Foto: Shutterstock

Elektrības tarifu mazinošu projektu īstenošanai plānots novirzīt Eiropas Savienības (ES) finansējumu, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Otrdien, 26. septembrī, Ministru kabinets izskatīja FM rīkojuma projektu par ES Atveseļošanas fonda (AF) plāna papildinājumu, kas paredz papildu finansējumu Latvijai vairāk nekā 143 miljonu eiro apmērā.

Kā norādīja FM, šo finansējumu plānots novirzīt AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls" un AS "Conexus Baltic Grid" projektiem ar būtisku ietekmi uz tarifu samazināšanu un enerģētiskās neatkarības nostiprināšanu Latvijā.

Ministrijā informēja, ka Eiropas Komisija (EK) 2022. gada 8. martā nāca klajā ar priekšlikumu AF papildu piešķīrumam enerģētikas jomai – "RePowerEU" iniciatīvu. Papildus tam, ņemot vērā karadarbību Ukrainā un pret Krieviju un Baltkrieviju ieviestās sankcijas, ir paaugstinājušās izmaksas būvniecības jomā, kas attiecīgi rada augstu risku AF plānā noteikto atskaites punktu un mērķu nesasniegšanai par šobrīd plānoto AF finansējumu.

Latvijas AF papildinājums ir izstrādāts ar mērķi, lai ieviestu reformas un investīcijas par papildu finansējumu 143 miljoniem eiro. Papildus finansējumu veido AF plāna mainīgās daļas finansējums – 8,5 miljoni eiro, kas paredzēts nevienlīdzības mazināšanas komponentei, jeb Labklājības ministrijas deinstitucionalizācijas pasākumiem. "RePowerEU" iniciatīvas piešķīrums – teju 124 miljoni eiro un papildus finansējums "RePowerEU" iniciatīvai no Brexit korekcijas rezerves instrumenta – teju 11 miljoni eiro.

Latvija plāna papildinājuma dokumentus iesniegs EK. Bet Eiropas Padomei līdz 2023. gada 31. decembrim ir jāpieņem jauns īstenošanas lēmums par Latvijas AF plāna papildinājumu, tajā skaitā lēmums par Latvijas "REPowerEU" iniciatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!