Foto: Liza Kuznetsova
Maskavas policija otrdien aizturēja pazīstamo kino režisoru Vitāliju Manski, kurš pie Federālā drošības dienesta (FDD) ēkas piketēja ar zilām apakšbiksēm rokās, tādā veidā atbalstot opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, vēsta portāls "Meduza". Manskis vēlāk atbrīvots, "Delfi" pastāstīja viņa sieva Natālija.

"Galvenais, lai būtu tīras," pavicinot zilas apakšbikses, likumsargiem teica Manskis, kad tie pie viņa vērsās vien sekundes pēc tam, kad viņš bija nostājies pie FDD ēkas. "Šī ir mana pilsoniskā Krievijas Federācijas pilsoņa nostāja. Lai jums labs dienests un sargājiet valsti no slepkavām," viņš vēlējis policistiem.

"Viņš [Manskis] savam raidījumam filmēja režisoru Askoldu Kurovu, un nolēma pie FDD ēkas nofotografēties ar apakšbiksēm. Viņš nestāvēja vēl piecas sekundes, kad viņi pienāca un prasīja pasi. Pēc tam viņi aizgāja. Pēc minūtes atskrēja 20 cilvēki un nogādāja viņu Meščanskojas policijas iecirknī," "Delfi" atklāja režisora sieva.

Drīz Manskis tika atbrīvots. Viņa sieva stāsta, ka policisti nespējuši izdomāt, ko ierakstīt administratīvā pārkāpuma protokolā, un tas tikšot noformēts 29. decembrī, visticamāk, pēc norādījumu saņemšanas. "Apakšbikses tika paņemtas – tagad tās esot lietas lietiskais pierādījums," viņa stāsta.

Navaļnijs, kurš vasarā piedzīvoja uzbrukumu ar kaujas vielu "Novičok", pirmdien publicēja sarunas ierakstu, kurā viņš runājot ar vienu no saviem indētājiem – FDD darbinieku Konstantīnu Kudrjavcevu.

Nesen publicētā "Bellingcat" un mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.


Sarunā ar vienu no grupas locekļiem Kudrjavcevu politiķis uzdevās par Drošības padomes priekšsēdētāja Nikolaja Patruševa palīgu un uzzināja dažas savas indēšanas operācijas detaļas, piemēram, ka viņam uzdots notīrīt indes pēdas no opozicionāra apakšbiksēm, iespējams, zilā krāsā.

Pēc šo ziņu publicēšanas pirmdien pie FDD ēkas Navaļnija atbalstam Maskavā sāka pulcēties piketētāji. Plakātos un tīmeklī savukārt sāka cirkulēt joki par apakšbiksēm, kuras apspriestas augstākajā līmenī Kremlī.

Savukārt "Meduza" pievienojusies aicinājumam ierosināt krimināllietu par uzbrukumu Navaļnijam, bet politiķa video blogs par šo lietu dienas laika skatīts vairāk nekā 13 miljonus reižu.


Kremļa saimnieks Vladimirs Putins pagājušajā nedēļā lielās preses konferences laikā apgalvoja, ka pētījums patiesībā ir "amerikāņu specdienestu materiāli", bet netieši atzina, ka varasiestādes Navaļniju izseko.

Ziņots, ka pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN šonedēļ publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas un Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!