Foto: Arhīva foto / Leta

Dzeltenīga, arhīvā ilgi gulējusi kartīte. Kreisajā stūrī ar zilu tinti krievu valodā rakstīts "Dainis". Tas ir čekas aģenta segvārds. Zem segvārda norādīts personiskās lietas numurs "13333". Vervēšana notikusi īsi pirms Ziemassvētkiem – 1968. gada 18. decembrī. "Dainis" ir toreizējais Preiļu slimnīcas ārsts, pašreizējais gastroenterologs un deputāta amata kandidāts Anatolijs Danilāns. Likuma burts viņu no politikas neattur, taču populārā ārsta izvirzīšana par Saeimas deputāta kandidātu rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās aktualizē plašāku jautājumu – kas ir reputācijas sarkanās līnijas, kam, cierējot uz deputāta krēslu, kāpt pāri nevajadzētu?

Vienotu sarkano līniju velk tikai Saeimas vēlēšanu likums. Pārējās velk pašas partijas un mēdz arī pievērt acis, ja ir labvēlīgas prognozes par kāda kandidāta spēju piesaistīt lielu vēlētāju skaitu. Nenokārtotas attiecības Krimināllikuma priekšā, notiesāšana par apvērsuma organizēšanu pret Latviju, kandidāta vārds čekas maisos un aizdomas par sadarbību ar Valsts drošības komiteju – vai šādos gadījumos deputāta amata kārotāju no starta vēlēšanās partijas "diskvalificē" un kas ir "netīra" reputācija, skaidro "Delfi".

Kandidāta vārds čekas maisos


Profesors Danilāns gaidāmajās vēlēšanās kandidēs no apvienības "Attīstībai/Par!" (AP) Rīgas saraksta. Iepriekš politikā nav darbojies. Žurnāla "Ir" komentētājs un žurnālists Pauls Raudseps pieļauj, ka viņš partijas sarakstā izraudzīts no kategorijas "aktieri un dziedātāji", lai gan Danilāns nav ne viens, ne otrs. Profesors gadiem izpelnījies mediju uzmanību, tāpēc viņam varētu būt plaša atpazīstamība. Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) mājaslapā publicētā aģenta kartīte liecina, ka Danilānu vervēja VDK Preiļu rajona nodaļas priekšnieks

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!