Foto: LETA

Premjera amata kandidāte Evika Siliņa (JV) trešdien, 13. septembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču mediju pārstāvjus informēja par nākamo Ministru kabineta sastāvu.

Pēc Siliņas teiktā, "Jaunajai vienotība" nākamajā Ministru kabinetā būs astoņi krēsli – Siliņa premjera amatā, finanšu ministrs būs Arvils Ašeradens, ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa, bet veselības ministrs Hosams Abu Meri.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) nākamajā valdībā būs četri ministru amatu – ekonomikas ministrs būs Viktors Valainis, labklājības ministrs Uldis Augulis, zemkopības ministrs Armands Krauze, bet klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

No ZZS ievēlētajam Gunāram Kūtrim tiks Saeimas spīkera amats.

Savukārt "Progresīvajiem" valdībā būs trīs ministru amati – satiksmes ministra amatu ieņems Kaspars Briškens, aizsardzības ministra amatu Andris Sprūds, bet kultūras ministre būs Agnese Logina.

Skaidrojot iekšlietu ministra izvēli, Siliņa norādīja uz izaicinājumiem Krievijas un Baltkrievijas pierobežā, šo valstu īstenoti hibrīduzbrukumu, tāpēc Latvijai ir nepieciešams ministrs, kurš šajos apstākļos var strādāt no pirmās dienas.

"Kozlovskis ļoti labi pārzina nozari un neradīs tajā apjukumu ar nepārdomātiem lēmumiem," skaidroja premjera amata kandidāte.

Savukārt Abu Meri veselības ministram izraudzīts, jo viņš ir ārsts un pārzina to, kas šai nozarei trūkst un kādi ir nepieciešamie risinājumi. "Man nav šaubu, ka viņš atdos visu savu sirdi, lai uzlabotu veselības nozari," pauda premjera amata kandidāte.

Viņa secināja, ka JV ir uzņēmusies atbildību par ļoti sarežģītām jomām, piemēram, iekšlietām, veselību un izglītību. "Tas būs liels izaicinājums atrast labus risinājumus," secināja premjera amata kandidāte.

Vaicāta, ar cik balsīm topošā koalīcija var rēķināties Saeimā, Siliņa sacīja, ka ar 52, bet, iespējams, 53 balsīm, jo "partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ir noslēgusi sadarbības līgumu ar ZZS", proti, 53. balss Saeimā domāta deputāta Oļega Burova (GKR) balss.

Jau ziņots, ka 4. septembrī premjera amatam nominētā Evika Siliņa (JV) sāka nākamās valdības koalīcijas sarunas, dalot ministru amatus "Jaunās Vienotības" (JV), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un partijas "Progresīvie" starpā.

1. septembrī Siliņa preses konferencē informēja, ka, "Apvienotajam sarakstam" nepiekrītot darboties nākamajā koalīcijā, tajā darbosies trīs politiskie spēki, kuriem Saeimā kopumā ir 52 balsis. Atbalstīt nākamo koalīciju apņēmies pie frakcijām nepiederošais deputāts Oļegs Burovs.

Pēc tam, kad Siliņa būs sastādījusi Ministru kabinetu, par jaunās valdības apstiprināšanu būs jālemj Saeimai. Tā kā gaidāmas izmaiņas koalīcijas sastāvā, pārmaiņas skars arī atbildības jomu sadalījumu Saeimā, tostarp prezidijā un komisijās.

Plānots, ka Saeima jauno valdību varētu apstiprināt piektdien, 15. septembrī.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!