Foto: PantherMedia/Scanpix
Spirāli "Mirena" ieliku pirms trim mēnešiem. Nesaprotu pārmaiņas, kas tagad ar mani notiek - naktīs slikti guļu, nevaru iemigt trīs naktis pēc kārtas, ir diskomforta sajūta, uzvilkts garastāvoklis, karstumi, svīšana, depresīvs noskaņojums, palielinās vairogdziedzeris.
Man jau iepriekš bija problēmas ar asinsvadien - kāju vēnu operācijas, hemeroīdi. Ārste šo spirāli ieteica, lai mazinātu menstruāciju asiņošanu un dzelzs deficīta izraisītu anēmiju. Pirms spirāles ielikšanas man veica dzemdes sieniņu tīrīšanu. Gaidu, kad viss normalizēsies, bet nekas nemainās. Ko darīt? Tā vairs nevaru.

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205 

Atbilde: Labdien! Diemžēl jautājumā Jūs nepieminējāt cik Jums ir gadu. Pēc jautājumā minētas informācijas varu domāt, kā Jums ir bijušas stipras menstruācijas, kuru iemesls bija endometrija hiperplāzija, tāpēc tika veikta abrāzija (dzemdes iekšēja slāņa izdalīšana). Tā kā dzemdes iekšējais slānis var atkal uzaugt biezs, pēc abrāzijas obligāti jālieto speciālās hormonālās tabletes vai arī dzemdē var ievietot hormonālu spirāli Mirena.

Mirena ir T-veida intrauterīna sistēma (IUS), kas pēc ievadīšanas dzemdē izdala hormonu levonorgestrelu. Dzemdē ievietotā hormonālā sistēma nodrošina ne vien drošu aizsardzību pret nevēlamu grūtniecību, bet arī virkni ārstniecisku iedarbību uz sievietes organismu, piemēram, samazina menstruālo asiņošanu un tādējādi novērš anēmijas attīstīšanos.

Jau pirmajos trijos hormonālās sistēmas lietošanas mēnešos menstruālais asins zudums samazinās par 80% un vairāk. Turklāt menstruācijas kļūst mazāk sāpīgas un nesagādā diskomfortu.Tāpat kā citas zāles, arī Mirena var izraisīt blakusparādības, kaut gan ne visām sievietēm tās izpaužas. 1-10 sievietēm no katrām 100 lietotājām ir iespējamas sekojošas blaknes: depresija, nervozitāte, pazemināts libido, galvassāpes, sāpes vēderā, slikta dūša, pinnes, sāpes mugurā, sāpes mazajā iegurnī, dismenoreja (sāpīgas menstruācijas), izdalījumi no maksts, vulvovaginīts (ārējo dzimumorgānu vai maksts iekaisums), palielināta krūts dziedzeru jutība, sāpes krūts dziedzeros.

Tāpēc iesaku Jums konsulēties ar ginekologu, lai izlemtu vai turpināt Mirena lietošanu, vai sistēmu izņemt. Pagaidām varat izmantot homeopātiskas zāles (piemēram, Naktssveces eļļas kapsulas), kuras palīdzēs samazināt Jūsu sūdzības. 

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!