Foto: DELFI Aculiecinieks
"Liecinieks, apsūdzētais, vai varbūt vecākus tiesā?" par kaiju mazuli, kas piefiksēts pie pašām Rīgas tiesu nama durvīm, ķircina "Delfi" lasītājs. Ornitologi šai situācijā iesaka rīkoties – aculieciniekam putnēns būtu jāpārvieto drošākā vietā vai pat jānogādā atpakaļ ligzdā.

Fotogrāfiju iesūtījušais Jēkabs Treijs ziņo, ka tiesu nama darbinieki tur 6. maijā pieklīdušo putna mazuli evakuēja, neprecizējot, kādā veidā un uz kurieni.

Sazinoties ar biedrību "Ulubele", kas nodrošina klaiņojošu un slimu savvaļas dzīvnieku veterinārmedicīnisko aprūpi Rīgā, par konkrētā kaijas mazuļa likteni neko daudz uzzināt neizdevās.

"Piedodiet, mums ir tik daudz, ka par konkrētu putnu ko pateikt nav iespējams," sacīja darbiniece "Ulubeles" dispečeru centrā. Kopš putnu mazuļu šķilšanās maijā biedrība saņem līdz pat 100 zvanus dienā. Ziņots tiek gan par kaijām, gan piekūniem, strazdiem, baložiem.

Jūnijā izskaņā lielākā daļa zvanu ir tieši par kaiju mazuļiem, kuru vecāki ligzdo uz Rīgas namu jumtiem. "Un tad bērni krīt no jumtiem lejā vai arī vecāki nogrūž karstuma dēļ," skaidro "Ulubeles" dispečeru centrā. Savainotie putni atlabšanu turpina biedrībā "Drauga spārns". Veselie mazuļi turpina uzturēties "Ulubelē", līdz pieaug, un tad tiek palaisti brīvībā.

"Delfi" lasītāja iesūtītajās fotogrāfijās ir fiksēts sudrabkaiju mazulis, precizēja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) pārstāve Elīna Gulbe. "Cik pēc foto var spriest, tas izskatās vesels (kājas un spārni bez bojājumiem), un veterinārārsta palīdzība nav nepieciešama," vērtē Gulbe.

Putnēns uz ielas: kā jārīkojas

Bet, vai cilvēkam būtu jāiejaucas? Ornitoloģe uzskata, ka putnēnam ir jāpalīdz. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!