12 pavasarīgi zaļas uzkodu mērces – receptes no visas pasaules

Mango gvakamole
Foto: Shutterstock

Vecajā jokā, ka ar garšīgu mērci var apēst pat treniņtērpu, ir liela daļa taisnības, jo prasmīgi piemeklēta mērce tiešām spēj nomaskēt dažu labu ēdiena nepilnību. Tā kā pavasarī ir īpaši aktuāli iekļaut ēdienkartē zaļumus, dārzeņus un augļus visos iespējamos veidos, tad šoreiz stāstīsim, kā pagatavot sulīgi zaļas mērcītes dažādu pasaules tautu gaumē, un kādu ēdienu aizdaram tās pareizi izmantot.

Uzkodu mērces noderēs arī mājas ballītē – gan kā piedeva frī kartupeļiem (noderīgus padomus to gatavošanā meklē – te) vai krāsnī ceptu tupeņu daiviņām, gan arī vistas nagetu (recepte – te) vai krāsnī ceptu vistu spārniņu un stilbiņu (šeit atradīsi bagātīgu recepšu kolekciju) pamērcēšanai.

Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju universāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

12 pavasarīgi zaļas uzkodu mērces – receptes no visas pasaules
Foto: Shutterstock

Kurš gan nezina itāļu virtuves klasiku – pesto. Bez tā nav iedomājama grēcīgi gardā Vidusjūras virtuve, taču bez visiem labi zināmās pesto versijas ar baziliku galvenajā lomā, ir radīti neskaitāmas variācijas, kas tuvākas un tālākas oriģinālam, tomēr arī gana labas un izmēģināšanas vērtas. Receptes meklē, lūk, te.

Austrumu zemēs lielā cieņā ir krēmīgais un maigais humuss, ko var gan ziest uz grauzdētas maizes šķēlītēm, gan ķeksēt no bļodiņas ar dārzeņu stienīšiem vai kukurūzas čipsiem. Tā ir ideāla ballīšu uzkoda, ko var pavisam ātri pagatavot pat tad, kad ciemiņi jau teju klauvē pie durvīm, turklāt humuss ir ne vien ļoti gards, bet arī veselībai draudzīgs. Šajā rakstā stāstījām, kas jāņem vērā, gatavojot humusu.

12 pavasarīgi zaļas uzkodu mērces – receptes no visas pasaules
Foto: Shutterstock

Allioli mērce ir ķiploku un olīveļļas mērce, aizgūta no arābiem, bet nu jau kļuvusi par spāņu virtuves klasiku un tiek izmantota teju visiem sāļajiem ēdieniem. Tipiskākais piemērs allioli mērces izmantošanai: pārliet svaigai vai grauzdētai maizītei un pasniegt kā tapas jeb uzkodas pie vīna – ar tomātiem, anšoviem, čorizo desu, kā arī pasniegt kā piedevu ceptas vai grilētas gaļas šķēlēm.

Itālijā ļoti iecienīta mērce ir "salsa verde" jeb zaļā mērce, kuras sastāvā ir marinēti gurķīši, kaperi, zaļās paprikas pākstis, šalotes sīpoliņi, pētersīļi un citas zaļas lietas. To parasti pasniedz kā piedevu grilētiem ēdieniem, vārītai gaļai, aukstai zivij, olām un dārzeņiem.

Tā kā eksotisko un mīksto avokado augļu sezona vēl rit pilnā sparā, tie jāēd, kamēr vēl var. Viens no gardākajiem veidiem, kā papildināt uzkodu galdu čipsu ballītē, ir bļodiņā pasniegt krēmīgu un kārdinošu avokado mērci meksikāņu gaumē – gvakamoli. Izlasot šo padomrakstu, uzzināsi, kādas kļūdas nevajadzētu pieļaut, gatavojot gvakamoli.

Zaļākam pavasarim piedāvājam 12 idejas gardām pašgatavotām mērcītēm, kas pikniku, dārza svētkus vai mājas ballīti pacels jaunā – daudz garšīgākā – kvalitātē.

Lai labi garšo!

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka