Rudens krāšņums purvu ainavās

Vēl nesen purvos lielākoties bija sastopami vien dabas pētnieki un rudens ogu vācēji, pārzinot ikkatru taciņu un saudzējot aizsargājamo purva ekosistēmu. Lai šīs brīnišķīgās purvu ainavas padarītu pieejamas ikvienam interesentam, AS "Latvijas valsts meži" aktīvi papildinājuši un turpina papildināt vērtīgos Latvijas purvus ar īpašām laipām drošiem pārgājieniem un sausām kājām.
Rudens krāšņums purvu ainavās
1
Izvēlies savu galamērķi un dodies rast mieru un labsajūtu uz kādu no šiem Latvijā iecienītākajiem purviem.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Rudens krāšņums purvu ainavās
2
Tīrumnieku purvs Lubāna mitrāja plašumos. Klusā Tīrumnieku purva viducī mīt arī Tīrumnieku ezeriņš, kas savu nosaukumu guvis no vārda "tīrs" – ezera ūdeni var baudīt ne vien peldei, bet arī kā slāpju veldzēšanai. Purva izteikti sulīgās smaržas iespējams baudīt pa 800 metru garu dēļu laipu, kas ved uz īpaši izveidotu atpūtas vietu ar skatu laukumu Tīrumnieku ezera krastā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Rudens krāšņums purvu ainavās
3
Dunikas purva laipu taka pār Tīrspurvu. Šo pastaigu taku veido koka laipas, kas 4,5 kilometru garumā stiepjas pāri Tīrpurvam. Šeit acis priecēs ainavas dažādība ar purva akačiem, ezeriņiem un pat nelielām saliņām. Savukārt šķērsojot purva taku visā tās garumā, gājējus sagaidīs gandrīz pusotru gadsimtu vecā Luknas skābaržu audze 11 hektāru platībā.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs


Rudens krāšņums purvu ainavās
4
Dziednieciskie Čužu purva ūdeņi. Purvs savu nosaukumu guvis no tajā ziedošā pēcledus laikmeta auga – krūma čuža. Mērojot ceļu pa īpaši ierīkoto 2 kilometru garo purva taku, vienā pusē atrodas Abava, pār kuru paveras skats uz turpat esošā auto ceļa. Savukārt vien dažus metrus dziļāk purva biezoknī ceļš ved uz vecajām saldūdens kaļķu raktuvēm ar sekliem dīķīšiem, kā arī diviem strautiņiem. Īpaši iecienīts ir strautiņu minerālvielām un sērūdeņraža bagātais ūdens, ko mēdz izmantot arī dziedniecībā.
Visitkandava.lv


Rudens krāšņums purvu ainavās
5
Niedrāju-Pilkas purvs bijušajā šaursliežu dzelzceļa uzbērumā. Niedrāju-Pilkas purvs ir augstais sūnu purvs, zem kura slēpjas sešus metrus biezs kūdras slānis. Purvā arī manāms daudz mazu ezeriņu, kas kalpo par mājvietu tādiem putniem kā dzērvei, sudrabkaijai un kajakam. Arī netālu esošā Svētupe apbur ar savu gleznaino skatu, iekļaujot kā purvainus plašumus, tā smilšakmens iežus.
AS "Latvijas valsts meži" arhīvs
Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos Vilkači, maldugunis un citi mošķi, kas mīt Latvijas mežos  
Kur izstaigāt purvu sausām kājām Kur izstaigāt purvu sausām kājām   (1)
Rudens purva takās Rudens purva takās  
Ārvalstu mediji priecājas par skaistām bildēm no Ķemeru purva Ārvalstu mediji priecājas par skaistām bildēm no Ķemeru purva   (4)
Pievienot komentāru
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.