Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsver, ka nākamajam valdības vadītājam jāsaņem parlamenta vairākuma atbalsts, un, ja topošās "reformu un tiesiskuma koalīcijas" valdības premjera amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V) šāds atbalsts būs, tad viņš arī tiks nominēts premjera amatam.

Tā piektdien intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" atzina Valsts prezidents.

"Man nav nekas pret Dombrovski," sacīja prezidents, norādot gan, ka nākamās valdības vadītājam jāsaņem vairākuma atbalsts, un "ja tāds, būs tad tas [nominēšana] arī notiks".

Prezidents arī pauda cerību, ka koalīcija spēs nostrādāt visu 11.Saeimas pilnvaru laiku - trīs gadus, un viņam nebūs jāizvēlas valdības vadītājs vēlreiz. Tai pat laikā Bērziņš norādīja, ka koalīcija "palika tik šaura", un, ja tā būtu plašāka, tad gandrīz droši varētu teikt, ka tā spēj nostrādāt visus trīs gadus.

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā, vairāk nekā trīs nedēļas pēc ārkārtas 11. Saeimas vēlēšanām, ZRP, "Vienotība" un Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK" parakstīja reformu un tiesiskuma koalīcijas vienošanos, apņemoties veidot nākamo valdību. Nacionālās apvienības pārstāvji vienošanās tekstam pievienoja "izpratnes skaidrojuma dokumentu", kurā skaidrota apvienības atšķirīgā izpratne par atsevišķiem vienošanās punktiem.

Divi no Saeimā ievēlētājiem spēkiem - "Saskaņas centrs" un Zaļo un Zemnieku savienība" - netiek aicināti koalīcijā. Ja Valsts prezidents akceptēs partiju vienošanos un nominēs premjera amatam "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski (V), šie spēki paliks opozīcijā.

Iepriekš ZRP aicināja veidot koalīciju kopā ar SC, taču pret to iebilda "Vienotība". Lai atrisinātu situāciju, "Vienotība" aicināja veidot plašu "varavīksnes koalīciju" no visiem pieciem parlamentā ievēlētajiem spēkiem, taču ZRP iebilda pret sadarbību ar ZZS, jo tā ir Zatlera partijas "sarkanā līnija" - nepieļaut sadarbību ar "oligarhu partijām".

Vēlāk "Vienotība" aicināja veidot nacionālā izlīguma koalīciju no četriem ievēlētajiem spēkiem, opozīcijā atstājot tikai ZZS. Taču SC un VL-TB/LNNK savstarpējo pretrunu dēļ arī šī iecere izgāzās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!