Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) konkursā uz valsts SIA "Latvijas Televīzija" (LTV) vakantajiem valdes locekļu amatiem atbilstoši likumā noteiktajai kompetencei ir rīkojusies tiesiski, publiskā paziņojumā apgalvo padome.

NEPLP skaidro, ka diemžēl publiskajā telpā izplatīta pretrunīga informācija par augstāk minēto konkursu, tā gaitu un rezultātiem.

"NEPLP atbilstoši likumā noteiktajai kompetencei ir rīkojusies tiesiski. Sabiedriskie mediji nav salīdzināmi ar vairums citu valsts kapitālsabiedrību, - tiem ir īpaša jēga un nozīme demokrātiskā valstī. NEPLP ir par atklātu un caurskatāmu sabiedrisko mediju valdes locekļu iecelšanu," uzsvērusi padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Paziņojumā padome norāda, ka tā, reaģējot uz nozares un sabiedrības pausto viedokli, un, lai novērstu situāciju, ka konkursi uz sabiedrisko mediju valdes locekļu amatiem tiek organizēti slēgti un ar neskaidriem riskiem, 2018. gada pavasarī Saeimā iesniedza priekšlikumu izmaiņām Publiskas personas kapitāla daļu kapitālsabiedrību pārvaldības likumā. Tas noteica kārtību, kādā ieceļ valsts kapitālsabiedrību, ieskaitot LTV un Latvijas Radio (LR) valdes. Iesniegtie grozījumi tika akceptēti.

NEPLP norāda, ka likumdevējs pauda gribu stiprināt eiropeisku pieeju sabiedrisko mediju pārvaldībai, kas ir balstīta starptautiskajās tiesībās un pieredzē, atzīstot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) kā speciālā likuma prioritāro nozīmi. Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) Sabiedrisko mediju pārvaldības vadlīnijās ir norādīts, ka neatkarīgām uzraudzības struktūrām vajadzētu būt galvenajai lomai, ieceļot sabiedrisko mediju valdi. Vadlīnijās nepārprotami ir norādīts uz neatkarīga atlases procesa nepieciešamību.

EBU, tās ģenerāldirektora Noel Curran personā, atbildot uz NEPLP aicinājumu izvērtēt atklātības principa nepieciešamību un arī līdzdarboties tajā, pauda atbalstu procedūrai, kādu NEPLP bija izvēlējusies LTV valdes konkursam, uzsver NEPLP. EBU esot novērtēja NEPLP izteikto aicinājumu EBU pārstāvim piedalīties pretendentu atlases procesā, taču norādīja, ka atlase ir jāveic atbildīgajai institūcijai nacionālajā līmenī.

Ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju par Saeimas Juridiskā biroja atzinumu un tajā pausto, NEPLP skaidro, ka NEPLP šādu atzinumu nav saņēmusi un no komentāriem par medijos izskanējušajiem apgalvojumiem atturēsies. NEPLP uzsver, ka, izmantojot savas likumā noteiktās tiesības, LTV valdes konkursa procedūra ir bijusi tiesiska, ievērojot spēkā esošo normatīvo regulējumu.

"Diemžēl jāatzīst, ka, izmantojot Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu gaisotni un atsevišķu politisko spēku vēlmi iegūt kontroli pār neatkarīgām institūcijām un sabiedriskajiem medijiem, politiķi, iespējams, apzināti kultivē dažādas maldinošas tiesisko aktu un procesu interpretācijas," teikts padomes paziņojumā. Tāpat padome norāda, ka EDSO Misijas novērtējuma gala ziņojuma otrajā rekomendācijā ir norādīts: "Lai nodrošinātu plašsaziņas līdzekļu regulatora neatkarību un sabiedrības uzticību, parlamenta locekļiem vajadzētu atturēties no iejaukšanās plašsaziņas līdzekļu iestādes darbā".

Ar pašas NEPLP sagatavoto LTV valdes vakantajiem amatiem konkursa organizēšanā piemērojamo tiesību normu analīzi var iepazīties šeit.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskais birojs nonācis pie secinājuma - rīkojot LTV valdes konkursu, NEPLP nav vadījusies pēc atbilstošajām likuma normām.

Juridiskais birojs secinājis, ka padomei, rīkojot konkursu uz LTV valdi, vajadzēja piemērot ne tikai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normas, bet arī Kapitālsabiedrību pārvaldības likuma normas. Pati padome uzsvēra, ka uz to attiecas tikai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums.

Jau ziņots, ka prokuratūra pēc Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) iesnieguma ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sākusi pārbaudi. Žurnālistu asociācija lūdza reaģēt uz iespējamiem pārkāpumiem Nacionālās elektroniskās plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) konkursā.

Iesniegumā LŽA atgādināja, ka 28. martā NEPLP noslēdza konkursu uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu vakancēm, par valdes priekšsēdētāju izraugoties Eināru Gielu. LŽA norādīja, ka tai radušās pamatotas aizdomas, ka NEPLP locekļi nolaidīgi pildījuši pienākumus, nepārliecinoties par pretendenta kvalifikāciju, vai ļaunprātīgi izmantojuši dienesta stāvokli, apzināti izvēloties kandidātu, kurš neatbilst likuma prasībām.

Ziņots arī, ka par LTV valdes priekšsēdētāju ieceltais Einārs Giels, kurš iepriekš strādāja par mārketinga tirgus datu analītiķi Latvijas farmācijas kompānijā "Olainfarm", nolēmis atteikties no sava amata. No amata atteikusies arī nesen ieceltā LTV valdes locekle digitālās attīstības un satura jautājumos iecelt XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!