Valdība ceturtdien, 27. maijā, nolēma, ka pret Covid-19 vakcinētie varēs sniegt individuālus pakalpojumus, piemēram, skaistumkopšanas nozarē. Tāpat valdība ļāva rīkot izlaidumus vienas klases vai kursa ietvaros. Preses konferencei pēc valdības sēdes bija iespējams sekot līdzi video tiešraidē portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Ceturtdien valdības sēdē lemts atļaut no 1. jūnija individuālus pakalpojumus sniegt tām personām, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pārslimojušas šo slimību. Tāpat no 1. jūnija tiks ieviests digitālais risinājums, kā pārliecināties par vakcinācijas pret Covid-19 esamību vai pārslimošanas faktu.

Ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, no 1. jūnija tas drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta nomas un fotopakalpojumus, kā arī saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu.

Hokejs un izlaidumi klātienē


Tāpat valdība lēma par vairākiem ierobežojumiem, lai vakcinētas personas varētu apmeklēt hokeja spēles klātienē, sākot no 1. jūnija.

Pārbaudīt, vai skatītāji ir vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19, varēs ar Eiropas Savienības (ES) digitālo sertifikātu, kuru Latvijā testa režīmā plāno sākt lietot 1. jūnijā, ja Saeima pieņems nepieciešamos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Plānots, ka Saeima to varētu izdarīt ceturtdienas laikā.

Skatītājiem būs jāuzrāda personalizēta ieejas biļete kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Personalizēta ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu un biļetes lietotāja derīgu personu apliecinošu dokumentu.

Valdība arī atļāva klātienē rīkot bērnu nometnes un izlaidumus izglītības iestādēs.

Noteikumi paredz, ka vienas klases vai kursa izglītojamie (ne vairāk kā 40 cilvēki grupā, ieskaitot izglītības iestādē nodarbinātos), ārtelpās drīkst rīkot pasākumu pirmsskolās, pamatskolās, vidusskolās un augstākās izglītības iestādēs, taču pasākuma ilgums nedrīkst pārsniegt divas stundas un izglītojamajiem un pedagogiem būs jāvelk mutes un deguna aizsegi.

Tāpat pasākuma svinīgajā ceremonijā nedrīkst piedalīties izglītojamā pavadošās personas.

Finanšu atbalsts


Valdība 27. maijā piešķīra 9,8 miljonus eiro, lai varētu nodrošinātu smagi un vidēji smagi ar Covid-19 izslimojošo rehabilitāciju, kā arī segtu izdevumus ar Covid-19 uzliesmojuma un tā seku novēršanu šā gada sākumā, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

Ar Covid-19 izslimojošo iedzīvotāju rehabilitācijai paredzēti 1,9 miljoni eiro, kas ļaus nodrošināt pārslimojošiem iespēju ātrāk atgriezties ikdienas un darba gaitās.

Ģimenes ārsti saņems piemaksas par augstiem vakcinācijas pret Covid-19 rādītājiem senioru un hronisko pacientu grupā, paredz valdības apstiprinātais grozījums Ministru kabineta noteikumos.

Ģimenes ārsti saņems vienu eiro par katru personu, kura pabeidza vakcināciju, ja sasniegta aptvere līdz 60%, divus eiro par katru personu, kura pabeidza vakcināciju, ja sasniegta aptvere no 60 % līdz 80% un eiro par katru personu, kura pabeidza vakcināciju, ja sasniegta aptvere no 80% līdz 100%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!