Artišoki

Artišoks ir dārzenis, kurš parasti ir ēdiena pamatelements, pievienojot tam mērces vai citus dārzeņus. To gatavo arī ar pildījumu, visbiežāk izmantojot maizes gabaliņus, ķiploku, oregano, pētersīļus, rīvētu sieru un prosciutto šķiņķi vai desiņām. Pildījuma veidi gan atšķiras atkarībā no vietējo virtuvju īpatnībām. Piemēram, Tuvajos Austrumos artišoki tiek pildīti ar jēra gaļu, sīpoliem, tomātiem, zemesriekstiem un citām sastāvdaļām. Artišoku parasti vāra, līdz tas ir mīksts, pirms gatavošanas ieziežot to ar citronu, lai tas nemelnētu. Itāļi artišoka ēdamās daļas vidu izmanto kā sastāvdaļu "Četru gadalaiku" picai. Savdabīgās artišoka "zvīņas" ir rādītājs tam, cik gatavs ir dārzenis. Mīksta un gatava artišoka lapas viegli lobīsies nost. Artišokus parasti vāra 25 līdz 40 minūtes, vai tvaicē tikpat ilgu laiku. Šie dārzeņi satur maz kaloriju un ir bagāti ar C vitamīnu, kā arī ar šķiedrvielām un magniju. Par oficiālo artišoka audzēšanas vietu ASV ir atzīta Kalifornija, bet visvairāk pasaulē to audzē Itālijā, Ēģiptē un Spānijā. Interesanti, ka no artišoku ziediem Vjetnamā tiek taisīta arī tēja, kurai ir viegli rūgta, kokaina garša.

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Tasty iesaka