Foto: F64

Uzklausījusi "Vienotības" piedāvājumu veidot plašu "varavīksnes koalīciju" no visiem pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem politiskajiem spēkiem, Zatlera reformu partija (ZRP) piekrita "nacionālās saliedētības" modelim, kurā būtu četras partijas, jo ZRP joprojām "sarkanā līnija" ir novilkta sadarbībai ar "oligarhu partiju" - Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Par to pirmdien pēc ZRP un "Vienotības" tikšanās žurnālistiem pavēstīja ZRP valdes priekšsēdētājs, eksprezidents Valdis Zatlers. Viņš atkārtoti norādīja, ka ZRP valdes sestdien naktī izteiktais aicinājums veidot koalīciju "Vienotības" premjera Valda Dombrovska vadībā kopā ar "Saskaņas centru" šobrīd būtu optimālākais. Tāda koalīcija būtu pietiekami plaša, kas būtu svarīgi gan budžeta pieņemšanai, gan ar tiesiskumu saistīto likumprojektu atbalstam, turklāt tā būtu Dombrovska trešā valdība, kas arī ārvalstīm signalizētu par politisko pēctecību, sacīja Zatlers.

Zatlers uzsvēra, ka periodā, kad Saeimai un valdībai jāpieņem daudz atbildīgi lēmumi, svarīgi būtu neatstāt opozīcijā partiju ar lielāko deputātu mandātu skaitu – SC ar 31 deputātu.

Zatlers atzina, ka nacionālas saliedētības valdība būtu iespēja panākt pagrieziena punktu sadarbībā. Zatlers arī norādīja, ka šobrīd jāgaida "Vienotības" valdes lēmums par konkrētu koalīcijas modeli, un, ja "nacionālās saliedētības" valdība tiktu akceptēta, tad notiktu "Vienotības" un ZRP trīspusējās sarunas ar SC un ar Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK.

Dombrovskis un "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka šāds modelis šobrīd tiek piedāvāts, taču vispirms tas vēl jāsaskaņo valdē. Āboltiņa arī atzina – lai gan iepriekš viņa paudusi bažas, ka "Vienotībai" ar SC pastāv lielas ideoloģiskās domstarpības, tomēr, ja tā ir "varavīksnes valdība", kurā iespējams panākt izlīgumu, tad "mēs esam tam piekrītam".

Zatlers vēlāk žurnālistiem arī norādīja, ka ZRP jau tā piedāvāja plašu koalīcijas modeli, un ja "Vienotība" Dombrovska vadībā spēs panākt vēl plašāku koalīciju, "mēs tai piebiedrojamies".

Neoficiāli gan netiek izslēgta iespēja, ka šāda "Vienotības" taktika ir laika vilcināšana, jo diezgan mazticama iespēja, ka SC un Nacionālā apvienība varētu piekrist strādāt kopā, kas pierādījies jau pērn, kad "Vienotība" piedāvājusi līdzīgu modeli.

Tomēr ZRP pārstāvji neoficiāli pauda pārliecību, ka bažas par iespējamo šķelšanos ZRP frakcija neesot pamatotas, jo šobrīd visi deputāti ir apliecinājuši atbalstu valdes lēmumam par koalīcijas izveidi ar SC un "Vienotība".

"Saskaņas Centra" valdes priekšsēdētājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs portālam "Delfi" sacīja, ka SC vispirms vēlētos tikties gan ar "Vienotību", gan ar ZRP, lai saprastu konkrētu piedāvājumu, tašu šādas nacionālās saliedētības koalīcijas izveidošanai būtu "ļoti daudz nosacījumu un faktoru". Tāpat viņš atgādināja, ka jau pirmdien dienā paudis skepsi par iespēju šādai koalīcijai efektīvi strādāt.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Zatlera reformu partijas (ZRP) aicinājumu "Vienotībai" veidot valdību kopā ar ZRP un "Saskaņas centru" (SC), premjera amatam virzot "Vienotības" pārstāvi, pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, "Vienotība" aicina apsvērt ideju par iespējamu "varavīksnes koalīciju", kas ietvertu visus 11.Saeimā ievēlētus spēkus, arī Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).
Nacionālās apvienība aizvien aicina "Vienotību" kopā ar Nacionālo apvienību "uzņemties lielāku iniciatīvu latviskās valdības veidošanā", ko vadītu Dombrovskis. ZZS šo piedāvājumu sauc par interesantu, savukārt SC noskaņota skeptiski.

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei pirmdien vēl pārdomāt.

SC ir nosaucis ZRP lēmumu par vēsturisku un tās līderis Nils Ušakovs paziņoja, ka apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, pat ja no tās atšķelsies kreisi noskaņotie Latvijas Sociālistiskās partijas biedri. SC arī joprojām cer, ka valsts intereses "Vienotībai" ir svarīgākas par amatiem, un ka  "Vienotība" pievienosies plašai un stabilai koalīcijai.

Iepriekš SC, ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNKlīderi uzsvēra nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izteicās atturīgi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!