Rudens purva takās

Kas teicis, ka purvā ir drūmi vai skumji? Kāpēc pasakās stāsta, ka purvu par savu mājvietu izvēlējies velns? Drīzāk šķiet, ka te dzīvo labais purva burvis, kurš rūpējas, lai viņa valdījumos nekad netrūktu ne niansētu krāsu, ne īpašu rūgteno smaržu, lai te labi justos visa dzīvā radība, kas par savām mājām izvēlējusies tieši purvu. Aicinām rudenīgā pastaigā pa purvu sausām kājām, jo purvos ir uzbūvētas dēļu laipas un izveidotas dabas takas. Rudenī purvs ir visbagātākais gan ar krāsām, gan putnu balsīm, gan arī ogām un sēnēm.
Rudens purva takās
1
Tīrumnieku dabas taka. Netālu no Nagļu–Īdeņas ceļa, starp Lubānu un Orenīšu dīķiem ir Tīrumnieku purvs, kurā dēļu laipas ved līdz ezeriņam tā vidū. Te nav putekļu, nav trokšņu, te ir smaržu un klusuma karaļvalsts. Ezera ūdens ir tīrs un mīksts, to droši var arī dzert, kādreiz vīri te ņēmuši ūdeni alus brūvēšanai, bet sievas skalojušas veļu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs



Rudens purva takās
2
Dunikas purva taka. Rucavas novada Dunikas pagastā, pie Lietuvas robežas atrodas Tīrpurvs, pāri kuram visā garumā ir izbūvēts koka laipu klājums, no tā paveras tāls, savdabīgs skats uz kroplajiem kociņiem un akačiem klāto tīreli. Tīrpurvā migrācijas laikā apmetas dzērves un zosis, aug dažādas aizsargājamo augu sugas. Purva taka beidzas (vai sākas) Luknes 160 ha lielajā skābaržu audzē, kas ir vienīgais skābaržu mežs Latvijā un šeit sasniedz galējo ziemeļrietumu robežu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
3
Bezdibeņa ezera taka. Uz dienvidiem no Kabiles atrodas Kalnansu purva Bezdibeņa ezers, kas pārmērot izrādījies "vien" 9,8 m dziļš. Kalnansu purvs ir tipisks Latvijas purvs ar tam raksturīgiem augiem – lācenājiem, brūklenājiem, dzērvenājiem un vaivariņiem. Apkārt ezeriņam, kas ir izslavēts ar mīkstu un ārstniecisku ūdeni, izbūvēta plata un ērta laipa ar malās piesistām līstītēm, lai bērnu ratiņu un ratiņkrēslu riteņi nevarētu ieslīdēt purvā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
4
Planču purva taka. Planču purvs ir neskarts augstais purvs ar izteiktu ciņu un lāmu kompleksu. Taka atrodas purva ziemeļu pusē, aptuveni 5 km no Staiceles. Taka iepazīstina apmeklētājus ar purva ekosistēmu, tajā visbiežāk sastopamajiem dzīvniekiem, putniem un augiem. Planču purva taka ir viena no retajām Latvijā, kur uzstādītas papildu informācijas zīmes Braila rakstā.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
5
Niedrāju-Pilkas purvs. Limbažu pusē apmēram 5 km no Pāles atrodas Niedrāju–Pilkas purvs, kurā uzbūvēta 1 km gara dēļu laipa, kas garām gleznainiem purva ezeriņiem aizved pie teju trīs metrus augstas skatu platformas, no kuras paveras skats uz neparasto purva pasauli. Šī ir lieliska vieta putnu vērošanai, bet rudenī purvu iecienījuši ogotāji.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
6
Purezera taka. Uz taku, kas aizvedīs pie Purezera, var nokļūt no Puikules centra vai no stāvlaukuma meža ceļa "Riekstu trase" malā, nogriežoties no autoceļa Limbaži–Aloja. Klusuma un miera tīkotāji var doties pa 3 km garo purva laipu, kas līkumo gar gleznaino ezeru. Īpašas purva smaržas, neparastas skaņas, ikdienā neredzēti augi apbur un neļauj steigties prom no atpūtas vietas, kas uz ūdens uzbūvēta kā platforma ar soliem un pat ar ugunskura vietu, lai var kurināt uguni tieši virs ūdens, ieturot maltīti un vērojot skaisto ainavu.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
7
Čužu purva dabas taka. Netālu no Kandavas atrodas sēravotu purvs ar vienīgo krūmu čužu audzi Latvijā. Čužu purvs ir unikāla un vērtīga vieta, jo šeit sastopamas aizsargājamu augu un dzīvnieku sugas. Tikpat daudzveidīga ir purvā ierīkotā taka – te ir sēravots, labiekārtota atpūtas vieta pie Abavas, koka laipas, senatnīgs mežs un pļava. No takas ved celiņš līdz Velna acs avotiņam, kur var padzerties un redzēt ganāmies savvaļas govis.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs


Rudens purva takās
8
Vasenieku purva taka. Vasenieku purva laipu taka ir meklējama Stiklu purvu masīvā, Ventspils novada Puzes pagastā, netālu no apdzīvotās vietas Blāzma. Tā izveidota, lai apmeklētājus iepazīstinātu ar sūnu jeb augsto purvu. Šeit var ne tikai apskatīt purva nosusināto daļu, ejot gar novadgrāvjiem, bet arī salīdzināt to ar dabisko purvu. Te var izbaudīt neparasto sajūtu, kāda pārņem, ejot pa kūdras slāni, kas līgani šūpojas zem kājām. Laipas vidū var uzkāpt putnu vērošanas tornī un apskatīt purvu no augšas.
AS „Latvijas valsts meži” arhīvs
Modernā koka arhitektūra Latvijā Modernā koka arhitektūra Latvijā   (4)
Piešķir spilgtumu un dzīvesprieku savam dārzam Piešķir spilgtumu un dzīvesprieku savam dārzam  
Eiropas zaļā zelta lielvalstis Eiropas zaļā zelta lielvalstis  
Meža upes un ezeri Latvijā Meža upes un ezeri Latvijā   (2)
Pievienojies sekotājiem, lai nepalaistu garām visu interesanto, trendīgo un drosmīgo.
Es jau esmu lietas kursā, paldies par atgādinājumu.