Foto: DELFI

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, kurš ceturtdienas vakarā paziņoja, ka izstājas no partijas "Attīstībai/Par!", piektdien žurnālistiem atklāja, ka neplāno stāties kādā citā politiskā spēkā, kā arī viņam nav ieceru kandidēt šogad notiekošajās Saeimas vēlēšanās.

Mērs norādīja, ka viņam nav bažu par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, atzīmējot, ka šis jautājums pārrunāts jau ar četrām no piecām koalīcijā esošajām partijām. Pārrunas pagaidām nav veiktas vienīgi ar "Latvijas Attīstībai", taču mērs atzīmēja, ka pat, ja no šī politiskā spēka netiktu gūts atbalsts, viņa koalīcijai joprojām būtu 35 balsis.

Staķis arī uzsvēra, ka viņš plāno būt par mēru tik ilgi, kamēr viņam būs atbalsts. Viņš norādīja, ka viņa galvenie darbības mērķi ir uzlabot Rīgas iedzīvotāju labklājību.

"Es ikdienā no sava kabineta redzu bēgļu plūsmas, pie manis nāk uzņēmēji, kam trūkst līdzekļu, es redzu rēķinus, ko saņem iedzīvotāji," sacīja Staķis, skaidrojot, ka šie ir tie jautājumi, kurus viņš cer turpināt risināt, esot bezpartejisks mērs.

Viņš atzīmēja, ka tieši fakts, ka viņš tagad būs bezpartejisks, varētu palīdzēt sarunās ar valdību un citiem politiskajiem spēkiem, jo viņam vairs neesot politisko interešu.

Komentējot savas attiecības ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Staķis norādīja, ka tās nav bijuās vienkāršas.

"Es varu tolerēt, kad pārlieku lielu uzmanību pievērš kādām opozīcijas sūdzībām vai vēršas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā par basketbola kluba "TTT" finansēšanu, taču es nevaru tolerēt, ka soda Rīgas iedzīvotājus," norādīja mērs, atzīmējot, ka attīstības plāna apturēšana var būtiski ietekmēt investīciju piesaisti pilsētai.

Jau vēstīts, ka Staķis ceturtdien izstājās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", lēmumu pamatojot ar to, ka ministrija apturēja Rīgas attīstības plānu. Vienlaikus partijas "Kustība "Par!"" ("Par!") deputāti turpinās strādāt "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijā un sola atbalstīt Staķi.

Kā ziņots, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) trešdien paziņoja, ka VARAM ir izvērtējusi Rīgas domes saistošos noteikumus "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves saistošie noteikumi", un konstatējusi būtiskus trūkumus – neatbilstību likumam un samērīguma trūkumu starp iesaistīto pušu interesēm.

Atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likumam, konstatējot teritorijas plānojuma izstrādes procedūras pārkāpumus vai neatbilstību normatīvo aktu prasībām, Plešs ir izdevis rīkojumu apturēt šos Rīgas domes saistošos noteikumus.

Staķis jau pēc šī paziņojuma uzsvēra, ka šādi VARAM uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību.

Ceturtdien Rīgas domes valdošajā koalīcijā ietilpstošā partija "Progresīvie" aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) pieprasīt Pleša demisiju saistībā ar Rīgas attīstības plāna apturēšanu.

Pats Plešs šo aicinājumu komentēja, sakot, ka Rīgas dome savu neizdarību slēpj aiz skaļiem paziņojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!