Padomju ēdnīcu klasika – ragū. Septiņas receptes mājīgām vakariņām
Foto: DELFI

Kaut daudziem ragū lielākoties asociējas vien ar padomju laiku ēdnīcu standarta piedāvājumu, tomēr šis ēdiens – sīki sagriezti dažāda veida gaļas, zivju, sēņu vai dārzeņu gabaliņi, kas sautēti tumīgā mērcē – pie mums ir atceļojis no izsmalcinātās franču virtuves. Pārskatot "Tasty" krājumus, atradām vairākas interesantas ragū receptes un nolēmām, ka ir laiks tās izcelt saulītē, jo šis sātīgais un vienkārši pagatavojamais ēdiens ir kā radīts ģimeniskām darbdienu vakariņām.

Ragū ir saīsinājums no franču "ragoût", kas atvasināts no franču valodas "ragoûter" un tulkojumā nozīmē "rosināt apetīti", skaidrots Maskavā izdotajā autoru kolektīva grāmatā "Большая энциклопедия. Блюда из мяса." ( Эксмо, 2015).

Ragū var tikt gatavots dažādos veidos. Piemēram, baltā ragū jeb (franču val. "blanquette") gatavošanai tiek izmantota maiga "baltā" vistas vai teļa gaļa bez kauliem.

Itāliešu virtuvē savukārt par ragū (itāļu val. "ragù") tiek dēvēta bieza gaļas mērce, ko tradicionāli pasniedz ar pastas ēdieniem. No savas franču "radiniecēm" itāliešu ragū versijas atšķiras ar daudz sīkāk sasmalcinātām sastāvdaļām. Klasisks itāliešu ragū piemērs ir "ragù alla bolognese" jeb visā pasaulē populārā Boloņas mērce (izsmeļošu recepti atradīsi te).

Krievu un vēlāk arī padomju valstu virtuvē šis vārds iesakņojās, apzīmējot ēdienu, kas gatavots līdzīgā veidā – dažādu produktu gabaliņus sautējot sātīgā mērcē. Tiesa gan, padomju ēdnīcās par ragū bieži vien dēvēja tieši gaļas sautējumu no neatkaulotas gaļas, pretstatā gulašam un strogonovam, kas tika gatavoti no gaļas mīkstajiem gabaliņiem, kaut faktiski arī gulašs, strogonovs, frikasē un vēl virkne dažādām valstīm raksturīgu ēdienu atbilst ragū definīcijai.

Piedāvājam septiņas receptes, kas atbildīs dažādām gaumēm. Lai labi garšo!

Source

Tasty
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form