Foto: LETA

Rīgas pilsētas tiesa 15. aprīlī plkst. 14.30 turpinās skatīt krimināllietu pret prokremlisko aktīvisti Jeļenu Kreili, kura vairākas reizes savas dzīvesvietas logos izvietojusi Krievijas simboliku un citus karu slavinošus simbolus, informēja tiesā.

Sieviete apsūdzēta par to, ka publiski slavināja un attaisnoja Krievijas veiktos noziegumus pret mieru un kara noziegumus Ukrainā, kā arī PSRS īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara noziegumu izdarīšanu Latvijā, informēja prokuratūrā.

Saskaņā ar apsūdzību sieviete no 2023. gada 7. marta līdz 2023. gada 15. jūnijam, nolūkā publiski paust savu atbalstu Krievijai, savas dzīvesvietas logos izvietoja paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Dievs sargā Latviju", paštaisītu Krievijas karogu bez uzraksta, kā arī paštaisītu Krievijas karogu ar uzrakstu "Путин мой друг" (Putins mans draugs).

Tāpat sieviete izvietoja secīgi baltas, zilas un sarkanas krāsas līmlentes, attēlojot Krievijas karogu, sarkanas krāsas apliecību, uz kuras redzams Krievijas ģerbonis un uzraksts "МВД России" (Krievijas Iekšlietu ministrija) un fotogrāfiju, kurā attēlotas četras sievietes un vienai no tām sarkanas krāsas kleita ar PSRS simboliku - sirpi un āmuru, kā arī fonā novietots auduma gabals, kurā secīgi attēlotas krāsas - balta, zila un sarkana, attēlojot Krievijas karogu.

Apsūdzētā, apzinoties, ka Krievija veic plaša mēroga iebrukumu Ukrainas teritorijā, publiski pauda atbalstu šīs agresora valsts pārvaldei, kā arī ar savām darbībām slavināja un attaisnoja šīs agresora valsts īstenotos noziegumus.

Apsūdzētā sieviete savu vainu viņai inkriminētajā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Jau ziņots, ka pērn rudenī citā krimināllietā Rīgas pilsētas tiesa Kreilei par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Spriedums tika pārsūdzēts un to būs jāskata Vidzemes apgabaltiesā.

Kreile daudzkārt konstatēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" iepriekš vēstīja, ka Kreile ir mājsaimniece, kura dzimusi un augusi Latvijā, bet latviski zinot pāris vārdu. Protestētāja viņā esot pamodusies Covid-19 pandēmijas laikā, kad ieejai veikalā vajadzēja vakcinācijas sertifikātu. Tad arī sākušās pirmās saķeršanās ar likumsargiem, kas kulminēja pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sieviete žurnālistiem atkārtojusi, ka neiestājas ne par karu, ne par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, bet no viņas nav bijis iespējams iegūt atbildi, kas notiek Ukrainā. Tas nekādi neesot saistīts ar pret viņu sāktajām lietām. Vainu nevienā no lietām Kreile neatzīstot, bet vēršanās pret viņu notiekot, jo "ļaunie spēki vēršas pret labajiem, tie ir dēmoni".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!