Foto: DELFI
Kaut daudziem ragū lielākoties asociējas vien ar padomju laiku ēdnīcu standarta piedāvājumu, tomēr šis ēdiens – sīki sagriezti dažāda veida gaļas, zivju, sēņu vai dārzeņu gabaliņi, kas sautēti tumīgā mērcē – pie mums ir atceļojis no izsmalcinātās franču virtuves. Pārskatot "Tasty" krājumus, atradām vairākas interesantas ragū receptes un nolēmām, ka ir laiks tās izcelt saulītē, jo šis sātīgais un vienkārši pagatavojamais ēdiens ir kā radīts ģimeniskām darbdienu vakariņām.

Ragū ir saīsinājums no franču "ragoût", kas atvasināts no franču valodas "ragoûter" un tulkojumā nozīmē "rosināt apetīti", skaidrots Maskavā izdotajā autoru kolektīva grāmatā "Большая энциклопедия. Блюда из мяса." ( Эксмо, 2015).

Ragū var tikt gatavots dažādos veidos. Piemēram, baltā ragū jeb (franču val. "blanquette") gatavošanai tiek izmantota maiga "baltā" vistas vai teļa gaļa bez kauliem.

Itāliešu virtuvē savukārt par ragū (itāļu val. "ragù") tiek dēvēta bieza gaļas mērce, ko tradicionāli pasniedz ar pastas ēdieniem. No savas franču "radiniecēm" itāliešu ragū versijas atšķiras ar daudz sīkāk sasmalcinātām sastāvdaļām. Klasisks itāliešu ragū piemērs ir "ragù alla bolognese" jeb visā pasaulē populārā Boloņas mērce (izsmeļošu recepti atradīsi te).

Krievu un vēlāk arī padomju valstu virtuvē šis vārds iesakņojās, apzīmējot ēdienu, kas gatavots līdzīgā veidā – dažādu produktu gabaliņus sautējot sātīgā mērcē. Tiesa gan, padomju ēdnīcās par ragū bieži vien dēvēja tieši gaļas sautējumu no neatkaulotas gaļas, pretstatā gulašam un strogonovam, kas tika gatavoti no gaļas mīkstajiem gabaliņiem, kaut faktiski arī gulašs, strogonovs, frikasē un vēl virkne dažādām valstīm raksturīgu ēdienu atbilst ragū definīcijai.

Piedāvājam septiņas receptes, kas atbildīs dažādām gaumēm. Lai labi garšo!

Ragū portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Sātīgs gaļas un aknu ragū portugāļu gaumē – pasniedzams ar baltmaizi vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Gardais sēņu un vistas ragū

Foto: Shutterstock

Sēņu un vistas ragū garšos lieliski gan ar nūdelēm, gan rīsiem, gan kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Jēra ragū ar rīsu makaroniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas ragū

Foto: Shutterstock

Gardais vārītas vistas ragū ar apceptiem rīsiem.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas ragū

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas ragū sarkanvīna mērcē.

Lasīt vairāk

Heka fileja krējuma mērcē ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Heka filejas gabaliņus krēmīgā mērcē, kam īpaši kārdinošu izskatu un lielisku garšu piešķir zaļie zirnīši, pasniedz ar rīsiem vai kartupeļu biezputru.

Lasīt vairāk

Lazanja ar teļa gaļas ragū

Foto: Shutterstock

Lazanja ar teļa gaļas ragū - īpašām viesībām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!