Foto: LETA

Skanstes tramvaja līnijas projekta īstenošana ir atlikta vismaz uz gadu, intervijā Latvijas Radio ceturtdien teica pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Matīss apgalvoja, ka projekta nākotne nav apdraudēta. Līdz šim līgums ir noslēgts tikai par projektēšanu, bet būvdarbu un tramvaju piegādes iepirkumi nav noslēgušies un, visticamāk, "Rīgas satiksme" tos izsludinās no jauna.

"Tāpēc te ir iespējama nobīde laikā, kas varētu būt par apmēram gadu, bet tas ir būtiski, lai sabiedrības interesēs būtu caurspīdīgs un skaidrs process, lai nebūtu kaut kādu zemūdens akmeņu, lai nebūtu apvainojumu, un vēlams, lai nefigurētu kompānijas, kas jau šobrīd tiek apsūdzētas koruptīvos darījumos," teica "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes vadītājs.

Ziņots, ka Skanstes tramvaja līnijas būvniecību "Rīgas satiksme" plānoja sākt nākamā gada vidū.

"Rīgas satiksmes" pagaidu valdes priekšsēdētājs Matīss piektdien, 21. decembrī, informēja, ka valde ir pieņēmusi lēmumu atlaist uzņēmuma Iepirkumu komisiju, apturēt visus iepirkumus līdz rūpīgai izvērtēšanai un līdz šī gada beigām izveidot jaunu Iepirkumu komisiju un attiecīgas vērtēšanas procedūras.

Savukārt Centrālā un finanšu līgumu aģentūra (CFLA) ir apturējusi Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma maksājumus "Rīgas satiksmes" Skanstes tramvaja līnijas projektā, norādot un finanšu riskiem uzņēmumā.

97,4 miljonus eiro vērtā Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projekta ietvaros plānota 3,6 kilometrus garas jaunas līnijas izbūve uz Skanstes apkaimi. Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējums projektā ir 65,67 miljoni eiro, savukārt "Rīgas satiksme" finansēs 27,4 miljonus.

Jau ziņots, ka pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktā kriminālprocesa atlūgumus uzrakstīja visi pieci "Rīgas satiksmes" valdes biedri – priekšsēdētājs Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle. Katrs no viņiem amatā "Rīgas satiksmē" pērn nopelnīja ap 60 tūkstošiem eiro.

Atkāpušās valdes vietā darbu sāka Ušakova iecelta pagaidu valde, kuras priekšsēdētājs ir bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kurš Saeimas vēlēšanās kandidēja no partijas "Saskaņa" saraksta, kā arī "Rīgas satiksmes" Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un uzņēmuma Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs. Šie kungi "Rīgas satiksmes" valdē strādājuši arī iepriekš, amatus atstājot 2016. gadā.

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" šī gada dotācija no Rīgas budžeta ir 122 714 000 eiro. Galvaspilsētas sabiedriskajā transportā bez maksas brauc 46% no pārvadātajiem pasažieriem. Uzņēmuma parādi tuvojas 300 miljoniem eiro.

SIA "Rīgas satiksme" šobrīd ir aktuālas 24 komercķīlas, liecina "Lursoft" izziņa. Uzņēmumam ir vairākas ķīlas, ar kurām ieķīlāti gan sabiedriskā transporta līdzekļi – autobusi, trolejbusi un tramvaji, gan sabiedriskā transporta infrastruktūra, piemēram, tramvaja līnijas, sliežu un trošu ceļi un citas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!