Rakstnieki pret padomju varu
Dzejnieka Jāņa Rokpeļņa
atzīšanās
par sadarbību ar VDK izraisīja emociju un viedokļu gūzmu medijos un sociālajos tīklos, izpelnoties gan atbalstu par drosmīgo soli, gan nopēlumu teju par dzimtenes nodevību un gadiem ilgu liekuļošanu. Radošo cilvēku attiecības ar varu ir neviennozīmīgas – daži kļūst par šantāžas upuriem, citi baiļojas par tuviniekiem, vēl kāds meklē personīgo labumu.


Tāpēc portāla "Delfi" kultūras sadaļa
apkopojusi stāstus
par pieciem nozīmīgiem un ļoti dažādiem latviešu literātiem, kuru attiecības ar represīvo varu bijušas visnotaļ atšķirīgas. Tie ir – Vilis Lācis, Andrejs Upīts, Mirdza Ķempe, Vizma Belševica un Zigmunds Skujiņš.


Tikmēr Latvijas drošības dienesti
paziņojuši
, ka specdienestu rindās bijušie VDK darbinieki nestrādā. 1990. gadu iekšlietu ministrs Jānis Ādamsons, kurš šobrīd no "Saskaņas" rindām ievēlēts Saeimā, zināja teikt – pagātnē Drošības policijā darbojušies bijušie VDK rokrakstu eksperti, taču tie jau sen esot pensijā. "Strīpa" VDK darbinieku darbam drošības iestādēs novilkta 2000. gadā.
Ziemeļkoreja pošas uz olimpiādi
Ziemeļkoreja
vienojusies
ar Dienvidkoreju par totalitārās valsts sportistu dalību februārī gaidāmajās ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Tas ir pēdējo gadu nozīmīgākais notikums saspringtās situācijas normalizēšanai Korejas pussalā. Vēl nesen Kima Čenuna vadītā valsts solīja olimpiādi boikotēt, bet nu pavīdējušas runas vēl arī par citiem valstu saliedēšanās pasākumiem, piemēram, sadalīto ģimeņu atkalapvienošanos.


Savukārt Latvijā hokeja fani
metas aizstāvēt
Raganu Jurčiku, kuru Rīgas "Dinamo" vadība nodēvējusi par negatīvu tēlu un iemeslu visām kluba likstām. Sociālajos tīklos atbalsts Raganai Jurčikam tiek pausts ar tēmturi #SaveRagana (glābiet raganu), bet hokeja līdzjutēji savu solidaritātes protestu izrādīja, ignorējot ierasto fanu sektoru arēnā, kas šajā spēlē bija tukšs un kluss. Jurčikam, kurš "Dinamo" spēlēs publiku uzkurina jau pēdējos 10 gadus, klubs liedzis ieeju spēlēs ar raganas masku.


Aiz okeāna karjeras
rekordu sasniedzis
basketbolists Dāvis Bertāns, sametot 28 punktus viņa pārstāvētās Sanantonio "Spurs" komandas labā uzvarā pār Sakramento "Kings".
Sniegs Sahāras tuksnesī
Sahāras tuksnesī Alžīrijas teritorijā svētdien uznākusi reģionam neierasta sniega vētra, vietām
atnesot
pat vairāk nekā 40 centimetrus biezu sniega segu. Šī esot trešā reize pēdējo gandrīz 40 gadu laikā, kad tuksneša ziemeļrietumos snieg sniegs.


Ja esi karstāku dabas parādību cienītājs, tad
šeit
vari aplūkot un iepazīties ar sešiem vulkāniem, kuriem zinātnieki šogad veltīs vislielāko uzmanību, gaidot skaisto, bet vienlaikus postošo izvirdumu.
Vēl portālā Delfi:
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS)
neredz vajadzību
veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju e–veselības ieviešanas izvērtēšanai. Pieredzējusī politiķe skaidro, ka neatceras izmeklēšanas komisiju nozīmīgus veikumus vai atklājumus. Tikmēr Nacionālais veselības dienests
sola
šogad atkārtoti izvērst informatīvo kampaņu iedzīvotāju apzināšanai par e–veselības sistēmas darbību.


Rīgas pašvaldība 2017. gadu
noslēgusi
ar 14,85 miljonu eiro lielu budžeta pārpalikumu. Sākotnēji budžetu Rīga plānoja ar 28,9 miljonu eiro deficītu, bet vairāk nekā cerēts izdevies iekasēt no dažādiem nodokļiem. Šogad Rīgas budžetam
plānots
48,2 miljonu eiro deficīts.


Valdība
piešķīrusi
mežistrādātājam SIA "Līgo auto" uzņēmuma ienākuma nodokļa atlaidi 11,4 miljonu eiro apmērā, tādējādi atbalstot firmas projektu "Jaunu ražošanas ēku būvniecība pilna cikla laminētā bērza saplākšņa ražošanai".


Austrālijā vienā no pirmajām viendzimuma laulībām
stājušies
britu sadraudzības spēļu dalībnieks sprinta disciplīnā Kreigs Bērns un viņa mīļotais Lūks Salivans, kurš arī ir atlēts. Austrālija otrdien kļuva par 26. valsti pasaulē, kur viendzimuma laulības atzītas par legālām.


Par maksātnespējīgu
atzīta
SIA "Riepu bloki", kam Valsts vides dienests
aprēķināja
13 miljonu eiro sodu par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu, proti, nelegālu riepu uzglabāšanu.


Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti
ir vienisprātis
, ka ir jāpaaugstina sabiedrība informētība par orgānu ziedošanu pēc nāves, taču krasas likumu izmaiņas nav nepieciešamas. Proti, jāpaliek pie tā dēvētās prezumētās piekrišanas – ja cilvēks nevēršas PMLP ar iesniegumu pret viņa orgānu izmantošanu pēc nāves, uzskatāms, ka persona tai piekrīt.
Dienas versija:
Kas ir "Bitcoin" – kārtējais burbulis, jauna valūta vai alternatīva maksājumu sistēma? Atbildi uz šo jautājumu
mēģina rast
"Norvik Bankas" valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels. "Tiklīdz kriptovalūta metīs izšķirošo "kūleni" un kļūs par iecienītu maksājumu līdzekli ikdienā, tā pārtaps no investīciju objekta, preces, par reālu maksāšanas līdzekli, kas jau būs viens no biznesa pasaules elementiem," paredz Bramvels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!