Foto: F64

Apvienība "Vienotība" pirmdien koalīcijas padomes sēdē arī saviem tagadējiem valdības partneriem Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) piedāvāja veidot plašu "varavīksnes koalīciju" no visiem pieciem 11.Saeimā ievēlētājiem spēkiem, un ZZS šo piedāvājumu sauc par interesantu un sarunām par to ir atvērta.

Par to pirmdien pēc tikšanās ar "Vienotību" žurnālistiem sacīja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš norādīja, ka personīgi uz šādu iespēju skatās pozitīvi, taču par to vēl jārunā gan ZZS veidojošo partiju, gan visas savienības valdēs. Tomēr pats Brigmanis būtu gatavs pārliecināt kolēģus piekrist šādam piedāvājumam.

Brigmanis kārtējo reizi uzteica iepriekšējo "pragmatisko un praktisko" sadarbību ar "Vienotību" un tās premjeru Valdi Dombrovski (V).

Gan Brigmanis, gan Dombrovskis noliedza, kas sarunās būtu runāts par iespējamo ministriju sadalījumu partijām vai personām, atturoties komentēt no vairākām partijām izskanējušo varbūtību, ka amatu varētu saglabāt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Skaidrojot, kāpēc "Vienotības" koalīcijas izveides sarunu vedēji pirms apvienības oficiālā valdes lēmuma jau piedāvā citām partijām "varavīksnes koalīcijas" modeli, Dombrovskis norādīja, ka par iespēju veidot "varavīksnes koalīciju" jau pirms divām nedēļām skaidri komunicējusi apvienības vadītāja Solvita Āboltiņa.

Savukārt ZZS līderis jautāts, vai arī ZZS varavīksnes valdības labā būtu gatava kaut ko upurēt, piemēram, atteikties no sava premjera amata kandidāta Ventspils mēra Aivara Lemberga, Brigmanis uzsvēra, ka šāds jautājums nav aktuāls, jo Lembergs publiski paziņoja, ka valdības koalīcijas veidošanas sarunās nepiedalīsies, jo viņa vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" pilnvaroja sarunās to pārstāvēt Ventspils vicemēru Guntis Blumbergu.

Brigmanis žurnālistiem arī pauda personīgi viedokli, ka "šī saruna var novest līdz valdības izveidošanai, lai gan nav teikts, ka "varavīksnes"".

Iepriekš oficiālajās sarunās "Saskaņas centrs" pauda atturību pret "varavīksnes koalīciju", kā arī neoficiāli signāli liecina par šādas idejas noraidīšanu. Bet Dombrovskis, lūgts skaidrot, vai sarunas par "varavīksnes koalīciju" nav nelietderīga laika tērēšana, uzsvēra, ka oficiāli SC atbilde nav saņemt, tāpēc "Vienotība" tomēr šo ideju uztur.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Zatlera reformu partijas (ZRP) aicinājumu "Vienotībai" veidot valdību kopā ar ZRP un "Saskaņas centru" (SC), premjera amatam virzot "Vienotības" pārstāvi, pašreizējo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, "Vienotība" aicina apsvērt ideju par iespējamu "varavīksnes koalīciju", kas ietvertu visus 11.Saeimā ievēlētus spēkus, arī Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS).

Nacionālās apvienība aizvien aicina "Vienotību" kopā ar Nacionālo apvienību "uzņemties lielāku iniciatīvu latviskās valdības veidošanā", ko vadītu Dombrovskis.  

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un "Saskaņas centra" (SC) un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Dombrovskim. Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei pirmdien vēl pārdomāt.

Savukārt SC ir nosaucis ZRP lēmumu par vēsturisku un tās līderis Nils Ušakovs paziņoja, ka apvienība ir gatava strādāt koalīcijā, pat ja no tās atšķelsies kreisi noskaņotie Latvijas Sociālistiskās partijas biedri. SC arī joprojām cer, ka valsts intereses "Vienotībai" ir svarīgākas par amatiem, un ka  "Vienotība" pievienosies plašai un stabilai koalīcijai.

Savukārt iepriekš SC, ZRP, "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNKlīderi uzsvēra nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izteicās atturīgi.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!