Foto: Kiur Kaasik/ DELFI.ee

Igaunijas Aizsardzības spēku izlūkošanas centra vadītājam pulkvedim Margo Grosbergam 12. septembrī apritēja 50 gadu. Viņa pēdējā darba diena bija 14. septembris. Sarunā ar "Eesti Express" Grosbergs stāsta par savu darbu, par to, kā karš Ukrainā mainījis izlūku darba formātu, kā arī par to, kāda ir situācija ar izlūkošanu Krievijā.

Pagājušā gada 24. februārī ap pulksten četriem dienā no Pleskavas militārā lidlauka gaisā pacēlās gandrīz divi desmiti lielo transporta lidmašīnu "Il-76". Tajās atradās daudz jo daudz Krievijas gaisa desanta karavīru, kas tiek uzskatīti par Krievijas armijas augstāko eliti. Viņi ir labi sagatavoti un pieredzējuši, piedalījušies arī Čečenijas karos, kur kļuva bēdīgi slaveni ar savu brutalitāti, atklāti un bez iemesla nogalinot civiliedzīvotājus. Tagad aptuveni tūkstotim viņu bija jālido uz Kijivu ātri pabeigt to, ko jau bija sākušas citas Krievijas vienības: Ukrainas politiskās elites gāšanu un tam sekojošu valsts nodošanu Krievijas rokās.

Krēsloja. Gaisā pacēlās pirmā lidmašīna. Tai sekoja otrā. Tad visas pārējās. Apmēram pēc stundas vadošais Eiropas pētnieciskais žurnālists Hristo Grozevs tviterī rakstīja, ka saskaņā ar Ukrainas valdības avotiem desantnieki lido uz Kijivu, kur nonāks stundas laikā. "Vienīgais viņu mērķis, kuru varam iedomāties, ir ieņemt un pakļaut Kijivu (un iecelt marionešu valdību) jau šodien," rakstīja Grozevs. "Bet pasaule vēro un nedara gandrīz neko."

Te gan Grozevs kļūdījās. Ukraina no kāda ārvalstu kolēģa vēl pirms lidmašīnu pacelšanās saņēma informāciju par desantnieku ordu tuvošanos, viņi zināja, ka nepieciešams sagatavoties. Hostomeļā lidmašīnas pariņķoja virs lidlauka un nekavējoties aizlidoja atpakaļ. Īstais iemesls līdz šim nav zināms. Ukraiņi viņus apšaudīja ar īpašu dedzību, artilērijas ugunis sacaurumoja arī skrejceļus, padarot tos neizmantojamus, bet, iespējams, tas bija kas vairāk. Kijiva nosargāja savas pozīcijas.

Šo karā tik izšķiroši svarīgo informāciju ukraiņiem nodeva Igaunijas Aizsardzības spēku izlūkošanas centrs. Kad pajautājam par to militārās izlūkošanas nodaļas vadītājam pulkvedim Margo Grosbergam, viņš, viegli apmulsis, ietur ilgu pauzi, bet

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!