Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Turpinoties Krievijas militārajai agresijai Ukrainā, kas joprojām rada apdraudējumu arī Latvijas iekšējai drošībai, Ministru kabinets otrdien, 27. februārī, atbalstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) priekšlikumu par gadu pagarināt ierobežojumu termiņu Krievijas pilsoņu ieceļošanai Latvijā.

Patlaban ierobežojumi ir spēkā līdz šā gada 4. martam, tomēr valdība lēma to pagarināt līdz 2025. gada 4. martam.

Valdībā iepriekš pieņemtais rīkojums paredz ieceļošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem, kuri vēlās šķērsot Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu tūrisma un izklaides nolūkos.

"Nepagarinot rīkojuma darbības termiņu, tiktu pieļauta situācija, kad Krievijas pilsoņi, kuri rada apdraudējumu arī Latvijas iekšējai drošībai, var brīvi ieceļot un uzturēties ES," secina ĀM.

Tāpat ministrija norāda uz Eiropas Komisijas (EK) 2022. gada 30. septembra paziņojumu par vispārējiem vīzu izsniegšanas noteikumiem un pamatnostādnēm par Krievijas pilsoņu kontroli pie ārējām robežām.

EK norāda, ka ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju, militāro mobilizāciju Krievijā un šo notikumu ietekmi uz ES un tās dalībvalstu stabilitāti un drošību, robežiestādēm būtu intensīvi un individuāli jāpārbauda iespējamais paaugstinātais drošības risks, ko rada tādas valsts pilsoņa ieceļošana Šengenas zonā, kura izvērš Eiropā karu.

2022. gada septembrī Baltijas valstis un Polija panāca vienošanos par kopīgu reģionālo risinājumu, lai ierobežotu Krievijas pilsoņu plūsmu un novērstu drošības riskus.

Tādējādi 2022. gada 9. septembrī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu "Par Krievijas Federācijas pilsoņu ieceļošanu Latvijas Republikā", kura darbība sākotnēji tika noteikta no 2022. gada 19. septembra līdz 2023. gada 30. jūnijam, bet vēlāk valdība lēma par šo ierobežojumu pagarināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!