Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Problēma ir tiešām liela, bet mēs esam droši, ka pamudināsim vakcinēties tos pirmsskolas pedagogus, kuri šobrīd izvēli nav izdarījuši, portālam "Delfi" teica Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja Zane Ozola.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aptaujas rezultātiem, kuros atklājās, ka mazāk nekā trešdaļa pirmsskolas pedagogu gatavi vakcinēties pret Covid-19, biedrība uzsākusi aktivitātes, lai situāciju uzlabotu. IZM aptaujas rezultāti liecina, ka vien 33% pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu ir gatavi vakcinēties, savukārt vispārizglītojošajās iestādēs – 45%. 62% no pirmsskolas skolotājiem ir pauduši bažas, neziņu un neizpratni par vakcinēšanos, savukārt vispārizglītojošo iestāžu vidū šī neizpratne ir mazliet mazāka – 44%

"Es nebiju šokēta, jo es pazīstu pedagogu vidu. Mēs uzskatām, ka mums jāstrādā tieši ar tiem, kuri šaubās un baidās. Mēs esam pārliecināti – ja viņiem būs informācija, viņiem būs vieglāk pieņemt lēmumus," par aptaujas rezultātiem teica Ozola.

Aptuveni pusotras nedēļas laikā kopš biedrība sadarbībā IZM īsteno akciju "pedagogi vakcinējas", saņemts daudz jautājumu par vakcinēšanos.

Biedrība tos jau ir sagrupējusi. Skolotāji uzdod gan medicīniska rakstura jautājumus, kā, piemēram, vai pirms potēšanās nepieciešams pārbaudīt antivielu daudzumu, kā arī interesējas par organizatoriska rakstura jautājumiem, piemēram, vai skolotājam pašam jāpiesakās vakcīnai vietnē "manavakcina.lv", pie ģimenes ārsta, vai arī viņus pašus kāds apzinās.

Bažas, neziņu un nesapratni rada informācijas trūkums, pauda Ozola. Akcijas "pedagogi vakcinējas" ietvaros ikviens skolotājs savus jautājumus saistībā ar vakcināciju var rakstīt un e-pasta adresi jautanib@gmail.com vai pa telefona numuru 28692353, izmantojot lietotni "WhatsApp".

Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem par vakcīnu pret Covid-19 iespējams lasīt arī šeit. Savukārt par to, kā pieteikties vakcīnai skatīt šeit.

Lai gan uz pedagogus interesējošiem jautājumiem saistībā ar vakcīnām atbildes ir pieejamas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā, Ozola novērojusi, ka trūkst īsu un konkrētu skaidrojumu. "Mēs arī savā kampaņā iesaistījām pedagogu vidē ļoti zināmus cilvēkus, kuriem uzticas, piemēram, Zandu Rubeni," stāstīja biedrības valdes priekšsēdētāja.

Biedrība ir apņēmusies organizēt skolotāju kolektīvo vakcinēšanu. "Ideja bija, ka mēs publiski varam pateikt, cik pedagogu konkrētā rajonā gatavi vakcinēties. Mēs [skolotāji] esam gatavi. Kur mums doties? Mēs par savu akciju esam informējuši gan vakcinācijas biroju, gan veselības ministru. Mēs lēnā garā atrodam ceļu viens pie otra," teica Ozola.

Vairāku lielo pilsētu pašvaldības, piemēram, Liepājas, Ventspils, Daugavpils jau esot apzināta. Turklāt, Liepāja, kā norādīja Ozola, esot bijusi ļoti atsaucīga. Šobrīd biedrība individuāli sazinās ar skolām visā Latvijā. "Lēnā garā mēs sākām zvanīt arī izglītības pārvaldēm, kurām mums ir pazīstami cilvēki un kur mēs skaidri zinām, ka pacels klausuli un sarunāsies," viņa paskaidroja.

Bažīgāka Ozola ir par tiem skolotājiem, kas strādā no Rīgas vistālākajos rajonos pierobežās. "Informācijas telpa ir cita. Mēs vēl neesam pieķērušies tam, bet mēs pieķersimies," apliecināja Ozola.

Zane Ozola, Neatkarīgās izglītības biedrības valdes priekšsēdētāja. Foto no personīgā arhīva.

Marta sākumā biedrība arī plāno rīkot divus vebinārus, kur tiešraidē varēs skatīties, kā ārsti atbild uz skolotājiem interesējošiem jautājumiem par vakcināciju pret Covid-19. Par tiem sīkāka informācija pieejams biedrības "Facebook" lapā. "Vajag šīs sarunas ar speciālistiem. Protams, katrs ir individuāls gadījums. Vienam ir hroniska slimība, cits jau ir pārslimojis [Covid-19]. Es domāju, ka cilvēkam ir daudz vieglāk pieņemt lēmumu, ja viņam ir vairāk informācija," lēsa Ozola.

Jau iepriekš biedrība tiešsaistē rīkojusi ārstu lekcijas par vakcināciju. "Ārsti ir ļoti atsaucīgi. Praktiski tā arī ir, ka tie, kas atsaucas, ir mūsu skolu bērnu vecāki. Ja viņiem ir laiks, viņi saka, ka nāks un stāstīs," teica Ozola.

Jau vēstīts, ka pirmsskolu un speciālo izglītības iestāžu pedagogus un tehniskos darbiniekus vakcinēs trešajā prioritārajā grupā jeb kopā ar senioriem, kuru vecums ir 60-69 gadi. Šo skolotāju grupu provizoriski varētu vakcinēt pret Covid-19 pirmajā ceturksnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!