Foto: LETA
Partijas "Konservatīvie" frakcijas deputāti rosina no 2023. gada 1. janvāra celt minimālo algu no esošajiem 500 eiro līdz 620 eiro.

Krišjānis Feldmans, Sandis Riekstiņš, Jānis Butāns, Reinis Znotiņš un Evita Zālīte-Grosa izstrādājuši grozījumus Darba likumā, nosakot minimālo mēneša darba algu 620 eiro apmērā no 2023. gada 1. janvāra un 700 eiro apmērā no 2024. gada 1. janvāra.

Likumprojekta anotācijā norādīts uz Darba likumā minēto, ka minimālā darba alga nedrīkst būt mazāka par valsts noteikto minimumu, kas darba devējiem obligāti jānodrošina saviem darbiniekiem par darbu normāla darba laika ietvaros. Anotācijā teikts, ka minimālā alga ir paredzēta kā aizsargmehānisms vienkāršo profesiju veicējiem, nosakot zemāko algu, kuru darba devējs var maksāt par darbu.

Deputāti norāda, ka minimālās algas paaugstināšana veicina mājsaimniecību ienākumu pieaugumu un vienlaikus var motivēt lielāku iesaisti darba tirgū, kā arī minimālās algas paaugstināšana ir viens no instrumentiem strādājošo nabadzības mazināšanai.

"Konservatīvo" frakcijas deputāti arī pauž, ka līdz šim minimālās mēneša darba algas paaugstināšana ir notikusi neregulāri, un pēdējo reizi tā tika paaugstināta līdz 500 eiro no 2021. gada 1. janvāra. Pirms tam minimālā darba alga tika paaugstināta līdz 430 eiro no 2018. gada 1. janvāra.

Politiķi informē, ka salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm, Latvija 2022. gadā nepaaugstināja minimālo darba algu, un tā palika nemainīga 500 eiro, savukārt Lietuva paaugstināja minimālo darba algu no 642 eiro līdz 730 eiro, bet Igaunija paaugstināja minimālo darba algu no 584 eiro līdz 654 eiro.

Deputāti piebilst, ka Latvijā 2022. gadā ir otrā zemākā minimālā alga Eiropas Savienībā, kas atpaliek ne tikai no Lietuvas un Igaunijas, bet ļoti būtiski atpaliek no tādām emigrācijas mērķa valstīm kā, piemēram, Vācija, Īrija u.c.

"Jautājums par valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēra paaugstināšanu pēc Labklājības ministrijas iniciatīvas tika skatīts Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes 2022. gada 16. jūnija sēdē, kur valdības pārstāvji ar sociālajiem partneriem diskutēja par minimālās algas paaugstināšanas iespējām, sākot ar 2023. gadu. Lai arī visas iesaistītās puses atzina, ka minimālās darba algas paaugstināšana ir nepieciešama, tomēr konkrēts lēmums par tās apmēru 2023. gadā netika pieņemts," informēja "Konservatīvo" frakcijas deputāti.

Līdzīgas diskusijas šā gada maijā un jūnijā vairākkārt esot notikušas Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdēs. Savukārt labklājības ministrs Gatis Eglītis (K) kopš šā gada sākuma vairākas reizes ir uzrunājis Finanšu ministriju par nepieciešamību paaugstināt minimālo algu, sākot ar 2023. gadu, tomēr, kā norāda "Konservatīvie", Finanšu ministrija joprojām vilcinās paust skaidru nostāju par minimālās algas paaugstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!