Foto: LETA

Otrdienas, 2. janvāra, rītā AS "Pasažieru vilciens" tika atcelti vairāki vilcienu reisi dzelzceļa līnijā starp Rīgu un Skulti, bet vēl virkne vilcienu kursēja ar kavēšanos, izriet no uzņēmuma paziņojumiem vietnē "X" (iepriekš – "Twitter"). Gan kavējumi gan reisu atcelšana šajā līnijā radusies saistībā ar "Škoda" elektrovilcienu bojājumiem, portālam "Delfi" teica uzņēmuma Komunikācijas un mārketinga daļas vadītāja Sigita Zviedre.

Tā, piemēram, vilciens Nr. 6107 Saulkrasti (06.29) – Rīga (07.29) apstājās pieturā "Garciems", jo tā strāvas noņēmējs bija nolaidies, bet akumulatora baterija izlādējusies. Lai arī vilcienu centās restartēt, tā darbību atjaunot neizdevās, tāpēc to izstumt atbrauca cits jaunā vilciena sastāvs, lai atbrīvotu sliežu ceļu.

Vilcienu kustības organizēšanu un atjaunošanu apgrūtina tas, ka šobrīd dzelzceļa līnijā Rīga-Skulte VAS "Latvijas dzelzceļš" veic vērienīgus sliežu ceļu un peronu modernizācijas darbus, kuru rezultātā ir ierobežotas manevru iespējas, jo atsevišķos posmos vilcienu kustībai ir pieejams tikai viens ceļš, papildināja Zviedre.

Pašlaik "Pasažieru vilciens" un "Škoda Group" pārstāvji veic pārbaudes un izmeklē notikumus.

"Pasažieru vilciena" pārstāve teica, ka līdzīgas nepilnības tiek konstatētas arī citu ražotāju vilcieniem, sākot ar tiem pasažieru pārvadājumus.

Pie nepilnību novēršanas sākotnēji intensīvi strādāja arī gan Lietuvā, gan Igaunijā, viņa papildināja.

Vaicāta, vai vai šīs jaunā vilciena problēmas varētu būt saistītas ar auksto laiku, turklāt vairāki "X" lietotāji ziņo, ka jaunie vilcieni cita starpā arī netiek apkurināti, Zviedre pieļāva, ka šāda iespēja pastāv, taču akcentēja, ka pašlaik "Pasažieru vilciens" un "Škoda Group" pārstāvji veic pārbaudes un izmeklē notikumus.

Savukārt problēmas ar apsildi radušās konkrētajā reisā, jo vilciens kādu laiku nebija pieslēgts kontakttīklam, bet no akumulatora baterijas salona apsildi nav iespējams nodrošināt, viņa papildināja.

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) vietnē "X" otrdienas pēcpusdienā norādījis, ka trešdien kopā ar "Pasažieru vilciena" valdi tiksies ar "Škoda Vagonka" vadību, lai prasītu paskaidrojumu par atklātajiem defektiem un skaidrus tālākos soļus to novēršanai garantijas ietvaros.

"Nelielas ķibeles ir saprotamas, bet nav pieļaujama pasažieru ilgstoša gaidīšana neapsildītā vilcienā bez savlaicīgas informācijas par iespējamu reisa atcelšanu," sašutumu nav slēpis politiķis.

Kā vēsta aģentūra LETA, dažādas nepilnības šobrīd ir konstatētas pieciem jaunajiem elektrovilcieniem.

"Pasažieru vilciens" no Čehijas uzņēmuma "Škoda Group" ir saņēmis kopumā 17 jaunos elektrovilcienus, no tiem 11 vilcieni ir gatavi izmantošanai dzelzceļa līnijās, taču pasažieru pārvadājumiem šobrīd ir pieejami seši, jo pieciem vilcieniem ir konstatētas dažādas nepilnības, kuras "Škoda Group" pārstāvjiem ir jānovērš, ziņo LETA.

Tuvāko darba dienu laikā plānots veikt pirmo tehnisko apkopi sešiem jaunajiem vilcieniem, lai tos varētu sākt izmantot pasažieru pārvadājumos.


Otrdien tehnisku iemeslu dēļ tika atcelts vilciens Saulkrasti (pulksten 6.29) – Rīga (pulksten 7.29), vilciens Rīga (pulksten 7.43) – Carnikava (pulksten 8.23), vilciens Carnikava (pulksten 8.50)-Rīga (pulksten 9.29), kā arī vilciens Saulkrasti (pulksten 8.39) – Rīga (pulksten 9.39).

Kompānijā arī informēja, ka vilciens Skulte (pulksten 6.50) – Rīga (pulksten 7.59) brauc ar apmēram 170 minūšu kavējumu, bet vilciens Skulte (pulksten 7.50) – Rīga (pulksten 8.59) tehnisku iemeslu dēļ stāv pieturā Gauja un paredzamais kavējums ir apmēram 120 minūtes.

Tajā pašā laikā tehnisku iemeslu dēļ atcelts vilciens Rīga (pulksten 9.13) – Saulkrasti (pulksten 10.13), kā arī vilciens Saulkrasti (pulksten 11) – Rīga (pulksten 11.59).

Jau rakstīts, ka teju uzreiz pēc tam, kad pirmie jaunie par "dzeltenmelnajām bitītēm" nodēvētie ViVi elektrovilcieni sāka kursēt vairākos maršrutos, tos piemeklēja pirmās ķibeles un to vietā ceļā tika sūtīti vilcieni "seniori".

Kā problēmu primārais iemesls tika norādīta strāvas noņēmēja darbības nepilnība vienam no sastāviem, pie kuras novēršanas piegādātāja pārstāvji šobrīd strādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!