Foto: PantherMedia/Scanpix
Par referenduma rīkošanu par apturētā likuma "Grozījumi Notariāta likumā" atcelšanu provizoriski parakstījušies kopumā 35 089 balsstiesīgie iedzīvotāji, portāls "Delfi" uzzināja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Tas nav pietiekami, lai notiktu tautas nobalsošana.

Piektdien, 5. janvārī, pulksten 19, kad darbu beidza pēdējās parakstu vākšanas vietas, šī parakstu vākšana noslēgusies. Oficiālos parakstu vākšanas rezultātus CVK izsludinās līdz 12. janvārim.

Lai būtu jārīko referendums, kopumā būtu jāsavāc vismaz 154 241 paraksts.

Tagad likums jāizsludina Valsts prezidentam, lai tas, kā plānots, stātos spēkā jūlijā.

Ziņots, ka Saeima pērn 9. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu – partnerību. Partnerības "jumta" regulējums iekļauts Notariāta likumā. Tas nozīmē, ka divas pilngadīgas personas – gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma – kas vēlēsies noslēgt partnerību, varēs doties pie notāra, kurš sagatavos notariālu aktu.

Tomēr drīz pēc regulējuma pieņemšanas Saeimā opozīcijas partijas ar 34 deputātu parakstītiem vērsās pie Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, pieprasot apturēt pieņemto Notariāta likuma grozījumu publicēšanu uz diviem mēnešiem un nodot tos tautas nobalsošanai.

Valsts prezidents apturēja likuma izmaiņu izsludināšanu un 2023. gada 7. decembrī sākās mēnesi ilga parakstu vākšana referenduma ierosināšanai par Notariāta likuma grozījumu atcelšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!