Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvija neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) 2012.gada 14.novembra priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai par dzimumu līdzsvara uzlabošanu biržā kotēto uzņēmumu direktoru bez izpildpilnvarām vidū un saistītiem pasākumiem, kas paredz būtiski palielināt sieviešu skaitu Eiropas Savienības (ES) uzņēmumu valdēs, teikts Labklājības ministrijas (LM) informatīvajā ziņojumā par Latvijas nacionālo pozīciju šajā jautājumā, ko otrdien uzklausīja valdība.

EK priekšlikums paredz arī noteikt pasākumus, lai nodrošinātu līdzsvarotāku vīriešu un sieviešu pārstāvību direktoru bez izpildpilnvarām amatos biržā kotētajos uzņēmumos, paredzot, ka līdz 2020.gada 1.janvārim 40% direktoru bez izpildpilnvarām biržā kotētajos uzņēmumos ir sievietes. Attiecībā uz biržā kotētajiem valsts uzņēmumiem šis mērķis ir jāsasniedz līdz 2018.gada 1.janvārim

Kā informatīvajā ziņojumā norādījusi LM, Latvija atbalsta EK mērķi un centienus veicināt sieviešu lielāku pārstāvniecību ekonomisko lēmumu pieņemšanas procesos, lai nodrošinātu dzimumu līdztiesību.

Tomēr Latvija kopumā neatbalsta priekšlikumu, jo uzskata, ka ilgtspējīgāki rezultāti ir sasniedzami, sadarbojoties ar sociālajiem partneriem un sniedzot visa veida atbalstu sieviešu uzņēmējdarbības un karjeras izaugsmei.

Uzņēmuma darbības pamatmērķis, neatkarīgi no uzņēmuma vadībā pārstāvētā dzimuma, ir nodrošināt tā pelnītspēju, rentabilitāti un augstu ienākumu gūšanu, līdz ar to kā primāri apskatāmais jautājums ir augsta līmeņa profesionāļu piesaiste, nevis dzimumu faktora obligāta noteikšana, norāda LM.

Latvija varētu atbalstīt rekomendējoša rakstura instrumentus dzimumu līdzsvara uzņēmumu valdēs veicināšanai, ļaujot dalībvalstīm izvēlēties pieeju un pasākumus, kas atbilstu konkrētai nacionālai situācijai, un būtu efektīvi un rezultatīvi, atzīmē ministrija.

Kā teikts LM izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos, Latvijas nacionālā pozīcija par priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvai par dzimumu līdzsvara uzlabošanu biržā kotēto uzņēmumu direktoru bez izpildpilnvarām vidū un saistītiem pasākumiem, kas izvērsta uz astoņām lapām, ir ierobežotas pieejamības informācija un ierobežojums paliek spēkā arī pēc jautājuma izskatīšanas Ministru kabinetā. Informatīvais ziņojums gan nav klasificēts kā ierobežotas pieejamības informācija.

Jau vēstīts, ka deviņas ES dalībvalstis, tostarp Latvija, apvienojušas spēkus, lai izjauktu bloka ieceri akciju biržu kotētu kompāniju padomēs noteikt 40% sieviešu pārstāvniecības kvotu, pērn paziņoja ES diplomātiskie avoti.

"Mēs neatbalstām legāli saistošu noteikumu pieņemšanu Eiropas līmenī, kas attiecas uz sieviešu pārstāvniecību kompāniju valdēs," norāda kāds informācijas avots, citējot vēstuli, kas nosūtīta Eiropas Komisijas (EK) vadībai.

Vēstulē pausts atzinums, ka "pastāv problēma, ka ir pārāk maz sieviešu [uzņēmumu valdēs] un nepieciešams īstenot pasākumus, lai atbalstītu sievietes, taču tam jānotiek nacionālā līmenī", pavēstīja informācijas avots.

Informācijas avoti ziņo, ka šo vēstuli parakstījušas Bulgārija, Čehija, Latvija, Igaunija, Lietuva, Ungārija, Malta, Nīderlande un Lielbritānija.

Iniciatīva par sieviešu skaita palielināšanu tika aktualizēta 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!