Ja rudenī un ziemā bijām raduši uz nebēdu gatavot ķirbju krēmzupas, tad nu laiks pienācis mazliet citādākām un svaigākām maltītēm. Pavasarī no sirds var izbaudīt zaļās krēmzupas visdažādākajās variācijās – ar spinātiem, sparģeļiem, skābenēm, gurķiem un citiem labumiem. Lūk, 10 receptes, kas pusdienām vai vakariņām piešķirs gardu vieglumu!
Daži padomi, lai krēmzupas būtu īpaši maigas:
- Dārzeņus un salātu lapas novāri buljonā, nevis ūdenī. Tas zupai piešķirs patīkamu garšu.
- Zupu pēc novārīšanas kārtīgi sablendē, lai tā būtu vienmērīgas konsistences.
- Kad zupa sablendēta, pārlej to katliņā un uz lēnas uguns karsē. Tad pievieno saldo krējumu, bezpiedevu jogurtu vai kokosriekstu pienu – tas padarīs krēmzupu īpaši maigu.
No kā gatavot pavasarīgās zupas? Izvēlies sezonas produktus, piemēram, sparģeļus, spinātus un skābenes. Lieliskas zupas sanāks arī no saldētajiem zirnīšiem un avokado. Bet kā punktiņš uz "i" būs beigās pievienoti grauzdiņi vai apceptu sēkliņu maisījums.
Skābeņu – avokado krēmzupa
Iepriekšējā Berga Bazāra tirgū, ļaujoties jūsmai par pavasara zaļumiem, manā iepirkumu grozā nonāca skābenes. Nav zināms gan, kādiem nolūkiem – jo klasiskās skābeņu zupas vārīšanai esmu par slinku, bet svaigas skābenes nav mana iecienītākā salātu sastāvdaļa. Tā nu pēc nedēļām divām, veicot ledusskapja revīziju, nācās secināt, ka krājumā ir krietni pavītušas skābenes. Ko darīt? Ārā mest nevar – dabai un makam nedraudzīgi. Iepazīstoties ar mājās pieejamajām sastāvdaļām, tapa skābeņu – avokado krēmzupa.
Vienkāršā zaļo zirnīšu krēmzupa
Garšīgu zupu iespējams pagatavot arī vien no dažām sastāvdaļām. Šai vienkāršajai zirnīšu krēmzupai vajadzēs tikai zaļos zirņus, sīpolu, mazliet garšvielu un buljonu.
Gurķu un piparmētru zupa
Ņemam divus garos gurķus, buljonu un vienu, smalki sakapātu sīpolu, pievienojam mazliet svaigas piparmētru lapiņas – un garda krēmzupa gatava! Garšīgākai ēšanai ieteicams krēmzupu pirms pasniegšanas atdzesēt, lai sajustu gurķu un piparmētru izteikto garšu. Baudīt var gan kā vieglas pusdienas, gan starteri bagātīgās vakariņās.
Brokoļu un ābolu krēmzupa ar pētersīļiem
Patīkami maiga un vitamīniem bagāta brokoļu un ābolu krēmzupa, ar kuru mieloties reizēs, kad gribas ko vieglu. Gatavo zupu var pasniegt tāpat, vai pievienot sēkliņas vai grauzdiņus.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Cukīni un avokado krēmzupa ar kazas sieru
Esmu pārliecināta, ka neko tādu no cukīni nebūsiet gaidījuši! Ļoti krēmīga un maiga zupa ar patīkamu kazas siera garšu. Ja gribās vieglāku zupiņu, var gatavot arī bez avokado, joprojām būs garšīgi!
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Puravu, kartupeļu un zirņu krēmzupa
Garda, bieza un garšīga puravu un kartupeļu krēmzupa ar zirnīšiem. Maltīti paspilgtinās kraukšķīgā piedeva – mīklā apceptie puravi. Sasildīs vēsākajās dienās un kārtīgi pabaros izsalkušos.
Šampinjonu krēmzupa
Kas var būt labāks par aromātisku un tumīgu krēmzupu no šampinjoniem? Nesteidzieties iebilst - šampinjonu krēmzupai ir brīnišķīgs un maigs sēņu aromāts... Bet, pats galvenais - zupu var pavisam vienkārši pagatavot!
Topinambūru un zaļās tējas biezzupa
Ance Anna Šternberga, bloga www.topivesels.lv un grāmatas "Topi vesels!" autore, kura šobrīd Londonā studē naturopātiju, BioLoģiski izaicinājuma ietvaros zupu nolēma gatavot no tā, ko viņai piegādās jaukā un sirsnīgā britu bioloģiskās pārtikas kompānija Abel&Cole. Kāda sagadīšanās! Iknedēļas sezonālajā dārzeņu kastē Ance Anna ieraudzīja visu, ko viņai vajadzēja, lai pagatavotu topinambūru un zaļās tējas biezzupu!