Foto: Shutterstock
Liela glāze svaigi pagatavota zaļā kokteiļa jeb smūtija, ko var nesteidzīgi malkot, sūcot caur salmiņu, ir lieliska smagu brokastu ēdienu alternatīva. Veselīgais un vitamīniem bagātais dzērien-ēdiens tevi atspirdzinās, sniegs sāta sajūtu un, pretēji ceptām olām ar speķi, piešķirs arī patīkamu vieglumu, teju vai ceļot spārnos un jau no paša rīta noskaņojot jauniem varoņdarbiem.

Vasara, kad, kur vien paveries, valda vietējo augļu, sulīgu ogu un tikko no dobes izceltu dārzeņu un zaļumu pārbagātība, ir īstais laiks, kad izmēģināt dažādas zaļo kokteiļu kombinācijas, sev tīkamās proporcijās papildinot tos ar dažādiem riekstiem, sēklām, auzu pārslām, labumu atšķaidīšanai izmantojot mandeļu, rīsu, sojas u.c. pienus, kā arī kefīru, paniņas un citus piena produktus.

Šajā padomrakstā uzzināsi, kas jāņem vērā, lai pagatavotu smūtiju, kura garša neliks tev vilties.

Ja neesi saldummīlis, tad vari pagatavot arī sāļu zaļo kokteili. Lieliski garšos kefīrs, kam pievienotas pāris saujas spinātu, sauja bazilika lapiņu, šķipsna sāls un kreptīgumam – ķiploka daiviņa.


Brīvdienu rītos ne vienam vien būs aktuāli arī tas, ka, izvēloties piemērotas sastāvdaļas, smūtijs var kalpot arī kā glābējs nākamajā rītā pēc jestrākas ballītes. Mūsu krājumos ir viena šāda glābējrecepte, ko atradīsi te, kā arī vēl 11 izmēģināšanas vērtas zaļo kokteiļu kombinācijas.

Lai labi garšo!

Mango lassi no Pendžābas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.

Lasīt vairāk

Veselīgais smūtijs ar auzu pārslām un žāvētiem augļiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Labam dienas sākumam - brokastu veselīgais kokteilis.

Lasīt vairāk

Mango - avokado brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Veselīgs, gards un zibenīgi ātri pagatavojams mango-avokado kokteilis, kurš ir tik sātīgs, ka noteikti var aizstāt brokastu siermaizes vai omleti. Ja vēlies, vari tam pievienot arī jogurtu vai pienu.

Lasīt vairāk

Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu

Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Ābolu smūtijs ar ingveru

Foto: mosfood

Atsvaidzinošs, vienkārši un ātri pagatavojams brokastu kokteilis, kas pozitīvi uzlādēs dienai.

Lasīt vairāk

Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs

Foto: DELFI

Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Upeņu, aveņu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri pagatavojams smūtijs ar upenēm, avenēm un banānu. Pievieno gāzētu minerālūdeni vai mandeļu pienu (pēc savas gaumes) un mazliet medu saldumam.

Lasīt vairāk

Banānu un ērkšķogu smūtijs

Foto: DELFI

Kad kārojas kaut kas salds, bet ne pārlieku trekns, smūtijs būs pašā laikā. Kā brokastīs, tā launagā vai vēlā vakarā.

Lasīt vairāk

Melleņu un banānu brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Uzmundrinošs brokastu kokteilis – melleņu un banānu smūtijs ar auzu pārslām. Ar sastāvdaļu proporcijām vari variēt pēc sirds patikas, izmantojot vairāk vai mazāk melleņu, jogurta vai auzu pārslu.

Lasīt vairāk

Kefīra un melleņu brokastu kokteilis

Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!