Foto: LETA
Partiju apvienības "Jaunā vienotība" un partijas "Vienotība" valdes pirmdien, 5. decembrī, notikušajā kopsēdē lēmušas virzīt sešu ministru amatu kandidatūras topošajā Krišjāņa Kariņa valdībā – Arvilu Ašeradenu, Inesi Lībiņu-Egneri, Edgaru Rinkēviču, Andu Čakšu, Raimondu Čudaru un Eviku Siliņu.

Politiskajā spēkā portālu "Delfi" informēja, ka Ašeradens ir izvirzītais finanšu ministra amata kandidāts. Pēdējos četrus gadus Ašeradens vadīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju, savukārt iepriekšējās valdībās viņš ir bijis ekonomikas ministrs, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs, kā arī Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs.

Ārlietu ministra amatam izvirzīta Rinkēviča kandidatūra. Pašreizējais ārlietu ministrs savus amata pienākumus pilda jau 11 gadus, savukārt iepriekš strādājis par Latvijas Valsts prezidenta kancelejas vadītāju un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru.

Partiju apvienības valdes izvirzītā tieslietu ministra amata kandidāte ir tiesību zinātņu doktore, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docente, Saeimas deputāte Lībiņa-Egnere. 13. Saeimas sasaukumā Lībiņa-Egnere bija Saeimas priekšsēdētājas biedre un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja, 12. Saeimā strādājusi par Saeimas priekšsēdētājas biedri, Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju un Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedri.

Izglītības un zinātnes ministra amatam izvirzīta Saeimas deputātes, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājas Čakšas kandidatūra. Čakša ir ieguvusi gan ārsta izglītību, gan maģistra grādu biznesa vadībā. Bijusi veselības ministre, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja biedre.

Jaunizveidotās Klimata un enerģētikas ministrijas vadītāja amatam valde izvirzījusi Saeimas deputātu Čudaru. Viņš ir bijis Salaspils novada domes priekšsēdētājs kopš 2009. gada, un viņa vadībā Salaspilī izveidota moderna siltumapgādes sistēma, viens no lielākajiem solārajiem parkiem Baltijā, veicināta novada klimatneitralitāte un paveikti citi būtiski darbi.

Politiskā spēka valde labklājības ministra amatam izvirzījusi Saeimas deputāti, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa parlamentāro sekretāri Siliņu. Viņai ir maģistra grāds starptautiskajās un Eiropas tiesībās un viņa ir strādājusi likumdošanas normu izstrādē finanšu, iekšlietu un labklājības jomās, kā arī darbojusies ar jautājumiem, kas skar demogrāfiju un bērnu drošību. Siliņa bijusi arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre.

Saskaņā ar partijas "Vienotība" statūtiem, ceturtdien, 8. decembrī, sanāks kopā partijas Dome, lai sniegtu valdei konsultatīvu atzinumu par izvirzītajām kandidatūrām. Savukārt pirmdien, 12. decembrī, notiks "Jaunās vienotības" kopsapulce, kurā tiks pieņemts gala lēmums par minēto sešu ministru amatu kandidatūrām topošajā valdībā.

Ministru prezidenta amatam nominētā Kariņa izvirzītais valdības mērķis ir Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā. Lai to sasniegtu un stiprinātu mūsu valsts izaugsmes ceļu, uzsvaru iecerēts likt uz piecām jomām – drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja un dzīves kvalitāte –, kurās kopīgi jāstrādā profesionāliem un pieredzējušiem cilvēkiem.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības (NA) valdes sēdē pirmdien, 5. decembrī, vienbalsīgi nolemts par partijas ministru amatu kandidātiem virzīt Ilzi Indriksoni, Ināru Mūrnieci, Nauri Puntuli un Jāni Vitenbergu, portālu "Delfi" informēja politiskajā spēkā.

Trešais potenciālais koalīcijas partneris Apvienotais saraksts vēl nav publiskojis savus ministru amatu kandidātus, bet šim politiskajam spēkam pienāksies iekšlietu, zemkopības, veselības un reģionālās attīstības ministru amati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!