Galvenais priekšnosacījums, lai kāpostu salāti izdotos garšīgi, ir to pareiza sašņikāšana. Te nu katram ir sava pārbaudītā metode – kāds izmanto virtuves kombaina sniegtās priekšrocības, cits liek lietā dārzeņu mandolīnu, vēl kāds uzticas tikai savam acumēram un svaigi uzasinātam nazim. Nav būtiski, kādu metodi izvēlēsies, vien izvairies smalcināt sulīgās kāpostu lapas pārāk sīkos gabaliņos (īpaši jāuzmanās, izmantojot virtuves kombainu), jo tad kraukšķīgu salātu vietā iegūsi bezveidīgu, atsulojušos masu.
Lai kāposti kļūtu sulīgāki, tos pēc sašķērēšanas vajag satrīt starp plaukstām vai kādu brīdi pamīcīt ar rokām. Tad tiem vari pievienot pārējās sastāvdaļas un mērci. Burkāni, selerijas sakne vai kāti, paprika un āboli ir tradicionālas kāpostu salātu sastāvdaļas, bet praksē pārbaudīts, ka itin labi ar pašmāju kāpostiņiem "sapas" arī eksotiskāki augļi kā, piemēram, mango, apelsīni, nektarīni vai persiki.
Ja majonēze ir neatņemama tavas dzīves sastāvdaļa, tad, iedvesmojoties no britiem un amerikāņiem, vari pagatavot tradicionālos "coleslaw" salātus, kuru pamātā ir sašķērēti kāposti un uz rupjās rīvēs sarīvēti burkāni, kam pievienots arī sakapāts sīpols un aizdars – majonēze, sajaukta ar krējumu, šķipsna cukura, sāls, pipari un kāda šļuka etiķa vai citronu sulas.
Etiķaini-saldskābu, ķiplokotu un ļoti kraukšķīgu salātu cienītājiem iesaku pagatavot no savas mammas aizgūto recepti. Šos vienkārši pagatavojamos un ļoti garšīgos salātus var uzglabāt ledusskapī vismaz nedēļu, bet mūsu mājās trīslitru burkas saturs parasti noplok ātrāk, jo tie garšo lieliski gan pie grilētas gaļas, gan kā sulīgs papildinājums dažādos veidos pagatavotiem kartupeļiem.
Ja grasies publicēt gardās salātu bildes sociālajos tīklos, tad atsvaidzini salātu krāsu, pievienojot tiem kādu daļu sarkanā kāposta vai izrotā tos, pārkaisot ar saujiņu granātābolu sēkliņu, kas kāpostu salātiem ne vien glītu izskatu, bet arī patīkamu skābumiņu.
Lai labi garšo!
Vienkāršie svaigu kāpostu - burkānu salāti
Gardai piedevai svaigu kāpostu - burkānu salāti.
Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.
Džungļu kāposti
Pavasaris nāk, rokas pašas plauktā meklē īstās grāmatas. Šī recepte nāk no Leslijas Kentones "Svaigās enerģijas bībeles", gluži precīza nav, jo pupiņas man nebija, bet pārējās sastāvdaļas gan, tāpēc tapa salāti ar nosaukumu "Džungļu kāposti".
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Vienkāršie kāpostu–tomātu salāti
Kāpostu–tomātu salāti piedevām un uzkodām.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Kāpostu salāti ar mazsālītiem gurķiem
Kāpostu - mazsālītu gurķu salāti - svaigi un sulīgi, var noderēt par gardu piedevu pamatēdienam.
Svaigu kāpostu salāti ar mārrutkiem
Pikanti un gardi svaigu kāpostu - ķiploku un mārrutku salāti.
Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem
Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.
Kāpostu un ābolu salāti ar magoņu mērcīti
Ja trūkst ideju, kā klasiskas salātu sastāvdaļas pasniegt jaunā gaismā, plašās interneta dzīles steidz palīgā. Mājās bija kāposti, burkāni un āboli – atlika vien "Pinterest" dzīlēs piemeklēt interesantas mērcītes recepti. Rezultātā tapa šis magoņu sēkliņām nosētais gardums.
Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām
Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.
Kāpostu-burkānu un paprikas salāti maigā marinādē
Šie sulīgie, vienkāršie dārzeņu salāti rudens un ziemas mēnešos ir labs veids, kā garšīgi uzņemt vitamīnus. Pagatavo lielāku daudzumu, sapildi tos burciņās un uzglabā ledusskapī, lai turpmākās pāris nedēļas nevajadzētu lauzīt galvu par to, kādus salātus sašņikāt pusdienām vai vakariņām. Recepti iesaka Antuanete.
Pikantie kāpostu un biešu salāti ķiploku marinādē
Kāpostu un biešu salātu lielākie plusi ir lētas izejvielas, vienkārša pagatavošana, pikanti saldskābā garša un kraukšķīgums. Salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan makaroniem un gulašu, gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Silvija.
Kraukšķīgie kāpostu un burkānu salāti pikantā etiķa marinādē
Pārbaudītu recepti īpaši kraukškīgiem un vienkārši pagatavojamiem burkānu un kāpostu salātiņiem pikantā etiķa marinādē iesaka "Tasty" lasītāja Diana Lapinska.