Foto: F64
Valsts prezidentam Andrim Bērziņam iesniegtajos tiesībaizsardzības iestāžu atzinumos ir arī neglaimojoša informācija par topošās valdības ministru amatu kandidātiem, tāpēc Ministru prezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis (V) pirmdien vēlreiz tiksies ar "reformu un tiesiskuma koalīcijas" veidošanas partneriem, taču premjers ir pārliecināts, ka otrdien Saeima varēs balsot par jauno valdību.

Pirmdien pēc tikšanās ar Dombrovski Valsts prezidents uz jautājumu, vai tiesībaizsardzības iestāžu sniegtajos atzinumos bijusi arī kādam kandidātam neglaimojoša informācija, atbildēja apstiprinoši. Tomēr no plašākiem komentāriem Bērziņš atturējās, jo iesniegtā informācija ir slepena, vien uzsverot, ka "process jāturpina, lai varētu to pabeigt nepieciešamajā laikā".

Prezidents uzskata, ka topošās valdības sastāvs ir "tuvu optimālajam", ņemot vērā partiju novilktās savstarpējās "sarkanās līnijas", taču vispār būt iespējams veidot spēcīgāku valdību. Bērziņš uzsvēra, ka galīgo lēmumu par valdības sastāvu pieņems premjers.

Savukārt Dombrovskis pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem apsolīja, ka pirmdien būs skaidrība gan par Ministru kabineta sastāvu, gan valdības deklarāciju. Arī Dombrovskis neatklāja, vai runa ir par vienu vai vairākiem ministru kandidātiem un par kuriem tieši, sakot, ka klasificētu informāciju viņš nevar komentēt, tomēr atzina, ka par "Vienotības" virzītajiem ministriem jautājumu neesot. Vaicāts, vai tiesībaizsardzības iestāžu sniegtā informācija varētu apdraudēt otrdien paredzēto balsojumu par valdību, Dombrovskis atbildēja: "Virzīsimies tā, lai tas neatdraudētu."

Premjers pirmdien runās ar abiem "reformu un tiesiskuma koalīciju" veidojošajiem partneriem – Zatlera Reformu partiju un nacionālo apvienību VL-TB/LNNK.

Portālam "Delfi" zināms, ka ZRP pret iespējamu personāliju maiņu ir negatīva noskaņa – partija uzskata, ka ministru kandidāti nav jāmaina un valdība ir jāapstiprina, jo tās veidošanai vētīts jau pietiekami daudz laika un Ministru kabinetam beidzot būtu jāsāk strādāt.

ZRP līderis Valdis Zatlers žurnālistiem sacīja, ka pēc premjera tikšanās ar prezidentu viņam ar Dombrovski bijusi īsa telefonsaruna, taču nekādu jaunu informāciju, kas būtu parādījusies pēc pagājušās nedēļas koalīciju veidojošo partiju līderu viesošanās Rīgas pilī, viņš neesot saņēmis.

Zatlers norādīja, ka ZRP atbalsta līdz šim zināmo topošās valdības sastāvu un neplānojot tajā neko mainīt.

Savukārt nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš žurnālistiem sacīja, ka telefonsarunā premjers viņu vien informējis, ka pirmdien tikšanās laikā jāpārrunā kāda nianse par koalīcijas līgumu, proti, šobrīd to var iztulkot tā, ka nacionālā apvienība viena pati var virzīt iniciatīvas saistībā ar valsts valodu, bet premjers vēlas līgumā noteikt, ka tas darāms koalīcijai kopīgi.

Bērziņš uzsvēra, ka viņa rīcībā neesot informācijas "ne par vārdiem, ne par apstākļiem", kas varētu būt iemesls ministru kandidātu nomaiņai.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien valdības veidošanu uzticēja pašreizējam premjeram Dombrovskim, lai gan pats ilgu mūžu šai valdībai neprognozē. Tas notika pēc vairāku nedēļu ilgām partiju konsultācijām, kuru rezultātā "Vienotība", ZRP un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK vienojās par "reformu un tiesiskuma koalīcijas" izveidi, kurai Saeimā būtu 56 balsis.

Tomēr dienu pirms 11.Saeimas pirmās sēdes no ZRP Olšteina vadībā atšķēlās seši deputāti, kas vēlāk izveidoja neatkarīgo deputātu grupu, turklāt pirmajā sēdē Saeimas priekšsēdētāja amatā netika ievēlēts ZRP līderis Valdis Zatlers, lai gan vēl tās pašas dienas rītā viņam tika solīts pilns topošās koalīcijas atbalsts. Zatlera ievēlēšanai pietrūka 11 no 56 koalīcijas balsīm, un skaidri ir zināms vien tas, ka pret viņu balsoja divi "Vienotības" deputāti - Ingūna Rībena un Jānis Reirs. Saeimas spīkera amatu galu galā atkārtoti ieguva "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Lai gan Olšteina grupa parakstīja dokumentus par atbalstu "reformu un tiesiskuma koalīcijai" un Dombrovska valdībai, tomēr prezidents apšaubīja viņu uzticamību un aicināja meklēt citu koalīcijas modeli, kam būtu stabilāks vairākums, taču tas neizdevās.

Meklējot iespējas stiprināt koalīciju, tika apsvērta gan iespēja pieņemt atpakaļ ZRP frakcijā Olšteina grupu, izņemot pašu tās līderi, gan apmaiņā pret atbalstu valdībai uzticēt zemkopības ministra portfeli pašreizējam ministram, bezpartejiskajam Jānim Dūklavam, kurš gan ministra amatā nokļuva ar ZZS atbalstu un arī jaunajā Saeimā ievēlēts no ZZS saraksta. Pirmajam risinājumam nepiekrita "šķeltnieki", bet otrajam – ZRP, kas aicināja neielaist koalīcijā "tārpu" – oligarhu ietekmi.

Pašreizējā valdība nolika pilnvaras pirmās 11.Saeimas sēdes laikā pirmdien, taču turpinās pildīt pienākumus līdz jaunā Ministru Kabineta apstiprināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!