Foto: Kadrs no video

Uz Amerikas Savienoto Valstu (ASV) un Meksikas robežas krūmos iemestas Latvijas pases – tādus kadrus var redzēt ASV raidījumā "60 minūtes", vēstot par robežpārkāpējiem. Lai gan Latvijas iestādēm skaidrības par dokumentu īstumu nav, deputāts Jānis Dombrava (NA) rosinās vienai dokumenta īpašniecei pilsonību anulēt, otrdien vēsta "Panorāma".

Raidījums vēsta par robežpārkāpējiem, kuri no Meksikas cenšas iekļūt ASV. Tur arī redzami nedaudzie kadri, kur kāda sieviete krūmos iemet divas Latvijas pases – viena no tām saplēsta uz pusēm. Tur arī redzami potenciālās īpašnieces dati.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) pauž, ka pases varētu būt īstas, taču ar nedaudzajiem raidījuma kadriem nepietiek, lai varētu izdarīt secinājumus. Lai noteiktu dokumentu īstumu, tie būtu nepieciešami fiziskā veidā.

Saeimas deputāts Dombrava raidījumam gan norāda, ka visu var saskatīt, ja grib. Viņš šo rīcību uzskata par necieņu un faktisku atteikšanos no pilsonības, tāpēc nosūtīs iesniegumu PMLP, lai pilsonību anulē. Raidījumā "1:1" Dombrava apliecināja, ka iesniegums jau ir nosūtīts.

PMLP pārbaudījis deputāta versiju, kam šī pase varētu piederēt un secinājis, ka šādas personas reģistrā nav.

"Dažreiz no šādiem atsevišķiem gadījumiem ir iespēja nonākt uz pēdām kaut kam daudz lielākam. Tāpēc nedrīkst atstāt šādus gadījumus bez ievērības," norādīja Dombrava.

Šī lieta nu nonākusi Valsts policijas pārziņā.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovkis (JV) raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja, ka tālāk Valsts policija sadarbībā ar ASV varas iestādēm un sadarbības mehānismiem centīsies noskaidrot, kas noticis.

Šī taktika ar dokumentu nobēdzināšanu pirms robežas gan esot izplatīta arī to trešo valstu pilsoņiem, kas no Baltkrievijas cenšas iekļūt Latvijā, pirms mēģinājuma iekļūt valstī, savus legālos dokumentus pat aprokot, raksturoja Kozlovskis.

Latvijas pasu viltošana nav populāra, vērtē PMLP. Kopš 2019. gada sākts mazāk nekā 20 kriminālprocesu, kas saistīti ar šo dokumentu viltošanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!