Foto: LETA

No atklātā tipa Vecumnieku cietuma šodien atbrīvota par kukuļņemšanu notiesātā bijusī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Irēna Poļikarpova, apstiprināja Ieslodzījumu vietu pārvaldē.

Administratīvā komisija 11.jūnijā nolēmusi rosināt tiesai pirms termiņa atbrīvot notiesāto Poļikarpovu. Cietuma administrācija nosūtījusi tiesai dokumentus, un tā ierosinājumu akceptējusi.

Kukuļņemšanā apsūdzētajai Poļikarpovai un viņas kolēģei no Vidzemes priekšpilsētas tiesas Beatrisei Tālerei pirmās instances tiesa piesprieda astoņus gadus cietumā katrai. Abas spriedumu pārsūdzēja, taču, nesagaidot Augstākās tiesas galīgo lēmumu, Tālere pēc slimības nomira. Poļikarpovai Augstākā tiesa sodu samazināja un noteica trīs gadus cietumā. Viņa vēl mēģināja rast taisnību Augstākās tiesas Senātā, taču Senāts 2011.gada jūnijā viņas kasācijas sūdzību noraidīja.

Šajā lietā bija apsūdzēti arī bijušie tiesu izpildītāji Raimonda Spore un Raimonds Zundurs, kuriem tiesa piesprieda nosacītus sodus. Spore tika sodīta ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, bet Zunduram tiesa piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

2007.gada 27.septembrī Rīgas apgabaltiesā nolēma apmierināt prokurora Māra Lejas lūgumu kukuļņemšanā apsūdzēto tiesnešu krimināllietā izdalīt atsevišķu kriminālprocesu par apsūdzētās Ineses Rozītes epizodēm, kā arī izsludināt viņu meklēšanā. Pēc ilgstošas slapstīšanās Rozīte ar advokātes starpniecību šopavasar pieteicās tiesībsargājošās iestādēs. Kukuļdošanā apsūdzētā lūdza prokuratūrai noslēgt vienošanos par sodu. Prokurors Māris Leja sievietei noteica brīvības atņemšanu vienu gadu nosacīti un tikpat ilgu pārbaudes laiku. 25.aprīlī Rīgas apgabaltiesa sodu apstiprināja.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!