Foto: LETA

Parlaments 2022. gada budžetu izskatīs attālināti, ceturtdien pavēstīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Ceturtdien finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nogādāja Saeimā portfeli ar valdībā atbalstīto 2022. gada budžeta likumprojektu. Reirs portfeli pasniedza Mūrniecei.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka, Mūrnieces ieskatā, nākamā gada budžets ir sabalansēts un ietver papildu atbalstu daudzām nozarēm.

"Domāts ir ne tikai par to, kā pārvarēt Covid-19 krīzi, bet arī par risinājumiem veselības aprūpē un iedzīvotāju sociālo aizsardzību," sacīja Mūrniece.

Tāpat Saeimas spīkere informējusi, ka šajā epidemioloģiskajā situācijā Saeima ir pārgājusi uz darbu attālināti un arī jaunā budžeta izskatīšana notiks e-parlamenta sistēmā.

Saeimas priekšsēdētāja darīja zināmu, ka piektdien, 15.oktobrī, ir plānots sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, lai budžeta projektu nodotu izskatīšanai Saeimas komisijām. Savukārt Budžeta komisija darbu plānojusi uzsākt otrdien, uz sēdi uzaicinot arī finanšu ministru un Ministru prezidentu.

Kā ziņots, valdība Latvijā izsludinājusi ārkārtējo situāciju Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, nosakot virkni drošības pasākumu, tostarp, visiem, kuriem tas iespējams, strādāt attālināti. Pildot šo rīkojumu, Saeima šonedēļ atsākusi darbu attālinātā režīmā.

Ministru kabinets otrdien, 12. oktobrī, atbalstīja 2022.gada valsts budžeta un vidēja termiņa budžeta ietvara 2022., 2023. un 2024. gadam likumprojektus. Līdzās tiem Saeimā tiks iesniegta arī budžetu pavadošo 13 likumprojektu pakotne.

2022. gada budžetā tēriņi plānoti 12,4 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi 10,66 miljardu eiro apmērā.

2022. gadā pieļaujamais vispārējās valdības budžeta deficīts aplēsts 4,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt maksimālais valsts parāds 2022. gada beigās nominālvērtībā noteikts 17 miljardu eiro apmērā.

Nākamā gada budžeta likumprojekts paredz mērķdotāciju apjomu pašvaldībām 431 222 629 eiro apmērā, kas galvenokārt tiks novirzīta pašvaldību pedagogu darba samaksai. Tāpat pašvaldībām tiks nodrošināta valsts budžeta dotācija 187 190 543 eiro apmērā.

2022. gada budžeta likumprojektā paredzēts 131,24 miljonus eiro novirzīt veselības jomas pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, bet augstas gatavības projektiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai — 12,13 miljonus eiro.

Valsts robežas infrastruktūras izveidei nākamgad plānots novirzīt 14,45 miljonus eiro.

Pensionāra neapliekamais minimums no nākamā gada 1. janvāra būs 350 eiro, bet no 1. jūlija – 500 eiro mēnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!