Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas pazīstamākā politiskā ieslodzītā Alekseja Navaļnija atbalstītāji izziņojuši par līdz šim vērienīgākā protesta organizēšanu Krievijā jūnijā, vēsta "The Moscow Times".

Konkrēts datums tiks izziņots, kad virtuāli dalību protestos būs apstiprinājuši vismaz 500 000 dalībnieku, norāda rīkotāji. Viņu mērķis ir šajā laikā veltīt visu uzmanību, lai par protestu, neskatoties uz propagandas mediju kontrolēto informācijas telpu, uzzinātu pēc iespējas lielāks skaits cilvēku.

Iepriekš izskanējis, ka, neskatoties uz desmitiem tūkstošu dalību un vairāk nekā 10 000 protestētāju aizturēšanas protestos pilsētās visā Krievijā no Kaļiņingradas un Sočiem līdz pat Vladivostokai, aptaujās atklājies, ka liela daļa Krievijā dzīvojošo par protestiem un pat Kremļa lielāko kritiķi Alekseju Navaļniju neko nav dzirdējuši.

Navaļnija sabiedrotais Leonīds Volkovs norādījis, ka mērķis ir pastāstīt visai tautai par notiekošo. Liela cilvēku dalība protestos panāks vairākus efektus vienlaicīgi – motivēs protestos doties tos, kuri līdz šim baidījušies, kā arī ierobežos drošības spēku spēju protestus izklīdināt un novirzīt. "Ja 1000 cilvēku iznāks, viņi visi tiks arestēti, ja 10 000 iznāks, viņi tiks izklīdināti, bet pie 100 000 policija jau savaldās," atzīmējusi Navaļnija komandas pārstāve Marija Pevčiha.

Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!