Foto: DELFI
Iedzīvotāju interese par ieguldījumiem un naudas pavairošanu Latvijā pērn ir turpinājusi augt. Arī valsts mērogā šo nepieciešamību apzinās aizvien vairāk. Sarunas par kapitālsabiedrību debiju biržā un krājobligāciju pievilcīgā atdeve pagājušajā gadā deva papildu stimulu Latvijas iedzīvotājiem interesēties par to, kā neļaut inflācijai apēst zeķē sakrāto.

"Delfi Bizness" piedāvā aplūkot un noskatīties dažus no raidījuma "Nākotnes kapitāls" ierakstiem un publikācijām par tēmām, kas bija aktuālas 2023. gadā un, visticamāk, būs tādas arī šogad.

Mācīties no citiem


Foto: Pexels.com

"Nākotnes kapitāla" studijā 2023. gadā viesojās daudzi eksperti, kuri dalījās gan ar savu pieredzi, gan stratēģijām, kur, kā un kāpēc ieguldīt savu naudu.

  • Sociālo mediju influencere Alina Zela, kura skatītājus izglīto par finanšu pratību, savu ceļu finanšu pasaulē sāka brīdī, kad nonāca neapskaužamā situācijā – viņa zaudēja ienākumus. Tad Zela meklēja veidu un domāja, kā tad labāk pārvaldīt savu naudu. Tagad viņa to māca arī citiem. Kā liecina viņas sociālo kontu sekotāju skaits, daudzi vēlas mācīties. Sarunu ar Zelu meklē šeit: Palikšana bez ienākumiem noved uz investīciju ceļa.
  • Taču, kā uzsver finanšu treneris Valters Vestmanis, investīcijas "parastajam cilvēkam" nav veids, kā kļūt par bagātnieku. Investēt, lai nākotnē nebūtu jāpaļaujas tikai uz pensiju, ir svarīgi. Taču ir skaidrs, ka ne visiem Latvijas iedzīvotājiem, sevišķi augstās inflācijas apstākļos, ir brīvi līdzekļi, ko varētu atļauties ieguldīt. Tāpēc pirmais solis ir saprast savu finanšu situāciju un izsekot, kur un kam nauda tiek tērēta. Vestmaņa padomi šeit: Naudu jāmāk nopelnīt, noturēt un tad pavairot, saka finanšu treneris.
  • Bet kā izvēlēties, kur ieguldīt un cik daudz naudas tam veltīt? Iespējams, ka Latvijas vienradža "Printful" līdzdibinātājām Dāvim Siksnānam ir skaidrojums un padoms. Proti, viņš, izvēloties, kur likt savu naudu, cenšas atrast uzņēmumus, kas viņu interesē. Tāpēc acis bieži vien krīt uz tehnoloģiju sektoru, jo pats tajā strādā. Ieguldīt ir vērts uzņēmumos, ko tu saproti vai kuru produktus pats izmanto, uzskata Siksnāns. Tomēr arī viņam gadījies, ka kāja nedaudz paslīd, un pieļautas kļūdas. Mācies no Siksnāna: Skrupulozi un pārdomāti. 'Printful' līdzdibinātājs Dāvis Siksnāns par savām investīcijām un 20% atdevi.

Iepazīsti "savējos"

Raidījuma vadītāji 2023. gadā veltīja daudz laika, lai gan paši, gan skatītāji varētu iepazīties ar Rīgas biržā kotētajiem uzņēmumiem un to vadītājiem.


Foto: Pexels.com

  • "Mēs vēl nebūt neesam izauguši lieli," saka uzņēmuma "Madara Cosmetics" izveidotāja un valdes priekšsēdētāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, atbildot uz jautājumu, kāpēc ieguldīt tieši "Madara Cosmetics". Proti, uzņēmumam vēl ir lielas izaugsmes iespējas un vēlme pierādīt kosmētikas pasaulei, cik svarīga ir ilgtspēja un uz vērtībām balstīta uzņēmējdarbība. Uzzini par uzņēmumu un tā radītāju vairāk te: Ar bērnu uz rokām pārliecināt investorus.
  • "Naudas Latvijā pietiek," saka "Indexo" uzņēmuma vadītājs Valdis Siksnis, stāstot par to, kā plāno izpildīt akcionāriem solīto un sapurināt stagnējošo banku sektoru Latvijā, kas kavējot arī valsts ekonomisko attīstību. Vairāk par ambiciozajiem plāniem te: Jaunā banka varētu sapurināt nozari
  • Latvijas degvielas tirgotājs "Virši-A" 2021. gadā nolēma akcijas piedāvāt biržā. Sākotnējais akciju piedāvājums bija veiksmīgs, un uzņēmums piesaistīja teju 8 miljonus eiro. Iespējams, ka latvieši nemaz nav tik kūtri investori, jo, kā saka valdes priekšsēdētājs Jānis Vība, apmēram 70% uzņēmuma akcionāru 2023. gadā bija no Latvijas. Par "Virši-A" attīstības plāniem vairāk šeit: Latvieši apsteiguši igauņus.
  • Regulāra dividenžu izmaksa ir viens no veidiem, kā "DelfinGroup" ik ceturksni parūpējas par saviem investoriem, viesojoties raidījumā, skaidroja uzņēmuma vadītājs Didzis Ādmīdiņš, paredzot, ka nākotnē uzņēmumā noteikti lielāks investoru skaits būs no Latvijas. Vairāk par uzņēmumu un pašu Ādmīdiņu skaties un lasi te: Četras reizes gadā izmaksās dividendes.
  • Lai gan augstās procentu likmes, inflācija un visas globālās likstas finanšu tirgus ir sabiedējušas, un globāli pieredzēts kritums jaunu uzņēmumu debijā biržā, Latvijas olu ražotāja "APF Holdings" vadītājs Jurijs Adamovičs nebaidījās. Viņš sacīja, ka nav tāda pareizā brīža, kad startēt biržā. Vairāk par olu ražotāja datos un reālā biznesā balstīto plānu šeit: Latvijas olu ražotāja IPO: ieguldītājus vilina ar konkrētiem attīstības plāniem.

Valstij jāpalīdz iekustināt tirgu


Foto: Pexels.com

Pērn gan politikas, gan ekspertu līmenī daudz tika spriests par faktu, ka Latvija ievērojami atpaliek no kaimiņvalstīm. Tas attiecināms arī uz finanšu tirgiem, jo gan Lietuvas, gan Igaunijas biržās darbojas vairāk aktīvu uzņēmumu un iedzīvotāji vidēji iegulda vairāk. Arī raidījumā tika runāts par veidiem, kā to labot.

  • Latvijas investīciju tirgus nīkuļo, ja salīdzina ar kaimiņiem – Lietuvu un Igauniju. Kā vienā no valdības sēdēm izteicās finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tas šobrīd ir "Subsahāras līmenī", proti, investīcijas vietējā akciju tirgū ir zemākas nekā citās valstīs ar līdzīgu IKP un faktisko dzīves līmeni. Ministrija vēlas situāciju risināt. Par to, kādi soļi būtu jāsper valdībai un kā šajā stastā iederas krājobligācijas, skatieties šeit: Tikt prom no 'Subsahāras'! Kā remontēs Latvijas atpalikušo kapitāla tirgu.

Taču raidījumā šajā un iepriekšējās sezonas ir bijuši vēl daudzi citi viesi - eksperti, investori, amatieri un uzņēmumu vadītāji. Lai dzirdētu viņu padomus, pieredzi un arī kļūdas, apmeklē raidījuma arhīvu: "Nākotnes kapitāls".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!