Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 4. jūlijā, lēma izveidot dienesta pārbaudes komisiju, kas vērtēs Aizsardzības ministrijas augstāko amatpersonu atbildību par 220 miljonus eiro vērto pārtikas iepirkumu armijas vajadzībām.

Minētā komisija izveidota pēc Valsts kontroles ieteikuma, kura 26. jūnijā vērsās pie aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces (NA) un pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) ar aicinājumu veidot starpdisciplināru izmeklēšanas komisiju ārpus Aizsardzības ministrijas (AM).

Valdība vienojās izveidot dienesta pārbaudes komisiju, lai nodrošinātu vispusīgu iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām" plānošanā un īstenošanā iesaistīto amatpersonu atbildības izvērtēšanu.

Minēto komisiju vadīs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Komisijā darbosies pārstāvji no Finanšu ministrijas Iekšējā audita departamenta un Juridiskā departamenta, Iekšlietu ministrijas Personāla vadības nodaļas, Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta Administratīvā procesa nodaļas, Aizsardzības ministrijas Juridiskā departamenta, Iepirkumu uzraudzības biroja Administratīvo sodu departamenta, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Satversmes aizsardzības biroja.

Komisijai līdz 8. augustam valdībai jāiesniedz ziņojums par secināto.

Aizsardzības ministre valdības sēdē informēja, ka AM veikto pārbaužu rezultātā no amata ir atstādināta trīs amatpersonas, kā arī vairākas amatpersonas ir sodītas. Vienlaikus viņa piebilda, ka šodien izveidotā komisija kalpos kā papildus instruments šī jautājuma izpētē.

"Delfi" jau vēstīja, ka neliels, Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi armijas vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Par šo iepirkumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka kriminālprocesu, kurā četrām personām – diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam – ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Savukārt pēc Aizsardzības ministrijas dienesta pārbaudes rezultātiem saistībā ar VALIC veikto iepirkumu no amata atbrīvots šī iepirkuma komisijas vadītājs Ēriks Ezeriņš. Tāpat saistībā ar šo iepirkumu no amata atbrīvots vēl viens aizsardzības resora darbinieks un divām amatpersonām ir izteikts rājiens.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Laura Zeltiņa iepriekš jau publiski atzinusi, ka, gatavojot piedāvājumu publiskajam iepirkumam, uzņēmumam nemaz nebija zināms, ka līguma plānotā summa ir līdz 220 miljoniem eiro.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju medijos, šā gada 17. martā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) izdeva rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kuras saistītas ar konkrēto iepirkumu.

Jūnijā aizsardzības ministre pavēstīja, ka ministrija panākusi vienošanos ar "Zītari ZL" par 220 miljonu eiro vērtā pārtikas piegādes līguma laušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!