Foto: Shutterstock

Eiropas Prokuratūra (EPPO) trešdien Līvānos meklējusi pierādījumus lietā par iespējamu 1,8 miljonu eiro Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izkrāpšanu, attīstot dažādus infrastruktūras projektus Līvānu novadā, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" teica EPPO prokurors Gatis Doniks.

"Tie ir infrastruktūras projekti, kas saistīti ar ražošanas ēku būvniecību, kas ir pēdējā laikā attīstīti Līvānu pilsētā," teica prokurors.

Pēc Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) datiem Līvānu novada pašvaldība pēdējos pāris gados publicējusi vairākus paziņojumus par līgumiem, kas saistīti ar ražošanas ēkas būvniecību Līvānos, Celtniecības ielā.

Šā gada jūnijā izlemts slēgt 3,41 miljonu eiro vērtu līgumu par SIA "Jēkabpils PMK" par ražošanas ēkas jaunbūvi Līvānu industriālajā zonā Celtniecības ielā 9, Līvānos, bet augustā publicēts paziņojums par 19 600 eiro vērtiem būvuzraudzības pakalpojumiem Līvānos, Celtniecības ielā 9, kur par uzvarētāju novada dome atzinusi SIA "Vires".

Iepriekš – 2021. gada sākumā – IUB Līvānu novada dome bija publicējusi paziņojums par 1,34 miljonu eiro vērta līguma slēgšanu ar šo pašu uzņēmumu "Jēkabpils PMK" par angāra un pievedceļa būvniecību uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai Līvānu industriālajā zonā, Celtniecības ielā 7 un Celtniecības ielā 9, Līvānos, Līvānu novadā.

Tāpat 2021. gada sākumā IUB publicēts Līvānu novada pašvaldības paziņojums par 18 000 eiro vērta līguma slēgšanu ar individuālo komersantu "Būvzinis-J" par būvuzraudzības pakalpojumiem angāra un pievedceļa būvniecībai, ieskaitot angāra gāzes apgādes pieslēgumu Celtniecības ielā 7 un Celtniecības ielā 9, Līvānos.

Savukārt 2021. gada maijā izlemts slēgt 10 314 eiro vērtu līgumu ar SIA "Sēlijas enerģija" par gāzes apgādes pieslēgumu angāram Celtniecības ielā 9, Līvānos.

2020. gadā Līvānu novada pašvaldība IUB nav publicējusi paziņojumus par apjomīgiem projektiem.

Doniks LTV apliecināja, ka EPPO trešdien sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) īstenojusi procesuālas darbības gan Līvānu pilsētas domē, gan domes priekšsēdētāja privātmājā.

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods (AP) LTV notikušo raksturojis kā "savstarpēju informācijas apmaiņu".
Foto: LETA

"Nezinu, vai tās ir kratīšanas, vai kas, vienkārši informācijas iegūšana, sniegšana. Sniedza informāciju, es arī sniedzu informāciju attiecībā uz iepriekšējā mana izpilddirektora darbību Līvānu novadā," teica Vaivods, uzsverot, ka neko vairāk viņš neesot tiesīgs atklāt.

LTV ziņo, ka pašlaik neviens nav aizturēts un nevienai amatpersonai nav piemērots procesuālais statuss. Iegūtie pierādījumi vēl tiks analizēti.

Jau vēstīts, ka KNAB portālam "Delfi" apliecināja: birojs trešdien sniedza atbalstu EPPO. Tā kā procesa virzītājs ir Eiropas Prokuratūra, KNAB nav tiesīgs izpaust plašāku informāciju.

Vaivods aģentūrai LETA apstiprināja kratīšanu domē, bet, taujāts par kratīšanu dzīvesvietā, viņš sacīja, ka par to neko nezinot, jo mājās šodien neesot bijis, jo strādājot. Pēc Vaivoda vārdiem, izmeklēšana varētu būt saistīta ar kādām iepriekšējā domes izpilddirektora darbībām.

Savukārt Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) skaidroja, ka CFLA ir informēta par izmeklēšanu un sniedz visu nepieciešamo atbalstu tiesībsargājošajām institūcijām. Šajā izmeklēšanas posmā CFLA precīzāku informāciju par projektu nevar sniegt, jo tā ir EPPO kompetence.

EPPO ir atbildīga par kriminālizmeklēšanu un kriminālvajāšanu par noziegumiem pret ES budžetu. Tā ir pirmā pārvalstiskā prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!