labākais veids, kā izmantot sarkanos kāpostus, jo termiskās apstrādes laikā šie veselīgie dārzeņi ne vien zaudē daudzas organismam nepieciešamas un vērtīgas uzturvielas, bet arī košo toni, iekrāsojot zupu vai sautējumu nepievilcīgi zilganpelēkā nokrāsā.

Salīdzinājumā ar parastajiem galviņkāpostiem, sarkanajos kāpostos ir vairāk C un A vitamīna, kā arī dzelzs. Turklāt tie satur arī vienus no spēcīgākajiem antioksidantiem – antociānus, kas uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbību, stiprina imūnsistēmu, normalizē asinsspiedienu, kā arī uzlabo holesterīna maiņu organismā, tādēļ sarkanos kāpostus savā ēdienkartē noteikti vajadzētu iekļaut tiem, kas vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, skaidro interneta vietne "Livestrong".


Pēc savas struktūras sarkanie kāposti ir stiegraināki, salīdzinājumā ar parastajiem galviņkāpostiem, tādēļ, lai salātos tie nebūtu pārlieku cieti un nesakošļājami, sarkanos kāpostus pēc sasmalcināšanas vai nu izmīci ar rokām, vai padauzi ar kartupeļu stampiņu, līdz sāk izdalīties sula. Vēl viens variants, kā vari rīkoties, lai sarkanos kāpostus padarītu maigākus: pēc sasmalcināšanas uz pāris minūtēm pārlej tos ar verdošu ūdeni, tad ūdeni nolej, strauji atdzesē kāpostus aukstā ūdenī, nosusini un izmanto veselīgu salātu gatavošanai.

Un, protams, nesabojā labos nodomus, nobeigumā pārlejot salātus ar majonēzes "jūru", trekna skābā krējuma "upēm" vai kādu citu kalorijām bagātu aizdaru. Lai tu izvairītos no šīs bieži pieļautās kļūdas, iedvesmai piedāvājam 12 figūrai draudzīgu sarkano kāpostu salātu receptes.

Lai labi garšo!

Krāsainie salāti ar sarkano kāpostu un bulguru

Foto: DELFI

Rudenīgi koši un aci priecējoši salāti ar sarkanā kāposta, paprikas un burkānu piedevu. Aromātiskais bulgurs salātiem piešķir īpašu sātīgumu, tādēļ tos vari izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā vieglu pamatēdienu.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Marinēti sarkanie galviņkāposti

Foto: Shutterstock

Marinēti sarkanie galviņkāposti - var lietot jau pēc 2,5 stundām un visas ziemas garumā.

Lasīt vairāk

Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar fenheli

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi un pikanti sarkanā kāposta salāti. Neparastākai garšai pievienots arī Vidusjūras dārzenis fenhelis. Salāti būs lieliska piedeva gaļas ēdieniem, kā arī vārītiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Marinēti sarkanie kāposti

Neparasta, bet vitamīniem pilna recepte, kurā var izmantot jaunās ražas kāpostus. Ja pēc sapildīšanas burkā pāri paliek marināde, to var izmantot salātiem vai citu dārzeņu marinēšanai.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un burkānu salāti ar mārrutku mērci

Foto: Shutterstock

Sarkano kāpostu salāti ar mārrutku–krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!

Lasīt vairāk

Sautēti sarkanie kāposti ar āboliem un sidru

Foto: Vida Press

Koša recepte gavēņa laikam un ne tikai. Ābolu sidrā sautētie sarkanie kāposti garšos lieliski gan kā pamatēdiens, gan kā piedeva. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!