Foto: Valsts policija
Aizvadītajā diennaktī, proti, otrdien Valsts policija kopā ar pašvaldības policiju veikusi 2010 pārbaudes par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu un uzsākusi 27 lietvedības, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Lielākoties lietvedības, kā jau ierasts, sāktas par pašizolēšanās prasību neievērošanu un par cilvēku pulcēšanās ierobežojumu pārkāpšanu.

Pārsvarā pārkāpumi konstatēti Rīgas reģionā.

Svētdien, 29. martā, Ministru kabinets lēma par papildu piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, turpmāk nosakot stingrākus pulcēšanās ierobežojumus publiskās vietās. Tagad pulcēšanās publiskās iekštelpās un ārtelpās ierobežota līdz diviem cilvēkiem un ar divu metru atstarpi no pārējiem. Izņēmums ir vienas ģimenes locekļiem, kā arī personām, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Otrdien, 31. martā, valdība atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), lai paredzētu stingrākus sodus par ārkārtējās situācijas ierobežojumu pārkāpšanu. Ministru kabinets rosina tos noteikt līdz 2000 eiro fiziskām personām un līdz 5000 juridiskām personām.

MK pieņemtie grozījumi LAPK vēl jāapstiprina Saeimā.

Šobrīd LAPK 176.2. pants paredz, ka iedzīvotājiem par valdības noteiktās ārkārtējās situācijas noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu līdz 350 eiro. Taču jau vairākkārt minēts, ka, piemēram, administratīvās lietvedības sākšana automātiski nenozīmē, ka personai tiek un tiks piemērots sods, jo policijai vispirms jānoskaidro apstākļi. Pēc apstākļu noskaidrošanas Valsts policija pieņem lēmumu.

Jau ziņots, ka Valsts policija sadarbībā ar pašvaldības policiju uzrauga sabiedriskās vietas, kur varētu pulcēties cilvēki, kā arī, saņemot informāciju, policija attiecīgi reaģē un vērtē iespējamos pārkāpumus.

Valsts policija ikdienu aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un ievērot noteiktos piesardzības pasākumus. Katru gadījumu policija vērtē individuāli, jo ierobežojošo pasākumu mērķis ir galvenokārt novērst vai pārtraukt personu masveida pulcēšanos. Savukārt, ja ierobežojumi tiks pārkāpti, var tikt piemērots sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!