Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kremļa spilgtākais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs pirmajā intervijā no ieslodzījuma vietas detalizēti stāsta par tur ik dienas notiekošo psiholoģisko vardarbību, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Politiskais ieslodzītais intervijā, kura sniegta "The New York Times" rakstiskā formātā, sarakstoties ar vēstulēm, atklāj, ka astoņas stundas dienā spiests skatīties Krievijas valsts kontrolēto televīziju, kā arī atlasītas propagandas filmas.

Daudz laika ikdienā paejot arī slaukot cietuma pagalmu, lasot vēstules, dodoties ēst kārtējo putru, teikts kopumā uz 54 lapaspusēm ar roku rakstītajās atbildēs medijam. Pilnībā atbildes krievu valodā lasāmas šeit.

Viņš stāsta par Vladimiras reģiona ieslodzījuma vietā pieredzēto psiholoģisko vardarbību, kurā galveno lomu spēlē piespiedu televīzijas skatīšanās astoņas stundas dienā. Šajās stundās, kas ieslodzītajiem sadalītas piecos posmos katru dienu, aizliegts lasīt, rakstīt, gulēt, kā arī darīt jebko citu. "Jāsēž uz krēsla un jāskatās," uzspiesto procedūru raksturo Navaļnijs.

Labošanas kolonijā Nr. 3 esošos apstākļus Navaļnijs pielīdzina "Ķīnas darba nometnēm, kurās visiem jāsoļo ierindā, un kameras ir sakarinātas visur". "Viss ir organizēts tā, lai es tiktu maksimāli kontrolēts 24 stundas diennaktī," viņš raksta.

Cita starpā viņš vēstulē arī norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina izveidotais režīms ir "vēsturisks incidents", kas ir nolādēts sabrukumam, izceļ "Radio Brīvā Eiropa". Viņš arī paudis pārliecību, ka Krievija nostāsies uz demokrātiska, eiropeiska attīstības ceļa, jo to vēlas tauta.

Navaļnijs tika saindēts ar "Novičok" pērnā gada augustā. Viņam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas uz Maskavu. Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

"Bellingcat" un citu mediju pētījumā tika identificēta īpaša FDD grupa, kas kopš 2017. gada izsekojusi politiķi un organizējusi viņa indēšanu.

Pēc ārstēšanās Berlīnē Navaļnijs 17. janvārī atgriezās Krievijā, kur jau lidostā tika aizturēts. 2. februārī tiesa viņam piesprieda cietumsodu.

31. martā Navaļnijs pieteica badastreiku, pieprasot neatkarīgu mediķu piekļuvi viņam. Badošanos politiķis pārtrauca pēc 24. dienām 23. aprīlī.

Šī gada 9. jūnijā tiesa "Korupcijas apkarošanas fondu" un citas ar Navaļniju saistītas organizācijas pasludināja par ekstrēmistiskām. Lēmums faktiski aizliedz to darbību, un ar šīm organizācijām saistītiem cilvēkiem liedz ieņemt valsts amatpersonu amatus, bet tajās strādājušajiem paredz potenciālus cietumsodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!