Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ar spiegošanas programmatūru "Pegasus", kas pieejama tikai valsts dienestiem, Latvijā, Lietuvā un Polijā inficēti vai mēģināts inficēt vismaz septiņu žurnālistu un politiķu telefonus, apstiprinājusi Kanādas laboratorijas "Citizen Lab" un nevalstiskās organizācijas "Access Now" ekspertīze, par kuras rezultātiem pirms oficiālās publicēšanas ziņo sabiedrisko mediju portāls "rus.lsm.lv".

Upuri galvenokārt ir Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, taču ir arī Latvijas pilsonis, un netiešie pierādījumi liecinot, ka tālruņiem varēja uzbrukt viens specdienests – iespējams, Latvijas vai Igaunijas.

Kopš 2016. gada Rīgā dzīvojošā Krievijas žurnāliste un laikraksta "Novaja gazeta Jevropa" ("Новая газета Европа") ģenerāldirektore Marija Jepifanova 2023. gada augustā savā "Apple" telefonā saņēma paziņojumu no operacionālās sistēmas, ka tālrunim mēģinājuši uzbrukt ar valsti saistīti hakeri. Pēc vairākām nedēļām tīmekļa medijs "Meduza" ("Медузa") publicēja pētījumu par to, ka ar "Pegasus" nenoskaidrotas personas uzlauzušas "Meduza" izdevējas Gaļinas Timčenko telefonu. Arī viņa pirms tam bija saņēmusi analoģisku paziņojumu par uzbrukumu.

Ar sociālā tīkla "Facebook" starpniecību noskaidrots, ka šādus paziņojumus no "Apple" Latvijā saņēmuši vēl vairāki žurnālisti - Rīgā dzīvojošais Izraēlas un Krievijas dubultpilsonis Jevgeņijs Erlihs, kurš ir bijušais raidījuma "Baltija. Nedēļa" ("Балтия. Неделя") vadītājs telekanālā "Nastojaščeje Vremja" ("Настоящее Время"), kā arī Latvijas pilsonis Jevgeņijs Pavlovs, kurš sadarbojies gan ar "Baltija. Nedēļa", gan ar "Novaja gazeta Baltija" ("Новая газета Балтия").

Viņi ir krievvalodīgi žurnālisti vai nu no Krievijas vai arī sadarbojušies ar Krievijas vai auditorijai Krievijā strādājošiem plašsaziņas līdzekļiem. Visi dzīvo Latvijā un visiem ir Latvijas tālruņa numuri.

Pēc Timčenko arī Jepifanova, Erlihs un Pavlovs pagājušā gada rudenī vērsās pie tehniskajiem ekspertiem - starptautiskajā nevalstiskajā organizācijā "Access Now" un Toronto Universitātes laboratorijā "Citizen Lab". Pavisam Baltijas valstīs un Austrumeiropā analoģiski toreiz rīkojās apmēram 50 žurnālisti un politiskie aktīvisti - galvenokārt no krievvalodīgās emigrantu kopienas.

Rezultātā eksperti secinājuši, ka bez Timčenko ir vēl septiņi cilvēki, kuru tālruņi noteikti tikuši uzlauzti vai tos noteikti mēģināts uzlauzt. Trīs no tiem mitinās Latvijā un pa diviem – Lietuvā un Polijā.

Versija, ka Krieviju atstājušos žurnālistus varēja izsekot Eiropas, tostarp Latvijas, specdienesti, bija starp "Citizen Lab" un "Access Now" "darba" versijām, jau izmeklējot Timčenko lietu, atgādina "rus.lsm.lv".

Latvijas specdienesti un politiķi iepriekš "rus.lsm.lv" nekomentēja, vai Latvijai ir "Pegasus" programmatūra. Tomēr eksperti, kas fiksē šīs programmas izmantošanas pēdas visā pasaulē, pauduši, ka ir gandrīz pārliecināti, ka Latvijai ir pieejams "Pegasus". Tādas pazīmes "Citizen Lab" pirmo reizi pamanīja 2018. gadā.

Portāls piebilst, ka Pavlova gadījums ir atšķirīgs no pārējiem, jo viņš pašlaik ir vienīgais zināmais "Pegasus" upuris, kas ir Latvijas pilsonis.

Pārbaudot telefonus vēl vairākiem Latvijas žurnālistiem, kas bija saņēmuši paziņojumus no "Apple", neesot atklāta ne inficēšana, ne inficēšanas mēģinājumi.

Pērn jau rakstīts, ka Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) bija nosūtījusi pieprasījumu iekšlietu ministram, kurā prasīja paskaidrot žurnālistu komunikācijas iespējamo izsekošanu ar spiegošanas programmatūras palīdzību.

Šāds pieprasījums tika nosūtīts, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju par Latvijā reģistrētā masu medija "Meduza" izdevējas Timčenko mobilā tālruņa ar Latvijas SIM karti inficēšanu ar "Pegasus", kā arī ziņas par, iespējams, valsts līmenī veiktiem vēl vairāku Latvijā strādājošu žurnālistu komunikāciju uzlaušanas mēģinājumiem.

Atbildē ministrs Rihards Kozlovskis (JV) norādīja, ka operatīvās darbības pasākumu organizācija, metodika un taktika ir valsts noslēpums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!