Foto: DELFI

Piektdien, 17. novembrī, konflikts, kas beidzās ar uzņēmēja un Ludzas novada domnieka Andra Ļubkas slepkavību, sācies pie autostāvvietas, bet ne tās, kur uzņēmējs nošauts. Konfliktā nav bijuši iesaistīti Ļubka un viņa iespējamais slepkava Igors Haits, bet gan Haita dzīvesbiedre Aļona, sestdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Aļona Haita LTV apgalvojusi, ka vēlējusies doties savās ikdienas gaitās – izbraukt no autostāvvietas, kas atrodas pie viņas darbavietas, taču to traucējis balts busiņš, pie kura viņa pamanījusi iesmejam divus vīriešus. Tas viņu saniknojis, viņa pavērusi auto durvis – tā sācies strīds. Pēcāk viņa izkāpusi no auto, lai nofotografētu busiņu. Nevienu no vīriešiem viņa nav atpazinusi, vēsta LTV.

Tagad Aļona Haita LTV emocionāli teic, ka viens no viņiem bijis Andris Ļubka. Viņš esot bijis "tik agresīvs", saka Haita: "viņš man pietuvojās, un [teica] tu krievu m*ka, tava vieta 100 kilometrus no Pleskavas. Un viņš man vairāk un vairāk tuvojas. (..) Un tādā, saprotiet... man acu līmenis viņam līdz krūtīm (..) Viņš man: es tos krievus žmiegtu un žmiegtu. Ar tādu ļaunumu".

Haita solījusi vērsties policijā, iesēdusies auto, raudādama zvanījusi dzīvesbiedram Igoram Haitam un notikušo atstāstījusi. "Viņš man tikai jautāja: vai mašīnas numuru vismaz nofotografēji? Tavas asaras jau apnikušas, ko tu raudi. Tūlīt atbraukšu," LTV notikušo atstāstījusi Aļona Haita.

Kad Haita zvanījusi vīram, par notikušo uzzinājis viņas meitas dzīvesbiedrs, kurš tobrīd atradās Igora Haita uzņēmuma ofisā. LTV vēsta, ka viņš ir otrā persona, ko Valsts policija sākotnēji aizturēja un tur aizdomās kā automašīnas šoferi, kas no notikuma vietas aizvedis šāvēju. Aizdomās turētajam divreiz nedēļā jāpiesakās policijā.

Viņš LTV apgalvojis: Igors viņam lūdzis sēsties pie stūres un vest viņu pie Aļonas. Igors pastāvīgi cieš fiziskas sāpes iekšējo orgānu slimību dēļ, tāpēc viņam ir šoferis, ziņo LTV.

"Krustojumā pie luksofora stāvēja auto, kura foto Igoram sūtīja Aļona. To pamanījuši abi, bet Igors pieņēmis lēmumu griezties riņķī. Teicis: vajag saprast, kas notika," LTV apgalvoja aizdomās turētais Haita šoferis.

Abi auto iebrauca būvveikala "KSenukai" stāvlaukumā, un Ļubka ar Haitu sastapušies. "Negribu neko sliktu teikt, bet viņš arī bija agresīvs," LTV teica Haita šoferis, atzīmējot, ka tas bijis "tas otrs cilvēks", nevis Haits. "Uzreiz viņš negribēja neko dzirdēt. Viņam bija savas domas ar to situāciju, un viņš atbildēja Igoram. Tikai tāpēc nekādas sarunas nesanāca," LTV citē šofera teikto.

Šoferis pieļāvis, ka abi bija pazīstami. Viņš apgalvoja, ka Ļubka aizvainoja Haitu. "Bija tādi vārdi uz viņa pusi, ka 41. gadā vajadzēja visus jūs te nošaut," LTV teicis šoferis.

LTV ziņo, ka Haits esot ebrejs. Aļona Haita sacījusi, ka, it īpaši pēdējā laikā, dzīvesbiedrs ļoti satraucies par notiekošo Ukrainā, Izraēlā un lasījis grāmatu par holokaustu. Arī brīdinājis sievu: ja Latviju okupēs krievi, "mēs būsim pirmie, ko nošaus".

Savukārt Haita šoferis LTV apgalvojis, ka strīds starp Ļubku un Haitu pārauga kautiņā. LTV vēsta, ka būvveikala videonovērošanas faili tiek analizēti izmeklēšanā. Par todien turpmāk notikušo Haita šoferis pārsvarā teicis "neatceros". Tostarp par to, kad un no kurienes atskanējuši šāvieni.

Kad Ļubka nokritis, šoferis sēdies mašīnā un abi ar Igoru devušies prom, ziņo LTV. Neesot atbildes uz jautājumu par šīs rīcības iemesliem. Šoferis LTV apgalvojis, ka ieroci nav redzējis, tomēr atzinis, ka no notikuma vietas paņēmis līdzi to, kas nepieder viņam – "Panorāma" vēsta, ka notikuma vietā pazudusi Andra Ļubkas soma ar viņa telefonu. To apstiprina mirušā kolēģis.

Intervijai par notikušo gan kolēģi, gan radinieki atteica. Slepkavību esot redzējuši arī citi tuvinieki, tostarp bērns.

Abi aizdomās turamie notikuma vietu pametuši. Kā LTV apgalvojis šoferis, Haits kādā brīdī no mašīnas izkāpis. Viņu izsludināja meklēšanā, bet gan Aļona, gan šoferis izteikušies, ka policija viņu aizturējusi darba vietā. Vēl pirms tam šoferis pamanījis saziņas lietotņu grupu sarakstēs, ka meklē auto, ar kuru viņš aizbraucis.

"Es gribētu atvainoties Andra ģimenei. Galvenais – dēlam. Andra vecākiem, sievai, mazbērniem," LTV teicis Haita šoferis.

LTV vēsta, ka Haita sieva visā vainojot sevi: "Ja es nebūtu pazvanījusi un pažēlojusies, šī traģēdija nebūtu notikusi. Bet sekoja kaut kas daudz nopietnāks par apvainojumu man, kas varēja izprovocēt, ja domā, ka viņš to izdarīja." Viņa arī apgalvojusi, ka pēc slepkavības saņēmusi draudus, taču, kas tos paudis, raidījumam nav atklājusi.

Viņa par visu iepriekšminēto stāstījusi arī Valsts policijai.

Haitam piemēroto drošības līdzekli, apcietinājumu, viņa advokāts grasās pārsūdzēt.

Pēc LTV rīcībā esošās informācijas, slepkavības ierocis joprojām nav atrasts, bet materiāla ballistiskajai ekspertīzei pietiekot. Haitam ieroča turēšanas atļaujas nav bijis, ziņo LTV.

Ļubka jau guldīts zemes klēpī.

Jau rakstīts, ka Ļubka tika nošauts stāvvietā pie lielveikala Rēzeknē. Vēlāk tika aizturēts un arī apcietināts iespējamais slepkava – Haits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!