Foto: LETA

Latviešu tautu no iznīkšanas, ko radītu migrantu pieplūdums no Āfrikas reģioniem, glābt var tikai valstī esošā nabadzība un aukstums, trešdien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē izteicās Nacionālo apvienību (NA) pārstāvošā deputāte Ingūna Rībena.

Komisijas sēde bija veltīta Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāres Ilzes Pētersones-Godmanes vadītās darba grupas sagatavotā plāna patvēruma meklētāju integrācijai apspriešanai. Komisijas sēdē piedalījās Pētersone-Godmane, kā arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība").

Rībena iekšlietu sektoru pārstāvošajām amatpersonām, atsaucoties uz Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas profesora Leona Taivāna publiski pausto, norādīja, ka šobrīd notiekošā migrācijas krīze Eiropā "ir sākums procesiem, kas ilgs 100 gadus". Viņa Kozlovskim un Pētersonei-Godmanei jautāja, vai speciālajā darba grupā ir pārrunāti šādi plašāki jautājumi. "Vai jums ir viedoklis šādā mērogā? Tādai mazai tautai kā mums attiecīgi draud iznīkšana," viņa pauda.

Uz jautājumu Pētersone-Godmane atbildēja ar retorisku pretjautājumu: "(..) Vai Latvija ir pietiekami interesanta vieta, kur palikt [bēgļiem], neatkarīgi no tā, cik cilvēku Āfrikas reģionā gaida dzīves uzlabojumus?" Viņa piebilda, ka darba grupā bija daudz praktiskākas dabas jautājumi, kuri bija jāatrisina.

Rībena diskusiju turpināja ar repliku: "Tas, ka nabadzība un aukstums ir vienīgās lietas, kas varētu mūs glābt, tā tas tiešām izskatās".

LU profesors Taivāns, piedaloties Latvijas Radio raidījumā, iepriekš norādīja, ka, lūkojoties uz vēsturē notikušām lielajām tautu staigāšanām, var paredzēt, ka bēgļu, no kuriem liela daļa ir musulmaņi, ienākšana turpināsies vismaz 100 gadus.

Jau ziņots, ka Latvijas valdības un Saeimas Eiropas lietu komisijas apstiprinātā pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā mūsu valstī uzņemot līdz pat 776 patvēruma meklētājus.

Tāpat Ministru kabinets ir atbalstījis IeM sagatavoto indikatīvo rīcības plānu bēgļu uzņemšanai Latvijā, tam pašlaik provizoriskais nepieciešamais finansējums ir 16 miljoni eiro. Panākta vienošanās, ka precizētu plānu un kopējo nepieciešamo finansējumu IeM valdībā varētu prezentēt 20.oktobrī, savukārt darba grupas gala ziņojums būs 30.novembrī.

Vairākas augstākās amatpersonas Latvijā ir izteikušās, ka iecerētie 16 miljoni eiro bēgļu integrācijai ir pārspīlēta summa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!