Foto: Midjourney/DELFI

Krievijas plašsaziņas līdzekļi Latvijā jau sen ir kļuvuši par "karstu kartupeli" to izplatītās nepatiesības un dezinformācijas dēļ. Krievijas iebrukums Ukrainā noveda pie daudzu populāru televīzijas kanālu un tiešsaistes ziņu vietņu aizlieguma Latvijā. Līdz ar to būtiski mainījās mediju vide, tomēr ne tā, kā daudzi bija gaidījuši.

Aizliegto kanālu auditorija nav pārmetusies uz vietējiem plašsaziņas līdzekļiem. Patiesībā dati liecina, ka daļa šīs auditorijas šķietami ir izgaisusi. Kur šie cilvēki ir pazuduši?

Kas ir Latvijas krievvalodīgie?

Latvijā gadu desmitiem plaši izplatīti bija Kremļa finansēti televīzijas kanāli. Aizvadītajās desmitgadēs tie ir arī daudzkārt pieķerti apzinātas propagandas un dezinformācijas izplatīšanā.

Iespējams, Krievijas TV kanālu popularitāti nosaka tas, ka tie raida valodā, kurā ikdienā runā līdz pat 35% no teju 1,9 miljoniem Latvijas iedzīvotāju. Latvijas krievu valodā runājošie iedzīvotāji bieži tiek uzskatīti par Kremļa politiku kopumā atbalstošiem. Šāds uzskats balstās viņu tendencē balsot par prokrieviski noskaņotām partijām pašvaldību vēlēšanās un īpaši augsto atbalstu Vladimiram Putinam Krievijas prezidenta vēlēšanās Latvijā, kas ievērojami pārsniedz vidējo Krievijas pilsoņu atbalstu viņam.

Bet ne tikai krievvalodīgie izvēlējās skatīties Krievijas televīzijas kanālus. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP), nozares regulatora, pasūtītais pētījums liecina, ka 2022. gada otrajā pusē tos ikdienā skatījās vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju, tostarp 38% latviski runājošo. Šajā pētījumā tika aplūkoti dažādi mediju patēriņa paradumi un uzskati.

Viens interesants fakts, kas tajā atklājās, – daudzi bija atraduši veidus, kā skatīties aizliegtos

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!